Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Engelli açılımı

Engelli açılımı
 

Engelli açılımı!


Her konuda açılım yapıldığını duyuyoruz. O halde neden “Engelli Açılımı” da olmasın diye düşünerek bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Türkiye’de engelli insanlar toplu yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapılmadığı için sokağa dahi çıkmakta zorlanıyor.

...Fakat özellikle tekerlekli sandalye bağımlısı engellilerin evlerinden çıkabilmeleri için yapılması gereken değişiklikler gereken ciddiyetle takip edilmiyor. Yasalar çıkıyor, uygulanmıyor. Dolayısı ile engelli ve aileleri başta olmak üzere ilgili tüm vatandaşların haklar ve yapılması gerekenler konusunda bilgisinin olmadığı görülüyor.

Engelli hakları konusunda Medya ve Basın kuruluşları sayesinde geniş kapsamlı bir bilgilendirme yapılabilir.(!)

Engelli kişi hayatını kolaylaştırıcı, onu hayatın içine katacak birçok düzenlemeyi kendi ve yakınlarının kişisel ilişkileri ve gayretleriyle gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu konuda genellikle tek başlarına kalıyor. Engellinin mevcut haklarını alabilmesi için, hayatı onun için yaşanılır kılacak mücadelesinde yanında konunun uzmanı bir yetkili refakat edebilir(!)

8.5 milyonluk bir kitleye ulaşan engellilerin taleplerinin artık farkına varılmalı!

Güçlü bir sivil örgütlenmeye gidemeyen ve kendi içinde bölünmeler yaşayan engellilerin de bu güne kadar kendilerini tam olarak ifade edememesinde suçu yok mu?

Engelli grupları içinde eğitim seviyesi en yüksek grup görme engelliler. Onlar da bu eğitim seviyesi yüksekliğinin verdiği güçle kendi aralarında ve diğer gruplarla olan ilişkilerinde daha çok politik yönleriyle ortaya çıkıyorlar. Bu bakımdan da birleşme söz konusu olamıyor.

Bu anlamda düşünülen açılım ‘engelliler arasında açılım’ olarak da düşünülmeli(!)

“Neler yapılabilir?” diye düşündüğümde…

‘Engelliler Bakanlığı kurulabilir!’…

‘Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın icra gücü olan bir müsteşarlık haline getirilebilir!’…

‘Mevcut Devlet Bakanlığı’nın ismi Engelliler ve Aileden Sorumlu Bakanlık olarak değiştirilebilir!’…

Bu şekilde bu sorunu çözücü birçok alternatif geliyor aklıma ama eminim ilgili yetkililerin bu konuda daha birçok önerisi olacaktır.

Demek oluyor ki! Son günlerin moda (açılım) tabiri ile “Engelli açılımı” biran önce yapılmalı.

Ülkemizde ’Engelli açılımı’ olmadan İstanbul’un hiç bir şansı yok.

Bir ‘medeniyet projesi’ sayılan ‘engelli açılımı’ ile birlikte ülkemizdeki önemli bir yaranın daha kapanması sağlanmış olacaktır.

Engelli Açılımı konusunda konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşü alınarak, siyasi etki ve baskılardan uzak, kişisel çıkarların arka plana atıldığı bir şekilde yapılmasının mutlak gereklidir.

Bugüne kadar engelliler için birçok şey yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Fakat bunlar biraz hızlı tren projesine benziyor. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı tarafından bir koordinasyon yapılması ve devlet ile sivil toplum kuruluşlarının içinde olduğu bir plan hazırlanması gerekir.

Sayın Başbakanımızın bu güne kadar engelliler ile ilgili yapmış olduğu projeler göz önüne alındığında çok yakında “Engelli Açılımı” konusunda da sevindirici haberler gelmesini bekleyebiliriz gibi geliyor(!)

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..