Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

En son ne zaman biri size yalan söyledi

En son ne zaman biri size yalan söyledi
 

Yalan, doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz.

Hayatınızda hiç yalan söylediğiniz mi? Bu soruya verilecek cevap sanırım ‘hayır söylemedim.’ dir. Aslında bu cevabı verirken bile acaba ne kadar doğruyu söylüyoruz?

Bütün ahlak ilkelerinde, dinlerde yalan söylememenin önemi vurgulanır. Her anne-babanın çocuğuna verdiği temel eğitimde yalan söylememek vardır. Bu kadar sık yapılmaması ikaz edilse de birbirimize yalan söylemeye devam ederiz. Hatta kimi zaman kendimizi rahatlatmak adına, sorundan kısa sürede kurtulmak için kendimize adına pembe yalanlar dediğimiz yalanlar söyleriz.

Anlaşılan insan var olduğu sürece yalanda varlığını devam ettirecek. Peki karşımızda ki kişinin bize karşı dürüst olup olmadığını anlayabiliyor muyuz? Bu çoğu zaman olmuyor hele karşımızdaki yalan söyleme konusunda uzmanlaşmışsa. Oysaki iyi bir gözlemci isek beden dilini okuyabiliyorsak işimiz aslında çok zor değil.

Yalan söylemede ne kadar uzman olursa olsun beden dili kendini ele verir. Karşınızdaki kişiyi iyi gözlemlediyseniz birazdan vereceğim örneklerde olduğu gibi beden dilinde olan değişimleri yakalayıp size karşı dürüstlüğünü belirleye bilirsiniz.

*Ellerin, başın dört ana bölgesinde yaptığı temas gizlemeye işarettir. Kişinin aynı anda elleri ağzı, burnu, gözleri veya kulakları etrafında hareket ediyorsa, o kişinin sözlerine dikkat edin. Örneğin; göz kapatma hareketi, gözün kenarını kibarca kaşıma, gözü tamamen kapatma, yüzü bir veya iki elle kapama gibi hareketler olabilir.

* Yanlış bilinen genel bir bilgiye göre doğruyu söyleyen kişi karşısındakinin gözlerinin içine bakar. Çoğumuz konuşurken karşımızdaki kişinin gözlerine direk bakmayız aslında. Bu bilgiden dolayı yalan söyleyen kişi doğrudan gözlerimizin içine bakarak tamamen dürüst olduğunu kanıtlamayı umar.

* Beden duruşu da önemlidir.

Karşımızdaki konuşurken vücudunu sizden uzak tutuyorsa sizden ya da konuşulan konudan kaçma isteği vardır.

Size karşı eğilmişse sizi kontrol etmeye hatta sindirmeye çalışıyordur.

Oturduğu yerde dimdik oturuyorsa bu kişi tüm hareketlerini ve beden dilini kontrol etmeye çalışıyor olabilir. Gerçek düşüncelerini ve duygularını size karşı açık olarak yansıtmıyor olabilir. Dikkatli olun.

Yararlanılan kaynak: Stan B. Walters ‘Zihin Okuma Teknikleri’

 
Toplam blog
: 23
: 4429
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

1999 yılında Uludağ Üniversitesi'den mezun oldum. 1999 yılından beri rehber öğretmen olarak görevi..