Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '09

 
Kategori
İzmir
 

En şanslısı, İzmir'li kadınlar

En şanslısı, İzmir'li kadınlar
 

İzmir yine, Türkiye’ye örnek oldu. Hem de önder oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ''Kadın Komisyonu'' oluşturulmasından tam 9 ay sonra, TBMM’de ''Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'' kurulma kararı alınırken, elini TBMM’ sinden önce tutarak bu konuma erişti. Halen İzmir’deki 11 ayrı mecliste “Kadın komisyonu” adı altında çalışmalar yapılıyor. Ve İzmir, lider şehir olarak ağırlığını böylelikle koymuş oldu. Görenler de ‘ İşte, İzmir farkı’ demekten de kendilerini alamadılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu’nda, Meclis’te “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu” kurulmasını sağlayacak yasa teklifi kabul edilirken, bir anda tüm dikkatler, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde aylar önce oluşturulan ''Kadın Komisyonu''na ve İzmir’in ''kadın dostu kent'' olma yolundaki örnek çabalarına çevrildi.

2008 yılının Nisan ayında Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla kadına yönelik çalışmalar yapmak için kurulan komisyon, Birleşmiş Milletler “Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı” çerçevesinde geliştirilen ''Kadın Dostu Kentler'' projesini başarıyla sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler, İçişleri Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van olmak üzere 6 kentte sürdürülen projedeki tek Büyükşehir Belediyesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, açtığı kadın danışma merkezi ve sığınma evi ile de İzmir’de kadınların en büyük destekçisi olmaya devam ediyor.

KADIN DOSTU KENT: İZMİR

2006 yılından bu yana süren Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’yla, günlük yaşamda kadınların aktif bir biçimde rol aldığı “kadın dostu kentler” yaratılması hedefleniyor.

Tüm vatandaşların, kentte sunulan ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan eşit yararlanmasını amaçlayan program kapsamında Türkiye’de ilk kez İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, kadın-erkek eşitliği alanında çalışma yapmak üzere “Kadın Komisyonu” kuruldu. Onu Konak, Buca, Karşıyaka, Gaziemir, Güzelbahçe, Çiğli belediye meclisleri ile Seyrek, Yeni Foça ve Yelki belde belediye meclisleri izledi. İl Genel Meclisi ile birlikte İzmir’de toplam 11 mecliste “Kadın Komisyonu” kurularak çalışmalarına başladı.

KOMİSYONDA, ERKEK ÜYELER DE VAR:

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar, Funda Akdağ Avcı, Ebru Okay, Hülya Yavuz Baran, Ayşen Kıvra Tanrıöven, Nihal Toprakçı, M.Bilgin Erünal, Karakuyu Belediye Başkanı Ender Subakan ve Bağarası Belediye Başkanı Muzaffer Tınaztepe’den oluşan komisyon, belediyelerde yapılan uygulamaların, kadın – erkek eşitliğine uygun olup olmadığını denetliyor.

TÜM BELEDİYELERDE:

Kadın komisyonlarının tüm belediyelerde uygulanması için çalıştıklarını kaydeden komisyon üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararın kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve yerel hizmetlerin eşit sunulması açısından çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi. İzmir’in başlattığı örnek uygulamanın Türkiye’ye dalga dalga yayıldığını vurgulayan üyeler, yasanın ardından belediye meclislerinde eşitlik komisyonlarının kurulmasının zorunlu hale geleceğini, kadın meclis üyesi sayısının artacağını ve kadınların siyasette var olma mücadelesine katkı koyacağını söyledi.

KADIN DANIŞMA MERKEZİ VE SIĞINMA EVİ:

İnsan hakları konusunda ihlale uğrayan ve risk altında olan kadınlara hukuksal ve psikolojik destek vermek, kurum ve hizmetlere kolayca ulaşmalarını, meslek edinmelerini sağlamak ve hakları konusunda kadınları bilgilendirmek amacıyla 2008 yılının Mart ayında hizmete giren İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’ne bugüne kadar 210 kadın başvurarak yardım aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara uğrayan kadınlarla birlikte çocuklarına da kucak açarak 28 kadın 8 çocuk kapasiteli Sığınma Evi’ni Ocak ayının başında hizmete soktu. Sığınma evinde kadınlara barınabilecekleri bir yer sağlanmaktan öte kadınların bilinçlendirilmesi ve sosyal hayatta kendi varlıklarını gösterebilmeleri

RESİMLER: Kadın ve erkek komisyon üyeleri, kaynaşmış kitle halinde içeride ve dışarıda Başkan Kocaoğlu ile her karede görülüyorlar.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..