Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Enflasyon rakamları nasıl yorumlanacak?

Amerikan merkez bankasının geçtiğimiz günlerde faizleri bir çeyrek puan daha artırmasının ardından bizde faizler 21 bileşiklerde hemen hemen sabit kalırken -dış borsalardaki yukarı seyirle beraber- borsamızda ciddi bir yukarı çıkış, döviz tarafında ise aynı şekilde fakat ters yönde aşağı bir düşüş gerçekleşti. Burada önemli husus faizlerin çeyrek puan artırılması değil sonrasında yapılan açıklamalara göre artık artışların sonuna yaklaşıldığı izleniminin edinilmesidir. Tabii ki bizdeki yansımaları bir tek buna bağlamak yanlış olacaktır, cuma günü TÜİK tarafından açıklanan ve beklenenden çok yüksek gelen büyüme rakamları da olumlu etki de bulunmuştur. Aynı zamanda başbakanın cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili "Benim dışında biri de aday olabilir" şeklindeki sözleri piyasa tarafında siyasi tansiyonun azalması adına olumlu karşılanmıştır.

Enflasyon rakamları öncesinde bu gelişmeler karşısında dövizde ciddi bir düşüş (max1.78-son 1.58) ve borsa da yukarı yönde bir tepki (min 31.500-son 35.453) olurken neden faizlerde aynı şekilde aşağı yönde bir yönelme ya da gevşeme olmadı?

Bunu yerli olsun yada yabancı olsun piyasadaki tüm oyuncuların Haziran ayı enflasyon rakamlarını görmek istemesine bağlıyorum. Ancak olumlu algılanabilecek bir rakam gelirse faizlerde aşağı bir hareket başlayabilir yoksa çok olumsuz bir rakam çıkması durumunda 20 bilesiklerin altına inmemiz zor olacaktır. Rakam vermek gerekirse TÜFE' de açıklanacak rakamın yüzde 1.60 civarında olursa iyi algılanacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki hafta endeksin 37.000 /37.500 seviyelerini deneyebileceğini (yalnız 35.000 de hacimli bir şekilde kalındığı da görülmeli) faizin ve doların durumunun rakamlara göre şekillenebileceğini düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 11
: 2288
Kayıt tarihi
: 10.06.06
 
 

1976 İstanbul doğumluyum. İstanbul üniv. İşletme mezunuyum. Özel bir bankanın genel müdürlüğünde çal..