Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '17

 
Kategori
Pazarlama
 

En iyi fiyat garantisi aldatmacası

En iyi fiyat garantisi aldatmacası
 

İnternetten alışveriş yapan birçok kişi şu sloganla karşılaşmıştır: “En iyi fiyat garantisi…” Pekâlâ, nedir bu en iyi fiyat garantisi, neden vardır? Bu soruların cevaplarını bir eleştirmen edasıyla ortaya koyalım.

Özellikle otel, araç kiralama ve fırsat sitelerinde karşımıza çıkan en iyi fiyat garantisi aslında bir aldatmacadan ibarettir. Bir otel üzerinden gidersek, bir otelin belli bir ücreti vardır. Otele müşteri getiren internet siteleri de bu iş için kendi karlarını da bunun üzerine koyarak bir fiyat belirler ve otelle bir sözleşme yaparlar. Bundan sonra devreye en iyi fiyat garantisi girer. Bu söz tamamen müşteri kandırma sözüdür. Her site aynı otel ve aynı oda için farklı fiyatlar verirken fiyatının yanına da bu sözü eklerler; en iyi fiyat garantisi…

Otel odası satan sitelerin her birinde birbirinden farklı fiyatlar görürsünüz. Aslında bir odanın bir fiyatı olur. Direkt otele gitseniz size o oda için onlarca fiyat vermeyecektir. Verse bile farklı hizmetler sunacaktır. Tüm kriterler eşitken farklı internet sitelerinde farklı fiyat verilmesinin nedeni de şudur: internet sitelerinin yetkilileri bir masa başında toplanır ve A oteliyle bir sözleşme yaparlar. Diyelim ki sözleşme gereği bir oda 7 gün 6 gece tek kişilik fiyatı 1000 TL olsun. İnternet sitelerinden bir tanesi 1000 TL derken diğeri 1200 TL bir diğeri 1400 TL başkası ise 1150 TL fiyat verirler ve hepsi “En iyi fiyat garantisi” sloganıyla reklam yaparlar. Burada bilinmesi gereken “En iyi fiyat garantisi”nin ne demek olduğudur.

En iyi fiyat garantisi nedir?

En iyi fiyat garantisi: bir ürünün fiyatı eğer başka bir sitede daha uyguna satılıyorsa o fiyattan bilinen siteden de alınabilmesi demektir. Yani bir sitede 1000 TL iken, diğer sitede 1400 TL fiyat verilmişse ve eğer müşteri bunu fark etmişse 1400 TL’ye satan siteden bu hizmeti 1000 TL’ye alabilir. Dikkat edin; fark etmişse dedim. İşte aldatmaca da burada… Birçok müşteri bunu araştırmaz veya fark etmez ve direkt ödeme yapar. Bu durumda sözleşmesinde 1000 TL üzerinden kar edecek olan internet sitesi 1400 TL üzerinden kar etmiş olur ki bu edeceği karın belki %400-500 artması manasına da gelebilir.

Müşteriler; en iyi fiyat garantisi sloganını gördüğü internet sitesinden alışveriş yapmadan önce alacağı ürün hakkında detaylı bir araştırma yaparak, internet sitesine bu ürünü daha uyguna satanlar olduğunu belirterek, gerçek fiyatından isteme haklarına sahiptirler.

Dikkatli olun, hak ettiği kadar ödeyin… Aldatılmayın…

08/07/2017

Engin Dinç

 
Toplam blog
: 65
: 2401
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

1988 İstanbul doğumlu. Adalet Bakanlığı'nda göreve başladı (2011). Anadolu Üniversitesi Kamu Yöne..