Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

En genç il Düzce, en hızlı yükselen 11. il

En genç il Düzce, en hızlı yükselen 11. il
 

Düzce


Düzce 81 il arasında “En hızlı yükselen şehirler” içinde, 11. sırayı aldı.

Turkishtime dergisinin yaptığı; Türkiye’nin en hızlı yükselen şehirleri belirlendi. Aylık Ekonomi ve iş kültürü dergisi Turkishtime, 81 ili 48 farklı kriterde değerlendirdi. Fakat araştırmaya Büyükşehir statüsündeki iller dâhil edilmemiş. Geriye kalan 68 il arasında Muğla birinci olurken Eskişehir 2. ve Kahramanmaraş üçüncü sırayı aldı. Araştırmada Düzce 11 sırada yer aldı.

Yeni yatırım başkentlerini belirmek için yapılan araştırma, Türkiye ekonomisine önemli katkıları olan, yatırım için çok cazip fırsatlar sunan şehirleri bize sunuyor.

Araştırmada turizm şehirlerinin son yıllarda önlenemez bir yükselişte olduğu göze çarpıyor. Araştırmanın kriterleri arasında; son yedi yıllık Nüfus artışı, kişi başına düşen ortalama yatırım, yapılan kamu yatırımları(2002-2006)yedi yıllık vergi artışı, kişi başı kredi kullanımı, kişi başı mevduat, kişi başı ihracat-ithalat, KOBİ sayısı, yabancı sermayeli şirket sayısı, bir arabaya düşen kişi sayısı ve yeni otomobil sayıları var. Tabi bunlar temel konu başlıkları. Her il tek tek en geniş ekonomi verileri ve sosyal hayat standartları verileri incelenerek değerlendirilmiş Turkishtime Dergisin araştırmasında. İşte bu büyük öneme sahip araştırmada (Büyük şehir statüsünde olan iller çıkarıldıktan sonra ki 68 il arasında) Düzce 11. sırada yer alıyor.

Şimdi Düzce’nin verilerine bakalım; Düzce 56.90’lık puanı ile 11. sırayı almış.

—Düzce’nin 2006’daki tahmini nüfusu 329, 000 ve yedi yıllık nüfus artışı %5.

—Teşvikle yapılmış kişi başına düşen en yüksek yatırım miktarı Düzce’de, 4 Bin 445 YTL. Bu veri önemle dikkat çekiyor. Çünkü Düzce bu rakamla 68 il arasında 2 sırayı alıyor.

—Düzce’deki kamu yatırımlarına baktığımızda, son beş yılda kişi başına Bin 135 YTL kamu yatırımı almış Düzce.

—Kişi başına düşen vergi ödemesinde, Düzce 11 katlık (%1 Bin 112) bir artış ile tüm illeri arkasında bakıyor. Son yedi yılda 11 katlık bu artış ile Düzce’yi, komşuları Sakarya (10)ve Bolu (9.88) izliyor.

—Düzce’de 2006 yılında, kişi başına ortalama Bin 443 YTL kredi kullanılmış.

—Kişi başına ortalama mevduat hesapları da, 2006 verilerine göre Bin 314 YTL.

—2006’da Düzce’de kişi başına ortalama 165 YTL’lik İhracat ve 90 YTL’lik İthalat gerçekleşmiş.

—Araştırmada Düzce’deki KOBİ sayısı 138 olarak verilmiş.

—Yabancı sermayeli şirket sayılarında Düzce’de 8 şirket göze çarpıyor.

-Düzce’de 2002 bir otomobili 33 kişi paylaşır iken, 2006’da 15 kişi paylaşmış. Yeni otomobil sayısı da (5 yıl)12, 460.

Türkiye’nin en genç ili Düzce’nin bu rakamları ile çok daha büyük nüfusa sahip eski gözde illeri geride bırakıyor. Tabii bu rakamlarda KOBİ sayısında ki azlık dikkat çekiyor. Yapılan kamu yatırımlarındaki yetersizlik. Artvin’e son beş yılda kişi başına 14 Bin 217 YTL kamu yatırımı yapılırken, Büyük bir deprem felaketi yaşamış Düzce’ye Bin 135 YTL’lik yatırım bana göre yetersiz. İthalat rakamlarının da, İhracattan düşük olması da önemli bir veri.

Ben 2007’de Düzce’nin çok büyük gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Ve bu rakamlara 2007 Verileri de enjekte edildiğinde Düzce’nin bu sıralamada ilk ona girebileceğini düşünüyorum.

I. ve II. OSB yatırımları, Üniversitenin Düzce’ye katkıları, yabancı ve yerli yatırımlar. Düzce giderek büyüyor. Çin motosiklet devi de Lifan da Düzce’yi tercih etti. Bu ekonomik gelişime, Eğitim ve sosyal hayat kalkınması da eklenirse Düzce, bana göre özellikle coğrafi konumu ile hızlı bir kalkınma atağına kalkacaktır.

Ama yukarıda belirttiğim gibi ilk sıradaki şehirlerin turizm kentleri olması ve hizmetler sektöründen büyük ölçüde yararlanmaları onlara katkı sağlarken, Düzce’nin de Turizm imkânlarını kullanması ve alternatif turizm hizmet ve ürünleri üretmesi gerekiyor. Burada da, en büyük ilçe Akçakoca önem kazanıyor. Ekonomide ki bu sıralamanın, eğitimde de olması tabiî ki herkesin dileği. Üniversiteye sahip çıkması da hem ekonomik hem sosyal gelişim için çok önemli.

Düzce bu rakamlarla ekonomik yatırımlar almak için bir fırsatlar şehri. O yüzden yine bana göre Yerel yönetimlerin Üniversite odaklı yatırımlar ve Turizm Odaklı yatırımları yönelmesi gerekiyor. Ne diyelim Yolun açık olsun DÜZCE.

Veriler için kaynak: Turkishtime Aralık 2007

 
Toplam blog
: 24
: 1210
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1983 Soma doğumluyum. Balıkesir ve Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde Turizm İşletme Eğitimi al..