Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Enerji verici içecekler, zayıflatıcılar, doğal destek ürünleri, sormaya devam edecek misiniz?

Hekimlik hayatımda hastalarımdan sık sık doğal olduğu iddia edilen vitamin grupları, beslenme destekleri, aminoasit preparatları bu arada enerji içecekleri, cinsel güç arttırıcılar ve zayıflama ilaçları ile ilgili sorular alıyorum. Sorular zaten kullanmaya karar verilmiş bir ürünün zarar vermeyeceği beklentisini hissettirir şekilde oluyor ve burada bir açmaza düşüyoruz. İlginç bulduğumuz  bir husus da toplumun ilaç kullanımına karşı verdiği reaksiyonu, bu tip ürünlere, üstelik ilaçlara kıyasla çok daha pahalı olmalarına rağmen, vermemeleri, hatta tam tersine kullanma konusunda fazlası ile hevesli olmaları. Her ne kadar tatmin olamayacak kadar büyümüş egolarını beslemeye çalışan meslektaşlarımız, satılmış hekimlerin diğer meslektaşlarını kandırmak için ürettiklerini iddia etseler de, klasik tıbbi ilaçların arkasında, sonuçları mesleki dergilerde yayınlanmış, konferans ve kongrelerde tartışılmış bilimsel çalışmalar var. Bunlara bakarak bir hastada o ilacın ne tür ve miktarda getirisi olabileceğini, buna mukabil ilacı kullanmakla ortaya çıkabilecek riski öngörüp tartarak ilacı kullanma ve kullanmama konusunda karar verebiliyoruz. Halbuki bir kısmı merdiven altı üretimi olan "alternatif" ya da "tamamlayıcı" ürünlerin değerini ve olası yan etkilerini ortaya koyan yeterli çalışma yok. Göstermelik yapılan çalışmalar çok az sayıda vaka içerdiği gibi tartışılmış olmaktan da çok uzak. Nitekim bu destek ürünlerini üreten dünyaca ünlü bir firmanın temsilcilerinden literatür istediğimde bana 1967 tarihinde basılmış, beslenme üzerine bir kitaptan çekilmiş fotokopileri getirmişlerdi. Özet olarak hastalarımıza ya da sağlıklı bireylere sordukları "doğal" hammaddeli ürünlerin kullanmak istedikleri alanda yararlı olduklarını ya da verebilecekleri zararı belirleyebileceğimiz bir bilgi birikimimiz yok.Falanca ilacı, maddeyi komşum kullanmış, çok iyi gelmiş şeklinde örnekleme, ben apartmanın tepesinden kendimi aşağı attım, düşerken yüzüme gelen serinlik, uçma hissi beni çok mesut etti, öldürmeyen Allah öldürmüyor, yere düşünce de burnum bile kanamadı, git sen de kendini apartmandan aşağı at önerisine benzemekten öteye geçmiyor..

Enerji içecekleri, cinsel gücü arttıran maddelere dair özel bir paragraf açarsak, bunlar genel olarak uyarıcı maddeler. Zaten genelde ürünlerin içinde sivirilen öğeler uyarıcı etkisini iyi bildiğimiz cafein, taurin ve ginseng. Uygun miktarlarda alındığında, kahve içiminde olduğu gibi, sağlıklı bireylerde sorun yaratmayacağını düşündüğümüz bu ürünler kalp, beyin ve damar hastalıklarında, hipertansiflerde komplikasyonlara yol açabilir. Adrenalin hormonunun başı çektiği sempatik sistem dediğimiz, kan basıncı, kalp hızına etkili düzenleyici sinir sistemi öğesinin uyarılması, sadece bilinen, yukarıda saydığımız hastalıkların varlığında değil, o ana kadar tanısı konmamış, bir yerde uyuyan, halk arasında gizli kalp diye ifade edilen, bizim atardamar sisteminde aterom plağı adını verdiğimiz yapıların yırtılıp damarı aniden tıkamasına, kalp krizi ya da felç geçirilmesine de sebep olabilir. Bu ürünlerin bir başka tehlikesi de Avustralya menşeili bir çalışmada ortaya konan kanın akışkanlığında azalma, yani pıhtılaşma eğilimini arttırma özellikleri.

Tüm bu yazımızdan genel olarak bu tip ürünlere sıcak bakmadığımız sonucu haklı olarak çıkarılmalıdır. Bu durumda sağlıklı olmak isteyen, zayıflamak isteyen ya da cinsel gücünü arttırmak isteyen kişilere ne önereceğiz sorusunu izin verirseniz başka bir blogda cevaplamak istiyorum...

 

 
Toplam blog
: 11
: 646
Kayıt tarihi
: 28.08.11
 
 

Karaman doğumluyum. Eğitim ve öğretim yıllarım Karaman Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, Ankara Ulubat..