Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '14

 
Kategori
Kitap
 

Engelleri Aşanlar kitabım hakkında benimle yapılan bir söyleşi...

Engelleri Aşanlar kitabım hakkında benimle yapılan bir söyleşi...
 

Turan


“Engellere Rağmen başaranlar. Engelleri Aşanlar” kitabının İşitme engelli Yazarı Turan Yalçın” Engellilere Önyargılı Bakış Açısı Engelli Bir düşünce yapısıdır”

“Engellere Rağmen Başaranlar: Engelleri Aşanlar” adlı kitabı bu sıralarda Az Yayınlarından yayınlanan İşitme Engelli Yazarımız Turan Yalçın ile kitabı hakkında konuştuk

SORU- Bu kitabı yazma fikri nereden kaynaklandı ?

TURAN YALÇIN- Genç Gelişim Dergisi ve Süper beyin dergilerinde uzun zaman  işitme engelliler ve engelli olmasına rağmen başarılı olan engelliler ile alakalı röportajlarım Tokat  Gazetesi ile beraber yayınlanmaktaydı. Bu röportajların  dergide yayınlanarak ilgi görmesi üzerine Dergilerin Sahibi ve Az Yayınların Yönetmeni Adem Özbay, başarılı ünlü engelliler ile   Genç Gelişim de röportajları yayınlanan engellileri anlatan bir kitap çıkarmanın faydalı olacağını söyleyince bu kitabı yayınlanmak için internetten, daha önce engelli ve başarılı insanların hayat hikayelerini anlatan kitapları gece gündüz okuyarak, ünlü engellilerin hayat  hikayelerinin sonuna da “ 10 maddede  başarı sırları” nı da ekleyerek bu kitap ortaya çıktı. Ayrıca  kitabın başında “10 Maddede ünlü engellilerin genel başarı sırları” adlı  40 -50 sayfalık bir analizimiz yer aldı. Kitabın en sonuna da kendi hayat hikayemi ekledim ki, okuyanlar bu kitabı hazırlayan yazarı da tanıyarak kitabı ona göre değerlendirsinler.

SORU- Kitapta kimler var  ?

TURAN YALÇIN- Ünlü ve başarılı dünya çapında tanınan devlet adamı, yazar, şair, şarkıcı,eğitimciler yer aldı. Farklı, daha önce engelli kitaplarında yer almayan Şafak Pavey, Gültekin Yazgan, Mitat Enç de kitapta yer alıyorlar. Kitabın  başarı kitabı olmasının yanında  özlü sözler, şiirler  ile süsleyerek akıcı hale getirdim. Hiçbir başarı kitabında yer almayan   insanları kitabıma aldım.

SORU- Ne gibi ?

TURAN YALÇIN- Mesela  Bedensel Engelli olan ve Dünya Şampiyonu Güreşçimiz Hüseyin Akbaş’ın hayatını da kitabıma 2 sayfada yer verdim. Bunun yanında ünlü olmayan ama  hayatta başarılı olmuş bir çok engelli, arkadaşımıza  da kitabımda yer verdim. Hatta  aklıma gelmeyen insanlar daha sonra “ Beni niye almadın diye sitem ederek gönül koydular” Bunlar  kitap çıkmadan yaşandı.

SORU- Kitabın çıkma amacı nedir?

TURAN YALÇIN- Kitapta engellerine rağmen   gayretle azimle, kitap okuyarak, uygulayarak, kitap dinleyerek başarıya ulaşan insanların hikayelerini kolay okunabilir halde ele aldım ki  Gençler” Onlar engelli iken okumayı sevmiş başarmış, ben sağlam adamım bende okumayı seversem  daha başarılı olurum.” Diye düşünsünler diye yazdım. Engeli çocuğu olan aileler ve yakınları da bu kitabı okuyarak  “Onlar başarmış, bizim çocuklarımıza  daha çok ilgi ve sevgi gösterelim ki, onlar da başarılı olur” diye düşünebilir inancı ile kaleme aldım.

SORU- Kitabı farklı  yapan hangi özelliği?

TURAN YALÇIN-  Engellilerin 10 maddede başarı sırrı. Bir şey maddeler halinde yazılınca daha çok akılda kalıyor. Buna  vurgu yaptım. Daha sonra engelli olsun, sağlam olsun   başarıya ulaşanların iki özelliği var. Biri çok çalışmaları, sağlamlardan dahi çok çalışmaları, ötekisi ise okumaları. Görme engelli nasıl okur? Derseni bunun cevabını da Braille Alfabesi ile okur, kitap dinleyerek derim. Başarısızlıkların temel sebebi okumayı sevmemek .Bazen okumayı sevmeyenler bunu çok çalışarak telafi etmişlerdir. Ya çok çalışacaksın, ya da hem çalışacak hem okuyacak başarıya ulaşacaksın. Genel başarı ilkesi bu.

SORU- İlginç hayat hikayelerine rastladınız mı? Araştırırken

TURAN YALÇIN- Franklin Roosevelt , hitabet gücü ile kıl payı tekerlekli sandalye ile   senatörlüğü kazanıyor. Eleştirilere de “ülkeyi ayaklarımla değil, beynimle yöneteceğim “diye cevap veriyor. Halkla ilişkilere vehitabete  radyo konuşmaları ile basın ile olan ilişkilere  çok önem veriyor. Bundan yüzyıllar önce. Halbuki bunlar bugünde çok önemli ve Bu hitabet gücü ve halkla ilişkilere önem vermesi engelli olmasını arka plana atarak yönetici ve hitabet gücünün ön plana çıkmasına sebep oluyor. Amerikan halkı da” ben ülkeyi ayaklarımla değil, beynimle yöneteceğim”  sözüne gerçekten inanarak O’nu kere  ABD Başkanı seçiyor. Bu gerçekten güzel bir hikaye. Engellilerin engeline değil, bilgi ve sevgilerine ve başarılarına, ne dediklerine, hitabetlerine bakarsak toplum olarak onlardan gerçek manada çok  faydalanabiliriz. Ben bu hikayeyi incelerken gerçek manada etkilenerek faydalanarak yazdım. Okuyanlar da faydalanacak.

SORU- Başka sizi etkileyen hikayeler oldu mu ?

TURAN YALÇIN- Lincoln’un başarı hikayeleri okuması ve okumayı çok sevmesi. Helen Keller’in azimle gayretle Öğretmeni Anne Sullivan ile olan bağı ile başarıyı yakalaması  severek okuduğum, öğrendiğim ve hissettiğim hikayeler.

SORU- Bu kitabı kimler okusun?

TURAN YALÇIN- Tabii ki faydalanacağına inanarak okumak isteyen okusun. Öğretmenlerde  öğrencilere tavsiye etsin. Konuşma yapmamız için davet olursa zaten gidiyoruz okullara. Gençlerin sorularını cevaplıyoruz. Bu konuda motive etmeye çalışıyoruz. Üniversite  hocaları davet ederse kulüpler davet ederse giderek konuşuyoruz. Çok faydalı da oluyor. Davet ettikleri zaman konulmayı dinlemeye gelemeyenlere  dinleyenler anlatınca yeni davetler oluyor. Başarılı olmayı gerçek manada isteyenlere destek olmak bizlere büyük mutluluk veriyor.

Kitabı tabii ki isteyen okur. Okumak isteyen mutlaka arar bulur ve okur. Bizler okumak istediğimiz kitabı mutlaka bulup okuyoruz. Okumak istemeyen de “getir de okuyalım” diye  baştan savar insanı. Götürsen sırf sana ayıp olmasın diye istediğinden bir kenara  atar okumaz. O yüzden okumak isteyen arar bulur ve okur. Bu örneklerden dolayı da kimseye kitap hediye edemez olduk. “Okunmaz” diye. Osmanlıda bir gelenek vardı. Osmanlı padişahları kendilerine hediye edilen tüm kitapları mutlaka okur, hediye edene de maddi manevi değeri verirlermiş. Şimdi teşekkür etmeyi bile çok görüyor insanlar kitap hediye edince. Destek olmaya gelince ise kimse yok. Köstek olmaya  insanlar sıraya girmiş.

SORU- Bu kaçıncı kitabınız ?

TURAN YALÇIN- Sessiz Dünyadan Esintiler 2006- Tokat’tan  Zirvee Doğru 2007- Hzmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu 2010- Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik sırları 2013- Engelleri Aşanlar 2014 olmak üzere 5. Kitabımız yayınlanmış. Bunlardan Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik sırları   ve  Engelleri Aşanlar Az Yayınlarından çıktı ve piyasada satılmakta ve internetten bulunmakta. Ötekiler ise piyasada olmayan kitaplarım.

SORU- Sırada hangi kitabınız  var?

TURAN YALÇIN- Anne Sesler Nerede ? Adlı hayatımın 20 yılını anlattığım kitabım  Az Yayınlarından baskı beklemekte

SORU- Yavaş ama emin adımlarla yani..

TURAN YALÇIN- Kitaplarımızı sadece yayınevleri aracılığı ile değil sivil toplum kuruluşları  yararına da yayınlamak istemekteyim.İstanbul’daki Pazarlılar Derneği ve Bağımsız Eğitimciler Sendikası yararına da kitap çıkarmayı düşünüyoruz. Bu kitapları kaymakamlar satın alsa da   ilçelerde okumayı çok seven ama kitap alacak imkanı olmayanlara kaymakamlar ile dağıtsak  gerçekten de büyük ilgi çeker ve kaymakamlar seneler sonra bile hatırlanır. Bunu kaymakamlara anlatmamıza rağmen çoğu tamam demesine rağmen hayata geçirmek mümkün olmuyor çoğu zaman. Ben de zamanında kitap bulamayan bir genç olduğumdan bilirim. Mesela  Recep Yazıcıoğlu’nun muhtelif zamanlarda bana hediye ettiği ve imzaladığı kitapları saklarım ve misafirlere ve gençlere gösteririm aradan 20 veya 25 sene geçtiği halde. Kaymakamlar ile imzalı kitaplar hediye etmemiz de Kaymakamların 20 veya 25 sene sonra  bile o kitap hediye ettiği gençler ve aileleri tarafından seneler sonra hatırlanmalarına sebep olur.

SORU-Engellilere toplum nasıl davranmalı?

TURAN YALÇIN-  Bence  çalışamayacak kadar muhtaç olanlara maddi ve manevi destek vermek yanında üreten ve engelliler konusunda güzel fikirleri olanları da yöneticilerimiz  desteklemeli ve güzel kitaplar yazan, sanat eserleri üreten, spor yaparak kendilerini topluma faydalı olmaya adamış engellerli de yöneticilerimiz gerçek manada desteklemeli ve yardım edeceklerini söyledikleri zaman da yardım etmeliler hayal kırıklıklarına uğratmamalılar engellileri. Çünkü üreten engelli her zaman topluma örnek olan engelli demektir.

Yeni Kitabınız hayırlı olsun Turan bey, Tebrik eder başarılarınızın devamını dileriz.

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..