Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '07

 
Kategori
Emlak
 

En iyi yatırım aracı: Kiralık konut

En iyi yatırım aracı: Kiralık konut
 

Ülkemizin kanayan yaralarından bir tanesi konut sorunu. Bu sorunun alt kollarından bir tanesi de bu ülkede kiracı olarak yaşamak, daha doğrusu yaşamaya çalışmak.

Merkez Bankası’nın Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre 2006 yılında kira artış oranı yıllık bazda %20’lik bir artışla genel tüketici enflasyonun oldukça üzerinde artmış.

Maliye Bakanı’nın verdiği bilgilere göre 2002-2006 yılları arasında kira ücretlerindeki birikimli artış ise % 115.73 olmuş.

Milliyet Emlak sayfasından takip ettiğim veriler bizi bu sonuçlara götürüyor. Ve bu artışların gerçek artışlar olduğu söyleniyor. Ortalama kira bedelleri verilmiş. Türkiye genelinde Kasım ayında ortalama kira bedeli 339.88 ytl, Bursa için verilen rakam ise 297, 43 ytl. olarak açıklanmış.

Bu rakamlar tabi ki gerçek hayattan çok uzak istatistiki rakamlar. Yani beyan edilenler. Oysa hayatın gerçekleri ne kadar farklı.

Bursa’da yaşayan bir emlakçı olarak bu rakamlar bana yıllar öncesini anımsatıyor. Tüm ilçeleri ve mahalleleri tek tak araştırdığımda bu rakamlara ulaşmak mümkün değil ne yazık ki. Bırakın ortalamayı alt sınırda bile ancak köylerde bu rakamlar konuşuluyor. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Bursa’da standart bir dairenin ortalama kirası 500 ytl civarındadır. Bazı semtlerde bu ortalama 650 ytl civarında seyretmektedir. Deprem sonrası yapılan binalarda ise ortalama 750 ytl’dir.

Tabi zor olan hayatın bu en acı gerçeğini rakamlara dökmek, belgelemek ve bunu enflasyonla orantılı takip etmektir. Nasıl ki satılan dairelerin satış fiyatları ve beyanname fiyatları arasında uçurum varsa kiralarda da aynı gerçekten uzak rakamlar bilgimize sunulmaktadır.

Dolayısıyla ülkemizde gerçek olan rakamlar sadece memur maaşlarındaki artış rakamlarıdır. Maliye Bakanımızın verdiği bilgilere göre 2003-2006 yılları arasında ortalama memur maaş artışı % 72.1’dir. Bu rakam reel bir rakamdır.

Ancak kira artışı çoktan bu rakamı eritip bitirmiştir.

Rakamlarla ülkemizin durumuna baktığımızda nasıl yaşabiliyoruz diyoruz zaten. Ancak bir de bu rakamların, kağıt üzerindeki seyrini değiştirip gerçek hayata döndüğümüzde tam bir sihirbaz olduğumuz sonucuna varabiliyoruz.

Beyan rakamlarıyla hem vatandaş hem de devlet zarar ediyor. Ancak ortada dönen sıcak parada birileri çok güzel kazançlar sağlıyor.

Kiracılar biraz daha yorgun, biraz daha beli bükülmüş, biraz daha kaderine terkedilerek yaşamak zorunda kalıyor.

Kaynak: Milliyet emlak

Ferdi İçin:

http://biryardimeli.bz.tc.

 
Toplam blog
: 240
: 1628
Kayıt tarihi
: 18.08.06
 
 

Zamandan şikayet ederken, ne kadar hızlı aktığını fark edemeden geçmiş yıllar. Kırklı yıllar, kır..