Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

07 Mart '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

En Tercih Edilen Succulentler

  En Tercih Edilen Succulentler

Gerek iç mekan bitki tasarımlarında gerek dış mekan bitki tasarımlarında sıkça kullanılan ve tercih edilen on succulentin hangileri olduğunu biliyor musunuz? Aşağıdaki yazı size; bu sorunun cevabını vermektedir. Haydi hep birlikte; bu on succulentin hangileri olduğunu, bakımlarının nasıl olması gerektiğini ve nerelerde kullanıldığını birlikte öğrenelim.

ALOEVERA: Yapısında bulunan mineraller ve vitaminler nedeniyle kozmetik ve temizlik sektöründe oldukça sık tercih edilmektedir. Ayrıca bulunduğu ortamlardaki zararlı gazların etkisini en aza indiren bu bitkiyi mutlaka evinizde bulundurmalısınız. Direk güneş ışığı istemeyen bu bitki yarı gölge yarı güneş yerlerde gelişim gösterir. Toprak ile gövde kısmından çıkan yavruları direk toprağa dikerek veya suda köklendirerek üretebilirsiniz.

LİTHOPS; Başlı başına farklı güzelliği ile diğer sukkulentlerden ayrılır. Görünümü taşa benzediği için taş kaktüsü de bilinmektedir. Geniş ve derin saksıları severler, sonbaharda büyümeye başlayan bu sukkulent yaz mevsiminde uykuya geçmektedir. Büyüme ve gelişim döneminde belli oranlarda su ister, uyku döneminde depoladığı suyu kullanacağından sulanmak istemez. Bitki yaprak kısımları büzüşmeye başladığında su ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Yılın belli dönemlerinde yaprak ortasından çicek açar.

ECHEVERİA; Hem görünümü hem de renkleri ile oldukça dikkat çeken echeverilar sıcak ortamları sever, fazla sulanmayı sevmezler. Sukkulent arajmanlarında sıkça tercih edilmektedir. Yaprakta, suda köklendirme ve daldırma yöntemleri ile kolayca üretilmektedir. Toprağı kum ve torf karışımı olmalıdır. Kuru ortamlardan hoşlanmazlar.

SEDUM; Aydınlık ve sıcak ortamları severler. Dış mekanda ve iç mekanda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Oldukça fazla çeşidi bulunan sedumların bazı çeşitleri çicek verir, bazı çeşitlerinde hava kökleri bulunur, bazı çeşitleri de renkli yaprakları vardır.

SANSEVERİA; Paşa kılıcı olarak da bilinen bu succulentler, sıcak ortamları severler. Işıklı alanda güzel gelişim göstermektedir. Yaprak daldırma, köklendirme veya yavru saksılandırma yöntemleri ile üretmektedir. Boyuna büyüyen bu bitki banyo dekorasyonunda rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

HAWORTHİA; Yılan derisi çiceği olarak da bilinen bu sukkulentler, fazla derin saksı istemezler, bakımı kolaydır. Direk güneş ışığın sevmez. Soğuğa karşı tolerans gösterebilir. Toprak iyice kuruduktan sonra sulanmalıdır. Yaprak ve gövde kısmında su birikmemelidir. Çürümesine neden olur. Dekoratif görünümü ile tek başına kullanılmalıdır.

CRASSULA; Para çiceği olarak da bilinir. Bulunduğu ortama olumlu enerji yayar. Bakımı kolay olan bu bitki sıcak ve bol ışık alan yerleri tercih ederler. Soğuklara maruz kalan kısımları kahverengileşmeye başlar. Yaprakta köklendirme yapılarak çoğaltılır.

SENECİO; Sıcak ortamları seven bu bitkinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Dışmekan bitkilendirlmesinde de sıkça tercih edilmektedir. Düzenli periyotlarla sulanmalıdır. Senecio rowleyanus çeşidi olan türü halk arasında çok sevilmektedir. Tesbih çiceği olarak adlandırılan bu bitki tek başına kullanıldığı da oldukça şık bir görünümü vardır.

KALANCHOE; Çicekleriyle dikkat çekicidir. Diğer sukkulentlere göre biraz daha fazla su ister. Bol ışıklı alanlarda bol çicek açar.  Çoklu olarak veya grup halinde de kullanabilirsiniz. Ev içerisinde rahatlıkla yaşayan bu bitkiyi yaz mevsiminde balkon ve teraslarda bakabilirsiniz.

EUPHORBİA; Sütleğengiller ailesinden olan bu bitki oldukça geniş bir çeşide sahiptir. Kimisi çicekli, kimisi dikenli, kimisi ip yapraklıdır. Bakımında ufak tefek farklılıklar olsa da hemen hemen hepsinin bakımı aynıdır. Kumlu, perlit ve torflu toprak karışımı gelişimi için idealdir. Sıcak ortamları seven bu bitki soğuklara karşı dayanıklı olan türleri de vardır.

BİTKİLERİN ENERJİSİ SİZE HUZUR,MUTLULUK GETİRMESİ DİLEĞİMLE….

HAYDİ YAZIN!!!BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN? https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..