Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

En Uzun Gecede Kudüs Oylaması!

En Uzun Gecede Kudüs Oylaması!
 

Dün, 21 Aralık’tı. Bizim buralarda en uzun gece idi. Aynı zamanda Birleşmiş Genel Kurulu’nda tarihi bir oylama vardı. Sonuç, istediğini elde edemeyen ABD Başkanı için en uzun gece devam ediyor! Ancak, Dünyanın bu gün itibariyle yeni bir güne uyandığını da söyleyebiliriz.

Ne istiyordu Trump? Tek Tanrılı üç dince de kutsiyet atfedilen Kudüs’ün İsrail’in Başkenti olarak tanınmasını… Daha doğrusu ABD Devlet Başkanı olarak bu doğrultuda kendi kurduğu kararın onaylanmasını… Oldu-bitti! Dünya bu “Roma İmparatoru misali” tavrı gördü ve ret etti. Oylamada Mısır tarafından kaleme alınan ve Kudüs’ün mevcut statüsünün korunmasını vaaz eden metin, 128 evet, 35 çekimser ve 9 hayır oyuyla kabul edildi, onandı…

Gerçekte Kudüs’te yaşayan halkların sorunları var; müslümanların sorunları ise dünya kadar. Bir kere İsrail’in toprak olarak yayılmacı eğilimleri tam olarak durdurulabilmiş değil… Ortak yaşam alanlarını tehdit eden şiddet potansiyeli sönümlenmedi ve Gazze’de örneğin Müslümanların temiz suyun sadece dörtte birine sahip olması gibi eşitsizliklerin üstesinden gelinmedi…Yanı sıra, Filistin halkına yönelik bir ambargo geçerli. Bu durum, özellikle çocukların sağlığı açısından kaygı verici.

Birleşmiş Milletlerin asıl bu sorunlara çözüm üretmesi beklenirken, Amerika’nın baskısıyla böyle bir oylamaya gidildi… Sonuç farklı çıksa, yani Trump’un tezi kabul edilseydi, bunun zaten sorunlu olan dünya barışına katkısı ne olurdu, insan düşünmek bile istemiyor.

Trump’un bu hamlesinin kendisini iç siyasette sıkıştıran çevrimden sıyrılmaya yönelik bir manevra olduğu da söyleniyor. Fakat iş ters tepti… Benzetmek gibi olmasın ama tıpkı kısa bir süre önce Barzani’nin yaptığı referandum gibi, Trump da bu ısrarcı tutumunun sonuçlarına katlanacağa benzer. İnsanın aklına neler geliyor: Acaba Barzani’nin danışmanları mı Trump’a danışmanlık vermektedirler ya da Trump’ın danışmanları mı Barzani’ye danışmanlık servis ettiler?..

Tabii, mevcut Beyaz Saray yönetiminin, acıyı acıyla unutturma kabilinden Kuzey Kore veya İran ile doğrudan ya da dolaylı bir atışa-tutuşa yönelme ihtimali bile konuşuluyor. Umarım böyle bir gelişme olmaz ve bu oylamanın sonucundan gerekli dersler alınır ve de dünyanın o çok ihtiyaç duyduğu barış ortamı biraz olsun sağlanır.

90’ların ikinci yarısına doğru duvarların yıkılmasıyla 21. Yüzyılın ilk on yılına kadar tek kutuplu dünya söz konusuydu fakat, Rusya, Çin ve Hindistan’ın askeri, ekonomik açıdan yükselişi ayrıca Davos’u bir ölçüde dengeleyen Porto Alegre ruhu gibi anti-emperyalist söylemler.. Nihayet Amerika’nın; Afgansitan’da, Irak’ta ve Suriye’de “demokrasi götürüyorum” diye enerji vahalarına zorla çökme politikasının yarattığı tepkiler sonucunda; 22 Aralık dünyası artık yeniden çok-kutupludur.

Bu bir yerde dengeleme ve denetleme adına sevindiricidir ve bu gelişmeler bağlamında Türkiye’de yerini almaya ve olaylara ağırlığını koymaya başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin güneyimizdeki “Kürt koridorunu” yarma konusundaki kararlılığı ortadadır. Türkiye’nin siyaseti, iş dünyası, emek çevreleri, geniş bir kesim, son dönemde izlenilen dış siyaseti genel hatlarıyla olumlamakta ve bir ölçüde destek olmaktadır.

Dünkü BM Genel Kurulu oylamasında insanlığın vicdanı ses vermiş ve belirleyici aktörlerden biri de Türkiye olmuştur. Türkiye’nin vakar tavrı, “yurtta barış, dünyada barış” diyen geleneğine ve görkemli uygarlığına yaraşırdır. Bu tavır aynı zamanda Kıbrıs’ta, adalar konusunda daha aktif ve de bölge merkezli komşularıyla iş birliği içinde dinamik bir dış siyasetin beklentisini de yükseltmiştir.

Ne dersiniz 21 Aralık bazı açılardan bir milat mıydı?

 

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..