Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '06

 
Kategori
Ramazan
 

En güzel Türkçe Kur'an meali

En güzel Türkçe Kur'an meali
 

İnsanı huzursuz kılacak her türlü aşırılık ve sivrilikleri törpüleyen, onun aile içinde sevgi ve saygı yumağı haline gelmesini sağlayan, toplumla ve kendisi dışındaki herkesle uyumlu olmasını temin eden ve dolayısıyla huzurlu bir ortamda mutlu bir hayat sürmesine imkân veren bir olgu...

Hiçbir canlıya karşı merhamet duymadan, sadece "ben" ve "benim başarım" diyerek acımasızlığı kendine rehber edinmiş hasta ruhlu kişilerin dışında, en ilkel topluluktan beri insanoğlunun kendini kolayca teslim ettiği manevi bir iklim...

Sadece doğal ve samimi olmaktan başka hiçbir şartı bulunmayan dini herhalde böyle tarif edebiliriz.

Ne yazık ki kötü niyetli bir bakış açısıyla elbette onu da çıkarlarına, menfaatlerine âlet edenler ve etmek isteyenler her dönemde olmuştur, olacaktır da. Bunu önlemenin en tabii ve en güzel yolu, samimi dindarların çoğalması ve bu istismarcıların barınmasına izin verilmediği bir ortam yaratılmasıdır.

Doğru bilgi edinmek ve doğrudan bilgi edinmek, bu konunun olmazsa olmaz şartıdır. Araya birilerinin girmesiyle yorum ve anlayış farklılıklarının ortaya çıkacağı ve bize de eksik bilgi ulaşacağı her zaman ihtimal dahilindedir.

Zaten Kur'an-ı Kerim'in Arapça olması, bizim ona ulaşmamızı ancak tercüme yoluyla mümkün kılmaktadır. Burada ister istemez bir kırılma noktası meydana geldiği düşünülebilir.

Ne dediğini anlayamadığı Arapça bir metni okumak, çoğu kez insanlara hem zor hem de anlamsız gelmiştir. Meal dediğimiz Kur'an tercümelerinin çoğu da ne yazık ki, insanı okumaya teşvik etmeyecek bir üslupla yazılmıştır.

Gerçi ilâhî bir kitabın roman gibi sürükleyici olması gerekmediği, sonuçta onun birtakım kuralları içeren metinden ibaret olduğu, bu konuda hata yapma korkusuyla da titiz davranıldığı söylense de, amaç eğer insanların okuyup anlaması ve ona göre hareket etmelerinin sağlanması ise, bu duruma mutlaka bir çözüm bulunması gerekirdi.

Bu konuya ilgi duyan, merak eden biri olarak, baştan sona bir meal okumayı bir türlü başaramadım. Özellikle her ramazan iyiniyetle ve gayretle böyle bir girişimde bulunduysam da sonunu getiremedim. Ta ki size şimde tanıtmak istediğim meali okuyuncaya kadar.

Ahmet Tekin tarafından yazılan ve "Kur'an'ın Anlaşılmasına Doğru" adıyla Kelam Yayınları tarafından yayımlanan bu Kur'an meali, ilk kez 2001 yılı ramazanında Miliyet okuyucularına gazetenin ilâvesi olarak verilmişti. Şu anda piyasada altıncı baskısı bulunan eser, o günden bugüne sürekli gözden geçirilerek, hem hacim, hem içerik anlamında geliştirilmiş.

Akıcı bir üslûpla, anlaşılır bir Türkçeyle ve tefsiri bir yaklaşımla, kelimelerin kapsadığı bütün anlamları içererek yapılan meal, hem insanın rahatça okumasına, hem de okuduğunu anlamasına imkân sağlıyor.

Herhangi bir kitapçıda rastladığınızda, ilk sayfada Kur'an'ın ilk sûresini (Fatiha) bir okuyun. Şimdiye kadar gördüğünüz meallerle arasındaki farkı zaten hemen anlayacaksınız.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..