Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
190
 

En İlginç Reçeller - Reçel Üretimi

En İlginç Reçeller -  Reçel Üretimi
 

Reçeller…  Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi. Çok sevenleri de var, “ Eh olsa da olur, olmasa da… “ diyeni de var. Bir gerçek var ki hayatımızda aktifler, illa ki herkesin bir favori reçeli vardır mesela değil mi? Nasıl üretiliyor peki bu reçeller? Hep babaannen, anneannen, annen, komşu teyzeler yapmıyor değil mi?

Reçel üretimi birçok aşamadan oluşuyor, öncelikle hammaddeler hazırlanıyor. Yardımcı maddeler (Pektin,asit vb.) de hazırlandıktan sonra ön işlemler ( yıkama,ayıklama, sap alma, sınıflandırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma ve doğrama) uygulanıyor. Pişirme aşamasında ise açık kazan yöntemi ya da vakum altında pişirme gerçekleştiriliyor. Reçel üretiminde tahmin edersiniz ki pişirme oldukça önemli, reçelin sertliği veya yumuşaklığı en dikkat ettiğimiz şeylerden biri. Aşırı yumuşak, aşırı sert veya çok sulanmış bir yapı istenmez. Pişirme aşamasından sonra ise dolum gerçekleşir, bu işlemi kapama ve ısıl işlem uygulanması ve etiketleme takip eder. Reçellere cam kavanoz, pvc kaplar, teneke kutularda rastlayabilirsiniz. Tabi her zaman söylediğim gibi cam her zaman bizim için önde…  Satın aldığınız reçelin etiketinde mutlaka içindekiler, raf ömrü, üretim ve son kullanma tarihi, firma adı, parti numarası- seri numarası bulunması gerekiyor. Aksi takdirde şunu sormalısın kendine :  “ Bu reçel kimin? Sarı çizmeli ….? “  Buna sen dikkat etmezsen kim dikkat edecek sevgili okur? Sen dikkat edeceksin ki, çoluğun çocuğun torunun seni örnek almalı öyle değil mi?  Gelelim en sevdiğim kısıma, reçel çeşitleri… Yazıyı yazmaya başladığımda en heyecanlandıran kısmının burası olacağını biliyordum. Reçel diye geçme, ne çeşitleri var şimdi sayınca “ Bunu hiç duymamıştım, vay canına.”  tepkileri gelir. En ilginç gelen reçellerden bahsedeceğim:  Patlıcan reçeli, kamkat (kumkuat) reçeli,  karpuz reçeli, havuç reçeli, limon çiçeği reçeli, domates reçeli, süt reçeli, yeşil ceviz reçeli, soğan reçeli, Antep fıstığı reçeli, karpuz kabuğu reçeli, acı biber reçeli, enginar reçeli…

Tüm bu reçeller dışında diyabetik reçeller de var elbette, şeker hastaları da özenle bu ürünleri inceleyebilirler. Evet biliyoruz sevgili okur, en güzel reçeli senin annen, halan, eşin, ablan yapar doğru. Babaanemin de bir ayva reçeli vardı ki…  Bunu kabul ediyorum, ama herkes senin gibi şanslı değildir belki? Ya da hayatına kahvaltıda farklı reçeller deneyerek heyecan getirmek isteyen tüketicilerimiz olabilir, onları da anlayalım. Şaka bir yana öyle güzel bir memleketteyiz, öyle güzel bir coğrafyadayız ki neye şeker koyup kaynatsan ondan reçel oluyor. Kıymetini bilip sahip çıkmak en güzel görevimiz, bakalım reçel üreticileri daha hangi çeşitlerle sektörü renklendirecek?

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Karpuzun kabuğu çöpe değil, reçele.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 259
Toplam yorum
: 27
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 306
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster