Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '10

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

En güzel ayçiçeğini biz yetiştiririz yetiştirmesine de...

En güzel ayçiçeğini biz yetiştiririz yetiştirmesine de...
 

Çivril ve Baklan ovaları; doğuda Akdağ, batıda Çökelez, kuzeyde Yorga, güneyde Beşparmak dağları ile çevrili yaklaşık 92 000 dekar ekili alana sahip 850 rakımlı bitek ovalardır. Hububat, haşhaş, ayçiçeği, pancar yetiştirilir, bağcılık ve meyvecilik yapılır.

1970’li yıllarda sadece Büyük Menderes kıyılarına yakın olan alanlarda olabilen elma bahçesisi sahiplerinin kazandıkları paraların miktarı bazı Almancı ailelerin geri dönerek elmacılığa soyunmalarına neden olmuş, ancak Irak’a uygulanan ambargoyu izleyen yıllarda elma bahçeleri her geçen yıl azalmış yok olma noktasına gelmiştir. Bu yıllarda yeni türlerle canlandırılmaya çalışılmaktadır.

1997 yılından beri açık sulama yapılan arazide kapalı sistem sulamaya geçiş hazırlıkları sürdürülmektedir. Son yıllarda sürekli küçülen, rekabet gücünü yitiren, en bunalımlı dönemini yaşayan ova çiftçisi, girdi fiyatlarının artması, tarım ürünlerinin fiyatlarının reel olarak düşmesi sonucu yoksulluğa ve çaresizliğe mahkum edilmiştir.

2002 yılından bugüne gübrede %400, mazotta % 300’lere varan fiyat artışları söz konusu iken çiftçi ürününü beş yıl önceki fiyatlarla satabildiğine şükretmektedir. En güzel çerezlik ayçiçekleri 2- 2, 5 TL. gibi rakamlarla alıcı bulurken, aynı ayçiçekleri marketlerde, bakkallarda 6-8 TL. arasında tüketiciye ulaştırılmaktadır.

Sahipsiz, örgütsüz durumda olan, son yıllarda hızlı bir tasfiye sürecine girmiş olan çiftçimizin refah düzeyini artıracak, hak ettiği biçimde destekleyecek, örgütlenmesini ve rekabet gücünü artıracak, halkçı, devrimci, milliyetçi, çitçimizi tekrar milletin efendisi haline getirebilecek politikalar uygulayabilecek bir iktidara şiddetle ihtiyacımız vardır.

1980’lere dek dünyada tarımsal üretimi kendi kendine yeten yedi sekiz ülkeden biri olan ülkemiz, şimdi Yunanistan ve Amerika’dan pamuk, Rusya’dan buğday, Fransa’dan arpa, Mısır’dan pirinç, Sri Lanka’dan çay, İtalya’dan bakla, Kanada’dan mercimek, Panama’dan muz, İtalya’dan bakla, Çin’den sarımsak, Ukrayna’dan mısır ithal etmektedir.

Dünyada, Türk çiftçisinden başka desteklenmeyen çiftçi yoktur. AB ve ABD her yıl önemli kaynaklarla çiftçisini desteklemekte, rekabet gücünü artırmaktadır. Tarım yapısı ve stratejik önemi ile sürekli desteklenmesi gereken bir sektördür.

Ülkemizde ise yanlış politikalar sonucunda desteklemelerin yapılmaya başladığı yıllar itibariyle tarım sürekli küçülmüş, gerilemiştir. Çiftçimizin aleyhine olan Şeker Yasası’nı, Tütün Yasası’nı, Tohumculuk Yasası’nı, Hal Yasası’nı ve benzeri yasaları ve uygulamaları her zaman çiftçimizin oylarını yalanlarla, seçim rüşvetleriyle, yoksulluğumuzun, cehaletimizin, inancımızın sömürülmesiyle çoğunluğu sağlayabilen siyasi iktidarlar çıkarmışlardır.

Bugünkü olanaklarımızla, ziraat mühendislerimiz, teknisyenlerimiz ve teknikerlerimizin ulaştığı sayılarla, tarımda üretim ve tüketimimizin planlanması, tarımın sorunlarının kısa sürede çözümlenmesinin mümkün olduğuna inanıyoruz. Yeter ki o niyet olsun!

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..