Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

En yeşil 139. ülkeyiz

En yeşil 139. ülkeyiz
 

Yok edilen Ormanlar


Bazen rakamlarla kendini ifade etmek daha kolay ve inandırıcı oluyor. Liste sıralamasında bir satır yukarı çıktığımızda bile övünürüz ya. Size yeşil alanlarımızla ilgili sıralamamızı ve kğçğk hap bilgiler vermek istiyorum, buyrun lütfen.

CHP Grup Başkan vekili Muharrem İnce'nin soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Kesilen ağaçların 5 katı kadar fidan dikilecektir. Nitekim dikimler de başlamıştır” Diye yantladı.  Köprü inşaatı nedeniyle İstanbul'un Anadolu yakasında 93 bin 750, Avrupa Yakası'nda 151 bin 371 ağaç olmak üzere,  Toplam 245 bin 121 Ağaç kesilmiştir.

Dünya bankası verilerine göre; Dünyada en fazla “Orman arazisine sahip” ülke Surinam, Ülke topraklarının %94,6’sı ormanlarla kaplı.

Türkiye bu sıralamada % 14,9 ile en fazla “orman arazisine sahip” 139’uncu Ülke, bu arada Dünyada orman arazisi hiç olmayan ülkeler de var. Bunlar; Umman, Grönnland, Katar ve San Marinodur.

3.Köprü ve Gezi Parkı İnşaatı nedeni ile gündeme gelen ağaç, ağaçların örttüğü coğrafik alanlar, dünyadaki tüm ülkelerin çok önemli bir zenginlik kaynağının olduğunu biliyoruz. Orman vasfını yitirmiş 2B diye tarif edilen arazilerin satılması, marka belediyecilik adına tüm sosyal donatı alanların ve kavşakların imara açılması, Ülkenin tüm vadilerinde yapılan HES’ler sonucu yeşil alanlar tehlike altındadır.

Ve Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 25–30 m2 iken bu değer ülkemiz kentlerinde ortalama 1–9 m2arasında değişmektedir. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu bir araştırmada sağlıklı bir toplum için kişi başına en az 9 m2 yeşil alan düşmesi önerilmektedir.

Peki kişi başına düşen bu kadar az yeşil alan varken, yeşil alanlar hoyratça talan etme niyet ve eylemleri değişmeden, Dünyadaki 190 ülke içerisinde yeşil alan açısından 139.sıradayken gelecekte yapılması gerekenleri zamana yönelik ecek acağı kapsayan söylemlerle ifade etmekle bu yeşilsizlik sorunu çözülebilir mi?

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..