Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

16 Kasım '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

En Sağlıklı Hastalık, Ortoreksiya Nervoza

En Sağlıklı Hastalık, Ortoreksiya Nervoza
 
Günümüzde ''Süper yiyecekler, organik beslenme, vejataryen, vegan beslenme...'' birçok beslenme trendi var. Bu konuda kafalar malesef ki bir hayli karışık... Hatta bazılarımız ''aşırı'' sağlıklı besleniyor aksine bu bir problem oluşturuyor. Literatürde bunun ismi Ortoreksiya yani sağlıklı beslenme takıntısı...
 
Ortoreksiya Nedir?
 
Ortoreksiya Nervoza bir yeme bozukluğu, kişinin yaşantısına müdahale eden doğal besin tüketme takıntısıdır. Bu bireylerdeki takıntı yemeğin miktarından ziyade kalitesiyle ilişkilidir. Takıntının boyutu, bireyde diyetin hayatın temeli haline gelmesi boyutuna ulaşır ve kişi en ufak kaçamaklarda bile kendisinden nefret edebilir.
Ortoreksiya Nervoza, ilk kez Steven Bratman tarafından 1997 yılında tanımlanmıştır. ''Orto'' kelime olarak ''doğru'', ''reksiya'' ise ''iştah'' anlamındadır.
Ortoreksiya Nervoza'da kişiler, yediklerini abartılı bir şekilde kontrol etmektedir. Özellikle besin alışverişinde ürün ambalajlarını çok uzun süreler incelemekte, incelediği besinin içerisinde kanserojen madde, hormon, gıda boyası, katkı maddesi olup olmadığına çok fazla dikkat etmektedir. Pek çok yiyeceği çiğ olarak tüketmeyi tercih etmektedirler. Yalnız ve toplumdan izole yaşama isteği, başkalarının beslenme alışkanlıklarını sürekli eleştirme, depresyon, stres ve mükemmelliyetçilik te bu bireylerde sıklıkla gözlenmektedir.
Belirtmem gerekir ki; Birkaç hafta için sağlıklı yiyeceklere verilen dikkat takıntı seviyesinde olmadığı sürece bozukluk olarak tanımlanamaz, daha uzun süreli takıntı hali, Ortoreksiya Nervoza'yı düşündürür.
Bu bireylerin amacı kilo kaybetmek değil diyetlerinde saflığın sağlanmasıdır. Abartılı bir şekilde sağlıklı ve dengeli olmayı amaçlamaktadırlar. Bu durum kişilik ve davranış boyutlarını da içeren bir bozukluk olarak değerlendirilir ve psikolojik yanı derindir.
 
Sağlıklı Beslenme Takıntısı Olan Bireylerin Tedavisi
 
Kilo kaybı varsa kilo almayı amaçlayan bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Varsa kalp fonksiyonunda bozukluklar, düşük tansiyon gibi problemler doktor yardımıyla çözülmelidir.
Diyetisyen, psikolog ve psikiyatriden oluşan bir sağlık ekibinden yardım alınmalıdır.
Egzersiz, aile ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmesi önerilebilir.
Özetle; sağlıklı tercihlerle beslenin ancak bunu takıntı ve hayatınızın merkezi haline getirmeyin.
 
Sağlıklı günler dilerim
Sevde Kahraman

 
E-Mail : sevde.kh@gmail.com
https://instagram.com/dytsevdekahraman/
https://facebook.com/diyetisyensevdekahraman/
 
Toplam blog
: 45
: 54
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..