Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '17

 
Kategori
Tarih
 

Enderun Mektebi ve Acı Günler

Sisli başlayan bir gündü. Sanki bulutlar yere inmiş, anlatmak istediği birşey vardı da neydi o? Oysa ki ne anlatabilirdi? Sis dağıldığında felaket mi getirecekti yoksa mutluluk mu? Thomass düşünmeye başladı. Bugün Mohaç yenilgisinin yıl dönümüydü. Türkler harika bir zafer elde etmiş. 

Thomass, ihtişamlı Türklerden oldukça korkuyordu. Savaşta o da yer almıştı. Anlamıştı başarılı bir zafer tesadüf değildi. Kızgındı. Toprakları elden gitmişti. Birde din dışında herşeye karışıyordu Türkler. "Her yere işaretlerle motif denilen çizgilerle nakış nakış işaretlerle işledik." sözü aklından hiç çıkmıyordu. Atlarını para karşılığında almıştı Türkler. Yaklaşık 30 Altın Orhan Gazi parası vermişlerdi. 200 yakın atı gittiğine üzülmüştü. Sadece ne yapacaksınız bu kadar atı sorusuna tercüman vasıtasıyla Anadoluya gidecek orduda kullanacak dediğinde tekrar ağlamaya başladı. Artık müslüman bir devlette yaşamak zorundaydı. 

İki de çocuğu vardı. Thomass iki kızı olduğu şanşlı hissederdi. Ancak savaştan sonra bir 3 yaşında Endurun Mektebi denilen devşirme ocağına göndermesi konusunda esir olmaktan kurtulmuştu. Büyük kızı 8 yaşındaydı. Her gün ağlıyordu. Kızını bir daha görememekten yakınıyordu. Thomass şarabı sever bir testi şarap içmek için her şeyi yapardı. Yapardı da şarabın tadı bile farklı geliyordu. 30 altını saklamaya karar verdi.

Ah o Türkler! Ne kadar kötü olmuştu. Müslüman bir devlet olacaktı. Thomass, kızını ve devletini kaybetmekten yakınıyordu. Bizans Devletine ve hatta Haçlı ordusuna öfkeliydi. Sonunda pes etti. Türklerden başka çaresini olmadığını anlaması geç oldu. Kazanan her zaman tarih yazardı. Yazdılarda.

 

Mustafa UYSAL

Araştırmacı-Yazar

 
Toplam blog
: 3
: 58
Kayıt tarihi
: 20.05.17
 
 

Araştırmacı-Yazarım. Gazetelerde yayınlaşmış 300'ün üzerinde makalem bulunmaktadır. 2006 yılında ..