Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

En iyi öğrenme metodu yazarak çalışmaktır.

"Bildiğim tek şey O da hiçbir şey bilmediğimdir" demiş ünlü bir düşünür. Bilgi çağının içinde hergün yeni bilgiler karşımıza çıkıyor ve onları doğru şekilde algılayamadan yenileri ile mücadele veriyoruz. İstenerek gelen bilgi yanında istenmeyen de bilgiler geldiği için bir süre sonra doğrularımızda da bocalamaya başlıyoruz. Herşeyin bir düzmece olduğunu bile düşünebiliyoruz.

Öğrenmenin en etkili yollarından birisi de çağrışım ile yapılandır. Daha sonra hatırlamak istediğimiz bir ismi yüzü yada mekanı , bize anımsatacak başka bir benzeri ile düşünerek arasında kompoze ederek bağlantı kuruyoruz, bu yöntemle hafızamıza kaydedilen bilginin daha sağlam bir yapıya kavuşmasını sağlıyoruz. Burada bahsetmek istediğim yöntem ise öğrenmek istediğiniz bilgileri yazmak suretiyle yazma esnasında tekrarlanan bilginin düşüncelerimizde hayal edilmesi suretiyle anlamlaştırılması.

Dolayısı ile yazmak sureti ile her yazılan kelime / cümle bize kendi anlamını zihnimizde yorumlama imkanı verecek. Öğrenilmek istenilen konu dışarıdan bakıldığında yazıya geçiriliyor gibi gözükse de sizin için çok daha hızlı bir şekilde öğrenmenizi sağlayacaktır. Birkaç kez üst üste de yazabilirsiniz. Önemli olan yazdıklarınızı zihninizde canlandırmak sureti ile yaşayabilmektir.

Konuyu öğrenmenizde sizi farklı kılan nokta daha önceki deneyimlerinizin fazlalığı ve birikimlerinizin bu öğrenme metodunda daha fazla canlandırma yapabilmeniz noktasında işe yarayacak olmasıdır. Önceki deneyimlerinizden hatırlayacak olduğunuz gibi, hatırlamaya çalıştığınız bilgi bir türlü zihninizde netleşmiyor ve birbirinden kopuk bilgi parçacıkları şeklinde anlamlandıramıyordunuz.

Bu yöntem ile hem bilginizi daha kuvvetli şekilde kaydedecek hemde hatırlamak için eskisi kadar kendinizi yormayacaksınız. Öğrenmenin en büyük yardımcısının da tekrar etmek olduğunu ilave etmek istiyorum. Önemlilik derecesi yüksek bilgileri birkaç tekrar ederek, rekabet ortamlarında yada bilginize ihtiyaç duyulan önemli sektörlerde kendinizi ön plana çıkartabilirsiniz.

Lütfen Yorumlarınızı İletin...

Yazan : Turgay GEZİCİ Diğer Yazılarım : http://www.bilincalti.com/

 
Toplam blog
: 98
: 414
Kayıt tarihi
: 11.12.09
 
 

1977 İstanbul doğumluyum. Web Tasarım ve Bilişim Danışmanlığı yapmaktayım. Uzun yıllardır ilgi du..