Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Enerji Bakanlığı ile İstanbul Valiliği'nin “ileri saat” çelişkisi

Enerji Bakanlığı ile İstanbul Valiliği'nin “ileri saat” çelişkisi
 

Birkaç saat sonra saatleri 1 saat ileri alacağız (1). Resmen açıklanmasa da, bir daha saatleri geri almayacağımız konuşuluyor.

İleri saat uygulamasının amacı, günün uzun süre aydınlık olduğu yazaylarında çalışma saatlerinin 1 saat geriye çekilmesiyle evde geçecek aydınlık saatlerin bir saat uzun olması ve bu şekilde elektrik tasarrufu sağlanmasıdır.

İstanbul’da, bu bir saatin yarım saati valilik kararıyla yenilmiş bulunuyor. Vali çalışma saatlerini yarım saat ileri almış. İşe başlama saati 8’den 8:30’a alınmış. Saat 12:00-12:30 olan öğle tatili 12:30-13:00 olmuş. Sizce bu değişiklik neden yapılmış olabilir? Ben biliyorum yanıtını...

İstanbul valisinin asıl niyetinin öğle tatilini yarım saat ileri almaktan başka amacının olmadığını herkes biliyor. Bir iddianamede konu olur korkusuyla, tek buna cesaret edemiyor ve tümüyle çalışma saatlerini yarım saat ileri kaydırıyor.

Enerji Bakanı bu uygulamayı tüm yıl yaymak için çalışma yapacağına, İstanbul Valisine desin ki “Bu yaptığınız bizim ileri saat uygulamamızı baltalamaktır, lütfen vazgeçin”

Yaz saati uygulamasıyla ilgili iki yazı yazıp düşüncelerimi açıklamıştım (2, 3). Saatlerin ileri alınıp o şekilde bırakılmasının enerji tasarrufundan başka nedenleri olduğunu yazmıştım.

İki olasılık:

1- Bunun yararı olduğu bir kez ağzından çıktığı için, bunu kabul ettirerek gol atma çabasındaki bir bürokrat veya siyasetçinin inadı olabilir.

2- Riyad ile aynı zaman diliminde olup, onlar gibi hiç yaz saati uygulamamayı bir mutluluk vesilesi sayanların isteği olabilir.

İleri saat uygulamasının gün ışığının uzun süre olduğu yaz ayları dışında enerji tasarrufuna hiçbir katkısı olmayacağını hesaplamak ve anlamak hiç zor değildir.

Bugünlerde moda bir ifade var: “Geri adım atmam”... “Saati geri almam” da bunun bir yansıması olabilir mi?

Bu saçmalıkları bırakalım ve Ekim ayının son Cumartesi’sini Pazar’a bağlayan gece saatlerimizi tüm Avrupa gibi 1 saat geri alalım.

(1) Yaz saati bu gece başlıyor (Milliyet, 29-3-2008): http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&Kategori=ekonomi&ArticleID=510867&Date=29.03.2008&ver=58
(2) İleri saat uygulaması (23-2-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=94099
(3) Tam ileri saat (12-3-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=98091

Ankara, 30 Mart 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..