Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

 
Kategori
Tarih
 

En kısa ömürlü Türk devleti

En kısa ömürlü Türk devleti
 

Milletimiz tarih boyunca yüzlerce devlet kurmuştur.Bu devletlerin en uzun ömürlüsü 600 yıl süren Osmanlı, en kısa ömürlüsü de 57 günlük Batı Trakya Türk Devleti’dir.Gelin bu devletin hikayesine kısa bir göz atalım.

II. Abdülhamit’i devirerek iktidara gelen İttihat ve Terakki yönetimi, Balkan devletleri arasındaki en büyük problem olan “ Kiliseler Meselesini” 1911 yılında bir kanunla çözmüştü.Balkan devletlerinin bir arada hareket etmelerini engelleyen dini mesele ortadan kalkınca; Karadağ, Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan 8 ekim 1912 yılında Osmanlıya savaş ilan etmişlerdir.

İttihat ve Terakkiciler, Balkan savaşından yenik çıkan Osmanlı yönetimine karşı 23 Ocak 1913’te “ Bab-ı Ali Baskını” ile darbe yapıp yönetimi ele geçirmişlerdi.Fakat Osmanlı yönetiminin yenilmişliğini anlaşma ile pekiştirmeleri üzerine prestij kaybına uğrayan İttihat ve Terakki, çareler ararken eline bir fırsat geçti. I. Balkan savaşında Osmanlıya karşı başarı kazanan Balkan devletleri, elde ettikleri toprakları aralarında paylaşamamışlar ve birbirlerine saldırmışlardı.

Osmanlı, Balkan Devletlerinin kendi aralarında ki bu kavgasından yararlanıp, Edirne’yi geri aldı. Avrupa’nın baskısı yüzünden Meriç’ten ileri gidilememişti.Ama İmparatorluğun asıl topraklarından Batı Trakya, işgal altındaydı.

Bulgarların bölgede katliamlara başlamasıyla, Avrupa’da kulise başlanmış, sorunun çözümlenmesi istenmişti. Osmanlı yönetimi de olaylara müdahale kararı aldı.Teşkilat-ı Mahsusa yöneticilerinden Kuşcubaşı Eşref Bey’in 115 kişilik özel bir birlik ile bölgeye geçmesi kararı verildi.

Türk askerleri bölgeye gittiklerinde, Bulgarların Ortaköy’de yaptığı katliamda yüzlerce Türk cesediyle karşılaştı. Ortaköy katliamını yapan 1200 kişilik Domuzciyef çetesi, bu birliğimizce bulunup yok edildi. Bölge halkının desteği ile iyice güçlenen Türk birliği bölgedeki diğer Bulgar çetelerini de temizledi.

Bölgedeki Türk faaliyetlerinden rahatsız olan Avrupa Devletleri, Osmanlıya baskı yapınca bölgedeki Türk birliği geri çağrıldı. Eşref Bey komutasındaki Türk birlikleri teklifi kabul etmediler. Osmanlıyla tüm bağlarını koparttıklarını bildirerek, Batı Trakya Devleti’ni ilan ettiler.

Bağımsız bir devletin gereği olarak, bir bayrak hazırlandı, para basıldı.Avrupa’nın baskısı, özellikle Rusya’nın tehditleri yüzünden 29 eylül 1913 İstanbul Antlaşması ile Batı Trakya, Bulgaristan’a verildi.


Çok büyük emeklerle kurulan Batı Trakya Türk Devleti, ancak 57 gün yaşayabilmiş, 25 Eylül 1913 tarihinde sona ererek, Türk tarihinin tozlu sayfalarında “en kısa ömürlü Türk Devleti” olarak yerini almıştır.

*Kaynak: Yemen Güler'in araştırmasından...
*** Resimdeki bayrak Batı Trakya Türk Devleti'nin bayrağıdır.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..