Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '18

 
Kategori
Beslenme
 

Enerji Deposu Besinler

Enerji Deposu Besinler
 

Sabahları kendinizi yeterince dinlenmemiş mi hissediyorsunuz? Uyanık kalmak için enerji içecekleri ya da çok fazla kahve tüketmek günlük rutininiz haline mi geldi? Öyleyse uyku kalitenizi ve sürenizi kontrol etme ve gün içerisinde vücudunuza hangi besinlerden enerji sağladığınıza bakma zamanınız gelmiş demektir. Eğer işlenmiş şeker ilaveli besinlerle besleniyorsanız bu daha da yorgun hissetmenize neden olurken doğal besinleri tüketmeniz hafif ve enerji dolu hissetmenizi sağlayacaktır. Taze sebze ve meyveler, yağlı tohumlar, antioksidan içeriği yüksek gıdalar yorgunluğunuzu azaltmanız ve gün boyu enerjik kalmanız için gerekli besin öğelerini içerirler. İşte doğal olarak enerjinizi yükseltecek besinler:

1.Badem
Badem, yüksek kaliteli protein, lif ve sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri için iyi bir kaynaktır. Vücudunuzun besinleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan B vitaminleri ve kas yorgunluğunu önleyen magnezyum açısından zengindir. Sabahları kahvaltınıza ya da öğleden sonra ara öğününüze 5-6 adet badem ekleyebilirsiniz.

2.Arı Poleni
Doğal bir süper besin olan arı poleni belirgin bir şekilde enerjinizi ve fiziksel dayanıklılığınızı yükseltir. B vitaminleri açısından zengindir ve 22 çeşit amino asit barındırır. Aynı zamanda sağlıklı kan damarlarını destekleyip dolaşımı iyileştirmek ve iltihaplarla savaşmak için önemli bir antioksidandır. Ekstra enerji için sabahları kahvaltınıza arı poleni ekleyebilirsiniz.

3.Muz
Günlük koşuşturmanız içerisinde azalan enerji depolarınızı yenilemeniz için muz iyi bir seçenektir. Potasyum ve lif kaynağı olan bu meyve aynı zamanda vücudunuza magnezyum ve B vitamini de sağlar. Üstelik ara öğünlerinize ya da kahvaltınıza eklemeniz de oldukça kolaydır. Ancak satın alırken dikkat etmeniz gereken nokta muzun sarı yanı olgunlaşmış olmasıdır. Olgun muzun içeriğindeki nişasta şekere dönüştüğünden vücudunuz kolayca sindirip enerji için kullanabilir.

4.Ispanak
Ispanak, C vitamini, folat ve demir açısından zengindir. Bu vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alımı vücutta enerji üretimi için gereklidir. Özellikle kanda düşük demir seviyesi sürekli yorgunluğun başlıca sebeplerindendir. Kahvaltılarınızda yumurtanızı ıspanakla çeşitlendirerek yanında da emilimini arttırmak için taze sıkılmış portakal suyu içmeniz gün boyunca enerjinizi yüksek tutacaktır.

5.Yumurta
Yumurta içeriğindeki kaliteli yani vücut tarafından atık oluşturmadan kullanılabilen protein ve sağlıklı yağların kombinasyonuyla sizi hem tok tutacak hem de gün boyunca size enerji sağlayacaktır. Demir, kolin ve B12 vitamini gibi birçok vitamin ve mineral açısından zengindir. Ancak yumurtanın bu etkilerinden faydalanmak istiyorsanız bütün halinde yemelisiniz. Özellikle sarısı yumurtanın içeriğindeki vitamin ve minerallerin çoğunluğunu ve toplam proteininin iyi bir miktarını içeren en besleyici kısmıdır. Eğer kolesterol miktarından endişe ediyorsanız araştırmalar besinlerden gelen kolesterolün kan kolesterol seviyeleri üzerinde çok az etkili olduğunu göstermiştir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa her sabah bir adet yumurta yemeği ihmal etmeyin.

6.Chia Tohumu
Küçük olduklarına bakmayın chia tohumları iyi birer enerji kaynağıdırlar. Sıvıyı emerek sindirildikten sonra midede 10 kat kadar genişler ve bu sayede uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Aynı zamanda yapısında bulunan triptofan aminoasiti iştahı, uykuyu ve ruh halini düzenlemekten sorumludur. Beslenmenize chia ekleyerek iştahınızın düzelmesine yardımcı olabilirsiniz. Antioksidan, lif, protein, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Chiayı satın alırken beyaz tohumlar da siyah tohumlar da iyi birer seçenektir. Günlük beslenmenize eklemeye gelince tatsız olduğundan yemeğinizin lezzetini etkilemeyecektir. Bu nedenle her besine kolaylıkla uyum sağlar. Salatanızın, yoğurdunuzun ve pudinginizin içerisine karıştırmanız kullanabileceğiniz en pratik yollardandır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise günde 2 yemek kaşığından fazla tüketilmemelisiniz.

Diyetisyen Tuba Aytekin

 
Toplam blog
: 13
: 763
Kayıt tarihi
: 22.03.16
 
 

Beslenme ve Diyetetik Alanında son bilimsel çalışmaları takip eden, güncel bilgilerin peşinde koş..