Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '13

 
Kategori
Sinema
 

En isyankar filmler

En isyankar filmler
 

METROPOLİS-FRİTZ LANG


1. Potiemkin Zırhlısı-1925-Sergey Eisenstein

2. Cezayir Savaşı-1966-Gillio Pontecorvo

3. Viva Zapata-1952-Elia Kazan

4. Danton-1988-Andrzej Wajda

5. Açlık-2005-Steve McQuenn

6. Guguk Kuşu-1975-Milos Forman

7. Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği-1988-Philip Kaufman

8. Özgürlük Rüzgarı-2006-Ken Loach

9. Ché 1,2-2008-Steven Sodebergh

10. Kayıp-1982-Costa Gavras

11. Metropolis -1925-Fritz Lang

12. Z-Ölümsüz –1969-Costa Gavras

13. V For Vendetta-2005-James McTeigue

14. Kızıllar-1981-Warren Beatty

15. Kanlı Pazar-2002-Paul Greengrass

+Hayır-No-2012-Pablo Lorrain

Karşı koymak insanın en doğal tepkisidir. Kendini korumak, hakkını aramak, ezici kuvvete direnmek farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Düzenli, bağımsız, savruk, saldırgan, bilinçli, bilinçsiz olabilir. Çoğu zaman sonuçları önceden hesaplanamaz. Şiddet doludur, enerji patlamasıdır. Eisenstein’ın film montaj tekniğinin temellerini attığı “Potiemkin Zırhlısı”, bir avuç denizcinin çarlık subaylarına isyanını anlatır. Uzun yıllar Fransa’da yasaklı filmler listesinde olan” Cezayir Savaşı” gerilla ve kontrgerilla taktiklerini tüm gerçeğiyle yansıtan, direnmenin sokaktan başladığını gösteren başyapıttır. Toprakları ellerinden alınmış köylülerin Emiliano Zapata liderliğinde General Diaz’a karşı ayaklanması hesapsız, kitapsız bir halk ayaklanmasıdır.  Danton ve Robespierre çatışması devrimin çocuklarını nasıl yediğinin en güzel örneğidir. İRA askerleri Bobby Sands ve arkadaşlarının sadece politik mahkum statüsünde sayılabilmek için hapishanede yaptıkları açlık grevi, bedenlerin kurban edilmesinin yaşanmış örneğidir.

Bir akıl hastanesinde otoritenin hastaların her türlü özgürlüklerini kısıtlayarak iyileştirmeye çalışması, Guguk Kuşu’nun Amerika’daki komünist avına yaptığı göndermedir. “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” Prag Baharı’nda Rus tanklarına vücutlarını siper yapan insanların mutluluk arayışlarını şiirsel bir dille anlatır. İşçi sınıfının hikaye anlatıcısı Ken Loach, IRA’nın kuruluşundan itibaren geçirdiği evreleri parçalanışına kadar “Özgürlük Rüzgarı”nda epik bir dille yansıtır. Steven Sodebergh-Benicio Del Toro işbirliğinin muhteşem ürünü “Ché”, onu hem devrimci, hem insan olarak belgesele yakın bir kurguda ele alır. İki bölümden oluşur Ché, ilki Küba devrimi, ikincisi yaşamını kaybettiği Bolivya dağlarıdır.

“Kayıp”ta, Şili’de askeri darbe sırasında oğlu kaybolan Amerikalı babanın kişisel isyanını, CIA gerçekleriyle yüzleştirir Costa Gavras.  Yine Gavras ‘tan politik sinemanın en özgün örnekleri arasında yer alan “Z-Ölümsüz” sosyalist politikacı Lambrakis’in ölümünün ardındaki komplonun aydınlatılmasını anlatır. Korkusuzca adaleti uygulayan bir savcının neler yapabileceğinin örneğini verir “Z”.

“V”1605 yılında İngiliz parlamentosunu havaya uçurmayı planlayan Katolik eylemci Guy Fawkes’tan esinlenir. Maskesi 2005’den bu yana faşistce baskılara direnenlerin sembolü oldu. Alan Moore ve David Lloyd’un çizgi romanından sinemaya uyarlanan “V”, seksenlerin Tachther muhafazakarlığının distopik bir geleceğe uyarlanmasıdır.

Fritz Lang’ın 1925’de kurguladığı “Metropolis” dünyası proleter sınıfın başkaldırısıdır. Sonraki yıllarda görsellik ve kurduğu fantastik dünyayla birçok filmin esin kaynağı oldu sessiz ” Metropolis “.

“Kanlı Pazar”1972’de Belfast’taki sivil haklar yürüyüşünün kolluk kuvvetleri tarafından nasıl bir katliama dönüştürüldüğü tüyler ürperten bir sinema diliyle anlatır.

Warren Beatty’e Oscar ödülü kazandıran “Kızıllar” 1920 devrimi sırasında Rusya’da bulunan Amerikalı gazeteci John Reed'in anılarını anlatan müthiş bir filmdir.

Bu listenin en tepesinde yer alabilecek "No-Hayır" Şili'deki 15 yıllık Allende diktasını yıkan 1988 referandumunun öyküsünü anlatır. Bir diktatörün yaratıcılık ve mizah ile nasıl alt edilebileceğini, yaşanmış olaylardan bire bir yansıtır. Dikta nasıl yıkılır diye kıvranan  tüm bireylere umut ışığı gönderir.         

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..