Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Enfes bir terbiyeli çorba tarifi

Enfes bir terbiyeli çorba tarifi
 

Yemekten sonra tatlı krizine girip, çay kaşığıyla daldığım nutella kavanozundan sonra, bu saatte de gözüm dönüp, yine soluğu mutfakta almamak için kendimi zor tutuyorum. Görseniz şu anda, tarif yazmak için klavyeyi tuşlarken bile, diş fırçam elimde... Bir an önce fırçalarsam, bir daha yemek yeme şansım kalmaz diye, üstünde macunu, hazırda bekliyor zavallım:)

Oysa ben size bir kaç hafta önce hazırladığımda çektiğim fotoğraflarla bu satırları yazarken, böyle bir terbiyeli çorbanın aşkıyla midem nasıl da gurul gurul serenad yapıyor inanamazsınız. Ama bu saatte şeytana uymayıp, onu dinlemiyorum işte:)

Uzun lafın kısası, eğer hazır çorbalardan bıktıysanız ve hafif ekşili bir tadı olan terbiyeli çorbaları da seviyorsanız, bu çorbayı üşenmeyin, yapın ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle yeyin. Çünkü o çoook lezzetli :)
 


Malzemeler
(4 Kişilik)

2 adet orta boy Domates (Ben küçük olduğu için 3 tane kullandım) 
1 yemek kaşığı Tereyağ 
3/4 su bardağı Arpa Şehriye 
1/5 parça Et Bulyon 
5 su bardağı Kaynar Su 
1 silme çay kaşığı Tuz 
 

Terbiyesi için:
1 Yumurta Sarısı 
1/2 Limonun Suyu 
 

Üzeri için
3-4 dal kadar ince kıyılmış

Terbiyeli Çorba Hazırlanışı
Domatesleri yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra, rendeliyorum.

 




Derince bir tencerede Tereyağını eritip, köpürmeye başladığında, rendelediğim Domatesleri de ilave ederek, pişirmeye başlıyorum.




Domatesler iyice salça kıvamına gelince, Kaynar Su, Tuz ve bir bulyonun 5'te 1'i kadar Et Bulyon ilave edip karıştırıyorum.

Siz istemezseniz Bulyon katmak zorunda değilsiniz tabi, ya da evde hazırda varsa bunun yerine gerçek et suyu da kullanabilirsiniz. Tercih sizin:)



Kaynamaya başlayınca içine Arpa Şehriye ekleme zamanı geliyor. Bir bardağın 4'te 3'ü kadar miktarda ekleyip, karıştırıyorum ve kapağını yarım kapatarak, arpa şehriyeler istediğim yumuşaklığa gelene kadar, yani yaklaşık 15 dakika filan kaynatıyorum. 





Çorba kıvam alınca, altını kapatıp, terbiyesini hazırlamaya başlıyorum.

Bunun için, bir kase içinde, bir yumurta sarısını, yarım limon suyu ile bir çatal yardımıyla iyice karıştırmak gerekiyor. Ama ben yumurtanın sadece sarısını değil, tamamını kullanmak istiyorum. Siz istediğinizi yapmak özgürsünüz tabi ki:)

İşte şimdi bu kolayca yapılan çorbanın hazırlanmasındaki en önemli noktaya sıra geliyor. Çiğ yumurta, sıcak çorbayla direkt karıştırılırsa anında pişip, katı hale geçeceği için, bu bölümü aşama aşama yapmamız ve çorba ile terbiyeyi birbirine alıştıra alıştıra karıştırmamız gerekiyor. 

Alengirli kısım burası yani... Ama esas lezzetini veren son nokta da burası... Acele etmeden yaparsanız, o harika lezzete ulaşmanıza bir kaç dakikacık kaldı.


Altını kapattığım çorbanın en üstünden, yarım kepçe kadar alıp, kasedeki terbiyenin içine biraz katıyorum. Bunu iyice karıştırdıktan sonra, bu karışımın içinden yarım kepçe kadar alıp, çorbaya katıyorum.



Çorbayı hafif karıştırıp, yine içinden yarım kepçe çorba alıp, terbiyeye döküyorum. Karıştırdığım terbiyeden yarım kepçe alıp, bu sefer de yine çorbaya ekliyorum ve karıştırıyorum.




Aynı aşamayı 4-5 kere tekrarlaya tekrarlaya, çorba ile terbiyeyi birbirine yavaş yavaş alıştırmış oluyorum.


Nihayetinde tüm terbiyeyi, çorba ile adım adım karıştırmış oluyorum.




Yumurtanın tamamını kullanarak terbiyesini hazırladığım çorbanın içinde, yumurta beyazlarını da hafiften görebilirsiniz:)

İşte artık çorbamı güzelce bir karıştırıp, servis etme zamanı geldi bile.

Kaseye aldıktan sonra üzerine de minik minik kıydığım Maydanozlardan da serpiyorum. 


Afiyetle yenilecek, harika ekşili çorbam işte böyle hazırlanıyor.

"Of! Keşke şimdi de olsa da iki saniyede silip süpürsem" hayalleri kurarken, diş macunumun naneli tadı ile idare ediyorum gecenin bu saatinde:) Uyumadan önce bir şey yememek gerektiğini biliyorum. Sadece işime gelmiyor işte :)


Şimdiden herkese afiyet olsun:)

www.facebook.com/usengecsef
www.twitter.com/usengecsef
www.instagram.com/usengecsef
 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..