Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

15 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

En İyi Televizyon İzlenmeyen Televizyon

En İyi Televizyon İzlenmeyen Televizyon
 

Eğitilmeliyiz, bilinçlenmeliyiz. İmanımızı güçlendirmeliyiz.


Türk kanalları izlenmemeli demem daha doğru olur. Eğitime, uyuyanı uyandırmaya dair hiçbir verimlilik yok. Hep oyalamaya, avutmaya yönelik programlar. Sunucular seyirciyi ne sanıyorlarsa, bir bilmişlik edasındalar.

İzmir’de bir lisede okul müdürü iki öğrenci tarafından pompalı tüfekle öldürülmüş. Bazı kanallar ajanslardan aldıkları gibi konuyu son dakika olarak kamuya ilettiler. Gerçeğin peşinde olduğunu adıyla iddia eden bir programa yayının sonuna doğru kameramanca bir bilgi iletildi. Deneyimli sunucu haber metnini okuduktan sonra “Galiba biz bundan sonra silahlanmama adına program yapmalıyız” dedi. Yayını yakından izleyen stüdyodaki seyircisi, sunucuyu alkış yağmuruna tuttu. Bu sağanak halinde daha bir serin havaya bürünen sunucu, sözünü yineleyerek silahlanmanın sakıncalarını bilgiççe anlatmaya koyuldu.

Oysa ben ekran önündeki bir izleyici olarak o sunucudan şöyle demesini beklerdim. “Eğitim yoksunuyuz. Eğitilmeliyiz, bilinçlenmeliyiz. İmanımızı güçlendirmeliyiz.İslami eğitimimiz olmadığından insani davranışlarımız azalıyor."

Bunları demek kendini çağdaşlıktan alıkoyan cümleler değildir, zira çağdaşlık akılla, beynin gelişmişliğiyle olur. Bir düşünelim; eğitimsiz insan, birini öldürmeyi kafasına koydu mu, silah olarak eline ne geçerse kullanır. Ekmek bıçağı, kafasında şiddet takıntılı biri için öldürücü bir silahtır. Aynı zamanda her evde gereli bir mutfak gerecidir, satışını yasaklayabilir misiniz? Diyelim tüm kesici ateşleyici aletleri yasakladın; taş, yumruk devreye girerse ne yapacaksınız?  Nitekim devlet sanatçısı bir babayı 18 yaşındaki oğlu bıçaklayarak öldürmüş. Bunu da bugün son dakika haberi diye okudum. Velhasıl silahlanmamak çözüm değildir. Yanlışlardan dönmenin, doğruyu bulmanın tek yolu vardır her insanın gerektiğince eğitilmesidir.

Bir düzeltme yapayım, televizyon izleyelim elbet, doğru yayın yapan niceleri var. Bizim ülkemizin eğitimden yoksun, oyalamaya dayalı kanalları izlenmemeli demem daha doğru olur. Şahsen film izlemekten hoşlanmadığım için belgesel kanalları tercih ediyorum. Lakin onlar sıklıkla tekrar yayınlar koyunca ev sakinlerinin de arzularına uyarak bazen Türk kanallarına bakmak zorunda kalıyorum, ne yazık ki… Aslında iyi de oluyor, yozlaşan gidişatımıza daha net tanıklık yapıyorum. Keşke sıklıkla izleyebilsem de her gün yanlışa yanlış diyebilsem… Doğru bulduğum da olsa keşke ve ben o doğruları da tebrik etsem, seyredilsin diye önersem…

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..