Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Enfiyeli Hasan ile Develi Hasan

Bizim ülkemizde iki hasan vardır, biri enfiyeli Hasan( Enflasyon) diğeri develi Hasan (deflasyon). Bu iki Hasan bazı bazı görünüp giderler. Bazen gölgeleri bizlerledir, bazen ruhları, bazen ufukta belirirler bazen yanı başımızda biterler. Ülkemizdeki hemen her vatandaşla ekmek yemişlikleri, su içmişlikleri vardır. Dilencisinden iş adamına ah almışlıkları vardır.

Ah bu iki Hasan ne çektik biz bunlardan...

Şimdilerde bu iki hasandan enfiyeli olanını TUİK yok etti. ( Aslında Merkez bankası yok etmeliydi ama yıllarca başarılı olunamayınca TUİK’e devredildi o da elinin işi çaresine bakıverdi)

Enfiyeli bir de yurtdışı (küresel) konjektürden etkilendi. Tüm Dünyaya FED akla zarar para sözü verince faizler akla zarar seviyelere kadar düştü ve enfiyeliyle faizlerin göbek bağı bulunuyor.
Develi Hasan ise uzun süredir ana vatanı olan ABD de bulunmaktaydı, kendisi develi olarak tanınır ancak aslen Amerika doğumludur. Bretton Woods tarihinde doğmuştur.

Şu sıralar alınan duyumlar Develinin Türkiye’ye gelmek üzere FED’den vize beklediği yönünde. Benim aldığım bilgiler Develi çantasını valizini toplamış gelmesi an meselesi olmuş, yani işi bir habere kalmış.

Dermiş ki: Kısa vadeli dış borç stoku, 2013 yılı Ocak ayı sonu itibarıyla 2012 yılı sonuna göre yüzde 6.5oranında artışla 107milyar 552milyon dolara yükselen; Bankacılık sektörü kredi hacmi 830 milyar Türklirasıyla neredeyse bir trilyon TL ye koşan, Borsası 103000, faizleri 6.10 olan bir Türkiye dolar kurunun 1.8180 seviyesinde beni belki özlemiştir.

Biz açıkçası Develiyi hiç özlemedik ancak o bizi biz istemesek de 2013 yılında ziyaret edecekmiş gibi görünüyor. Neden?

Bildiğiniz üzere 2012 yılının ikinci çeyreğinde başlayan derin makro ekonomik bozulmayı iç piyasada sıcak para girişi perdeledi. Çözdü diyemiyorum zira tam anlatımı perde arkasına aldı, görmemizi engelledi şeklindedir. Geldiğimiz noktada FED dediğimiz kurum varlık alımlarını sonsuza kadar gerçekleştiremeyeceğini ve artık bunun bir sonunun olması gerektiğini konuşur oldu. Haklı zira her bütçe gibi FED’in de bir bütçesi bulunuyor ve bu bilanço sonsuza kadar genişleyemez. Şuanda FED tarafında yapılan piyasalara bir ön hazırlık aşamasıdır, yani piyasaları geleceğe hazırlama aşamasıdır. FED bir gece varlık alımlarına son verirsem kimse bana biz duymadık etmedik diye damdan düşer gibi gelmesin demektedir. Yaşanan ABD içerisinde toparlanma sinyallerinin ve hedeflenen değerlerin tutturulma veya gözlenme sürecidir.

Sonrasında yurt içerisinde ve diğer GOÜ’lerde tüm sorunları perdeleyen sıcak para çekilecek ve özellikle kur riskine karşı kırılgan olan ülkelerde(Türkiye gibi) KRİZ baş gösterecektir. Yaşanan krizle beraber 2008 finansal krizi doğrudan GOÜ leri de vurarak ABD > AB > GOÜ olarak son evresini de tamamlamış olacaktır. (2013 yılı içerisinde) Bu günden o günleri konuşmanın çılgınlık olduğunun farkındayım ancak birilerinin bu gerçeği/gerçekleri yazması ve işlemesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Sevgilerimle.

Mustafa Öztürk
Yatırım Danışmanı

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..