Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Enfes bir Requiem akşamı

Enfes bir Requiem akşamı
 


W.A.Mozart(1756-1791)'ın ölümsüz eseri K. 626 Re minör Requiem'iyle çınladı AKM'nin Aspendos Salonu, Cuma gecesi.

Bu muhteşem dinsel-koral eser, ülkemizin yüzakı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve değerli sanatçılarımız; Soprano Nurdan Küçükekmekçi Aydın, Mezzo Soprano Ferda Yetişer, Tenor Ayhan Uştuk ve Bas Tuncay Kurtoğlu tarafından seslendirildi. Şef, Antalya'da özel bir hayran kitlesi bulunduğunu bildiğim İbrahim Yazıcı'ydı. Başkemancı, İbrahim Sezer.

Konser öncesi Şef İbrahim Yazıcı, seslendirilecek Requiem'i tüm dünyada öldürülen sivillere adadıklarını belirtti. Peşinden 20. Yılını kutlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu'nun tanıtım videsu izlendi, kuruluşundan bugüne mini bir tur yaptık.

Yaklaşık bir saat, neredeyse nefessiz geçecek diye dinlemeye başladık bu büyük eseri. Ama AKM'de 'olmazsa olmazı' mutlaka vardır; yine bir bölüm arasında nazik dinleyenlerin(!) 'tak, tak' diye mi anlatsam, 'rap, rap' diye mi anlatsam tempolu yürüyüşlerine takıldık. (Soprano Nurdan Küçükekmekçi Aydın'ın tam burada, faillere öyle bir bakışı vardı ki, görseler onlar bile kıpkırmızı olurlar(mıy)dı sanırım) Neyseki bundan başka vukuat olmadı
ya da farketmedik ve çoksesli şöleni tüm hücrelerimize kadar hissedebildik.

W.A.Mozart'ın Requiem'inin bölümlerinden bilgiler sunayım(Konser programından):

I. Introitus
-Requiem aeternam (Koro, soprano solo)

II. Kyrie elelson (Koro)

III.Sequenz
-Dies irae (koro)
-Tuba mirum (Bas, Tenor, Alto, soprano solo)
-Rex tremendae majestatis (Koro)
-Recordare, Jesu pie (Solo kuartet)
-Confutatis maledictis (Koro)
-Lacrimosa dies illa (Koro)

IV. Offertorium
-Domine Jesu Christe (Solo kuartet ve koro)
-Versus: Hostias e preces (Koro)

V. Sanctus
-Sanctus Dominus Deus Sabaoth (Koro)
-Benedictus (Solo kuartet ve Koro)

VI. Agnus Dei (Koro)

VII.Comminio
-Lux aeterna (Solo soprano, Koro)
Cum sanctis tuis (Koro)


Evin İlyasoğlu, 'Zaman İçinde Müzik'te Requiem için şunları yazmış:

"Mozart'ın ölüm döşeğinde, son dakikalarına kadar yazdığı, tamamlayamadan taslaklarını bıraktığı Requiem'in gizemli bir ortamda ısmarlanışı günümüze dek tiyatro oyunlarına ve sinema filmlerine çekici bir konu oluşturmuştur. Gerçekte Rimski-Korsakof'un Mozart ve Salieri adlı operasında yakıştırdığı gibi Mozart, can düşmanı Salieri tarafından zehirlenmemiştir. Patronunun adını gizli tutan bir haberci, Requiem'in bestelenme sürecini gelip gidip izler, ona göre ödeme yapar. Bu gizli patronun büyük olasılıkla Kont Walsegg-Stuppach olduğu sanılmaktadır. Stuppach, hemen Mozart'ın ardından ölen karısı için bu Requiem'i kendi bestesiymiş gibi yönetir. Halen Stuppach'ın Viyana'daki kütüphanesinde Mozart'ın Requiem notalarının Stuppach imzalı kopyaları olduğu bilinmektedir.

Mozart son soluğunda Lacrimosa'yı yazmaktadır. Geri kalan bölümler, onun taslaklarına göre öğrencisi Süssmayr tarafından tamamlanır. Mozart din konusunda bağnazklıktan uzak, kalıplardan arınmış bir bestecidir.Hiçbir zaman kilise bestecisi olarak sınıflanamaz. Requiem'de yarattığı kuysal ortam, yine de bir tapınma töreni havasında değildir. Ölüme bir dost gözüyle bakar; insanın en yakın ve gerçek dostu olarak yaklaşır."

***

GELECEK HAFTA:

AKM Aspendos Salonu
16 Ocak 2009 Cuma, Saat: 20.00

Şef: Fahrettin Kerimov
Piyano: Hüseyin Sermet

F.Mendelssohn
- Ruy Blas Uvertürü
- Piyano Konçertosu No:1

Mussorgsky-Ravel
-Bir Sergiden Tablolar

İlgi duyanlar, aman Hüseyin Sermet'i kaçırmayın!..



 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..