Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '17

 
Kategori
El Sanatları
 

En Güzel İğne Oyaları

En Güzel İğne Oyaları
 

iğne oyaları


Yemeni kenarlarının bahar havası kazanmasını sağlayan iğne oyaları, eskiden bir kadının ne kadar maharetli olduğunu anlamaya bile yarıyordu. En zor oyaları yapıp tülbentine işleyen kadınlar her zaman o yörenin en hamarat kadınlarından birisi olarak kabul ediliyordu. Zaman ilerledi ve teknoloji çağı her şeyde olduğu gibi el sanatlarında da bizleri tüketmeye başladı. En güzel iğne oyalarını artık tülbentlerde göremememiz bunun bir göstergesidir.

Düne kadar kırsal kesimde yaşayan kadınlar başlarında yer alan tülbentlere sürekli olarak iğne oyası yapıyordu. Şimdi ise tekstil firmaları buna da el attı ve kendinden oyalı tülbentler üretmeye başladı. Hal böyle olunca da en güzel iğne oyaları unutulmaya yüz tuttu. Kültürümüze yaşatmak en büyük hedefim olduğu için kendime bunu bir vazife bilerek en güzel iğne oyalarını ölümsüzleştirmek istedim.

Kelebek şeklinde iğne oyaları

https://www.hobiorgu.com/wp-content/uploads/2017/06/igne-oyalari-en-guzel-facebook-modelleri.jpg

Kelebek şeklinde olan bu iğne oyaları Muğla, Rize ve Diyarbakır illerinde bayanlar tarafından en fazla tercih edilen modellerdir. Kültürümüzün en önemli öğeleri arasında iğne oyaları yer almaya devam ettiği müddetçe, şüphesiz kelebek şeklinde olan birbirinden farklı iğne oyaları da yapılmaya devam edecektir. Eğer sizler de kelebek şeklinde iğne oyası yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle kelebekleri yaparken canlı renkte iplikler kullanın çünkü bu sayede yazma, yemeni ve tülbent kenarlarınızın daha fazla albesinisi olacaktır.

Papatya şeklinde iğne oyaları

Papatyalar örgü dünyasının neredeyse her alanında yer alan motiflerdendir ve iğne oyalarında da yerini alarak bizleri şaşırtmaya devam etmektedir. Anadolu'nun neresine giderseniz gidin her zaman papatya şeklinde olan iğne oyalarına rastlarsınız. Özellikle çeyiz yapma kültürümüzde bu tarz oyalar yer almaya devam ediyor.

Daha kültürümüzde olan çok sayıda iğne oyası vardır. Genç kızlarımız olanca hızıyla çeyiz yapmayı bırakmaya başladığı için bu tür kültür öğelerimiz yok olmakla karşılaşmış durumdadır. Bu kültür öğelerimizin yok olmaması için elişlerine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

 

 
Toplam blog
: 12
: 1086
Kayıt tarihi
: 14.10.14
 
 

Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik fakültesinin gıda mühendisliği bölümünden me..