Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '09

 
Kategori
İnternet
 

En çok sinir eden 12 Facebook Karakteri

En çok sinir eden 12 Facebook Karakteri
 

Orjinal Metinden Çeviri: Deniz YAKUT

Facebook
, iyi ya da kötü de olsa, arkadaşlarınızla, ailenizle ve bildiğiniz diğer kişilerle büyük bir partide olmak gibi.

Eğlenmek açısından oldukça zengin, oturum açtıklarında konuşmaktan zevk aldığınız insanlar var. Ama bir de diğer insanlar var, geldiklerinde size saklanma gereksinimi yaşatanlar. Bu makale, bu tip insanlarla ilgili.

Kesinlikle, Facebook, sizin için önemli olan insanlarla iletişim halinde olmak için muhteşem bir araç. Durum güncellemeleri mesela, insanların "Aklından ne geçiyor?" sorusuna verdikleri 160 karakterlik cevap. Sanatsal, zekice ya da yenilik bildiren bir güncellemenin olması hoş bir şey arkadaşının hayatına açılan küçük ama gerçek bir pencere.

Ancak, bu güncellemelerin bir çoğu, onaylayamayacağımız, kötü hatta spam olarak kabul edilebilecek günlük girdiler. Son zamanlarda yapılan bir araştırma Twitter tweet (mesaj) lerinin yaklaşık %40 ını "değersiz, balon" olarak nitelendiriyor ve hâlâ hızlı şekilde büyüyen sosyal bir platform olan Facebook'un da bu şekilde bir bozulmaya yüz tutması sürpriz değil.

Aptalca yapılan güncellemeleri, utanmadan gereksiz şekilde böbürlenenleri, başkalarının arkadaş listesinden arkadaş edinmeye çalışanları, size her gün test gönderenleri bir araya toplayarak, Facebook sizi sinir eden insanları günlük olarak hatırlatma aracına dönüşmekte.

İşte, en çok sinir eden 12 Facebook Karakteri:

Gel-Sana-Günümün-Tüm-Detaylarını-Anlatayım Tipi:
"Uyanıyorum.", "Kahvaltıda reçel yedim", "Bugün iş çok sıkıcı", "Trafikte kaldım". Şaka yapıyorsun!, Ne muhteşem! 432 arkadaşının olmasından, hepimiz senin ne zaman otobüs beklediğini bileceğiz anlamı çıkmıyor.

Ben Merkezci Tip: Tamam, belki hepimiz en azından bir kez, elde ettiğimiz başarıdan söz ettik. Ve muhtemelen, arkadaşlarımız pancar tarımı hakkında yazdığımız makaleyi beğenerek okudu. Ama neredeyse HER güncellemeniz, blogunuza link olarak gidiyor ise, okuduğunuz bir şiir, 10 000 sonuçlu bir arama veya yaptığınız sanatla ilgiliyse, kendini beğenmiş ya da ben-merkezci bir kariyer savaşçısı olmuşsunuzdur.

Arkadaş-Manyağı Tip: Facebook da ortalama arkadaş sayısı üye başına 120 imiş. Geyik muhabbetini çok yapanlar, sosyal kelebekler bilirsiniz, metrodan ömür boyu sürecek arkadaşlıklar çıkarmaya çalışanlar açıklanabilir şekilde 300-400 tane arkadaş sahibi olsunlar. Ama 1, 000 "arkadaş"? George Clooney değilseniz ya da lotoyu kazanmadıysanız, kimsenin o kadar arkadaşı olmaz. Sadece hava atmak bu.

Köyün Ağlayanı Tip: "Michael Jackson öldü!!!" Bunu ilk benden duydunuz! Ben, ve diğer 213, 000 insan ilk olarak haberlerde gördü. Bu tip popüler özentiler sayesinde, çoğumuz flaş haberleri TV ya da haber portallarından değil de online sosyal ağlardan öğreniyoruz. Haberleri tellal edasıyla duyuran bu insanlar ayrıca, doğru olup olmadığı belli olmayan haberlere de maruz bırakabilir sizi. "Cem Garipoğlu Uganda'da saklanmış!"

AFB Tip: "Bülent, basurunu yenmek için doktora gidiyor." Özel hayatın sınırları veya edebe uygun olma anlayışı bu "Aşırı Fazla Bilgilendiren" tiplerde oluşmamış görünüyor. Kendi cinsel hayatlarından alıntılar yaparak önerilerde bulunmalar, evlilik de doğabilecek sorunlar, vücutta meydana gelebilecek değişiklikler. Sağolun ya!

Kötü Dilbilgisi Sahipleri: "Patron için choke üzqünüm ammmaaa bugün cumaaa yupppiiii". Evet, dijital dünyada bu kurallar farklıdır, ben de biliyorum. Fakat, Nazi öğretmen gibi de konuşulmaz ki. Rahatsızca oluyor bu!

Sempati Dilenen Tip: "Esra, bugün üzgün.", "Bittiğine sevinmeli miyim?", "Murat'ın iyi haberlere de ihtiyacı var." İlgilendiğinizi belirten mesajları bekleyen tipler. Hakiki, kötü haberler bir yere kadar ama bu hileli mesajlar sadece dikkat çekme çabaları.

Delikten Bakan Tip: Bu arkadaşlar, sizin duvarınıza yazmak ya da durumlarını güncellemek konusunda oldukça tembeller, ama ne hikmetse, bir ara onlarla konuştuğunuzda, sizin gönderdiğiniz bir şeyden bahsedebiliyorlar. Anlıyorsunuz ki sayfanızda dolaşmışlar, gölgelerde gizlenmişler. Biraz ürkütücü bir şey bu.

Bir Acayip Tip: Blog yorumlarında nefret kusan bu kullanıcılar, şikayet ettikleri şeylerle karşılaşan insanları asla bulamayanlar. "Can, ne kadar idiyot olduklarını anlamayan idiyotlardan oldukça etkilendi." [Alıntı] Sevgiyi yaymaya devam edin.

Paparazzi Tip: Hiç Facebook'a girdiğinizde, birilerinin geçen haftasonundaki parti de çekilmiş onaylamadığınız hatta hiç görmediğiniz bir fotoğrafı yayımlamasına maruz kaldınız mı? Annenize alkolik biri gibi görünüp açıklama yapamadığınız zamanlar oldu mu? Böyle olaylar yaşanmasın, analar ağlamasın.

Meçhul Tip: "Şimdi değilse, ne zaman?", "Göreceksin...", ".........", "Mehmet diyor ki dünya küçük.", "Ekrem dayanıklı olduğunu sanıyordu, hayır. Hayır, değil" [Hepsi gerçekten gözlemlenmiş olanlar] Üzgünüm ama, gizemli olmuyorsunuz, abuk subuksunuz.

Kronik Davet Eden Tip: "Davamı destekle.", "Dilekçemi imzala.", "Benle Mafya Savaşları Oyna.", "Hangi "Star Trek" karakterisin?", "İşte 'bizzat sahip olduğum top 5 araba'", "Benle ilgili 25 şey", "Hangi içkisin?", "Benzer miyiz? 'Hangi devlet başkanısın?' testini çözdüm ve Millard Fillmore olduğumu gördüm! Sen hangi devlet başkanısın?" Belki iyi niyetlisin, ama dur. Ne olursun dur. Hangi devlet başkanı olduğumu umursamıyorum sadece arkadaş kalamaz mıyız? Şimdi izninizle bu yazıyı Facebook sayfamda paylaşacağım.

 
Toplam blog
: 22
: 3752
Kayıt tarihi
: 03.05.09
 
 

Deniz Yakut, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği öğrencisi. Şu anda, aktif olarak 190 bi..