Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '13

 
Kategori
Mimarlık
 

Engelleri aşmak

Engelleri aşmak
 

Cerebral Palsy Çocuklar için tekerlekli sandalye


Türkiye’de bedensel engellilerin gündelik yaşamda ki en büyük problemini, mekansal engeller oluşturuyor. “Engelli insanlar hiç yaşamasın “ der bir ifade ile mekanları şekilendirmişiz ve şekillendirmeye devam ediyoruz. Küçük mimari düzeltmeler ile halledebileceğimiz bu sorunları, sanki onlar hiç yokmuş gibi ve kendi başımıza gelmezmiş gibi şekillendirmeye devam ediyoruz. Bu insanlar içimizde, fiziki engellerini mekansal problemlerle maksimumda yaşıyorlar, ancak görmezden geliyoruz. Onları bizim koyduğumuz engeller ile evlerine mahkum ediyoruz.
Hepimizin duyarlı olması bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Onların ihtiyaçlarını karşılayan mekanlar mevcut mekanların içine yedirilmeli ve normal bir kullanıma dönüşmeli.

Şu an bu konuda bir tez hazırlıyorum. Celebral Palsy hastaları için mekan sorunlarını
konu alıyor. Nedir Celebral Palsy:
Doğum esnasında Ya da doğum sonrasında beyinde oluşan bir hasar sonucu ortaya çıkan bedensel engeller. Spastiklik. Celebral Palsy hastalarının bedensel engelleri beyinde aldıkları hasara göre bazen kollarına, bazen bacaklarına etki ediyor. Konuşmalarını etkiliyor. Bazen bunlarının tümünü kapsıyor. Doğru rehabilitasyon ile bu hastalığın verdiği etkileri hafifletilebiliyor. Yaşanan sorunlar bir mekanın mimarisi, mobilya ve gereçler kullanımı esnasında gözler önüne seriliyor. Bazen basit çözümler bazen de komplike bir tasarım ile bu sorunların üstesinden gelmek gerekiyor. Ülkemizde neler yapılıyor. Hangi aşamadayız. Bizler toplum olarak bunun neresinde bulunuyoruz. Ben bir Tasarımcı ve İç mimar olarak bu konuda olması gereken mimari anlamda ve mobilya alanında çözüm üretmeye ve mevcut problemleri ortaya çıkarmak için çaba gösteriyorum. Doğru çözümler doğru sorunları görmek ile başlayacağına inandığım için, bu konu ile ilgili bir araştırma anketi oluşturdum.

Anket Celebral Pasly hastalarına istinaden hazırlanmış gibi gözükse de bedensel engeller ortak sorunları içeriyor. Ankete ekteki linkten ulaşabilir ve bana görüş ve önerilerinizi de bu blog üzerinde ki mesaj bölümünden de iletebilirsiniz. Engelleri aşmak için sosyal sorumluluk kapsamında hepimizin yükümlülükleri olduğu bir gerçek. Önce kafamızdaki engelleri aşmalıyız, gelecek kuşaklara bunun bilincini aşılamalıyız. Bu çözümlere bizimde ihtiyacımız olacağını bilemeyiz. Şimdi bu çözüme ihtiyacı olanlara yardım etme zamanıdır.

Anket Linki:

http://www.surveey.com/SurveyStart.aspx?lang=1&surv=5ee6662d7b7c4d0a843584193720239c¶m1=482

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 1150
Kayıt tarihi
: 11.05.09
 
 

Yüksek Lisans: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü İç Mimarlik Lisans Eğitimi: Marm..