Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Engelli çocuklarla ilgili araştırma sonuçları!

Engelli çocuklarla ilgili araştırma sonuçları!
 

Merkezi Washington'da bulunan Zihinsel Engellilerin Hakları adlı bir kuruluş, 29 eylül 2005'te yayımladığı bir raporda Türkiye'de devlete ait psikiyatri merkezleri ve yetiştirme yurtlarında insan haklarının ihlal edildiğini öne sürmüştü. Kuruluşun raporunda, Türkiye'de Avrupa normlarına aykırı olarak dokuz yaşındaki çocuklara bile anesteziye gerek duyulmadan elektroşok tedavisi yapıldığı öne sürülmüştü.

Raporda Türkiye'de devlete ait psikiyatri merkezleri ve yetiştirme yurtlarında hemşirelerin ilgisizliği sonucu bebeklerin açlık ve ishalden öldüğü, küçük çocukların tek başlarına küçük odalara hapsedildiği, bazılarının da yataklarına bağlandığı iddia edilmişti. Bu haber Cnntürk'te yer almıştı.

Yıl 2008. Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi'in Türkiye'deki 6 büyük ruh sağlığı hastahanesi ile 6 bakım ve rehabilitasyon merkezinde yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Ciddi olumsuzluklar yansıtılıyor. Özellikle Ankara'daki bir kurum hakkında. Bu kurum ile ilgili, 2005 yılında da savcılığa verilmiş şikâyet dilekçeleri mevcut. Şu anki raporda da yine aynı kurum konu ediliyor.

Yataklarda çocuklar ikişerli yatırılıyor. Etraf temiz değil. Bölümlerdeki ağır kokudan dolayı, ekip nefes almakta zorlanıyor. Personelin oturup TV izleyip , sigara içtiği yerde çocuk beşikleri var. Çalışanlara sakıncalı olduğu söylendiğinde ' Ne yapalım yer yok' açıklaması getirmişler.

Ağır zihinsel engelli çocukların menenjit geçirerek, yatağa bağımlı kaldığı vurgulanıyor raporda. Küçük yaştaki çocukların biberonla beslendiği, bir kısmının ellerinde pet şişe benzeri şeylerin takılı olduğu görülmüş. Yetkililere sorulduğunda 'çocukların ellerini ağızlarına sokarak kendilerini kusturdukları, bu nedenle pet şişe benzeri şeylerin takıldığı' ifade edilmiş. Çocukların ellerinin, parmaklarının bu tür plastik şişe içinde tutulmaktan dolayı yetersiz geliştiği, derilerinin şeffaflaştığı görülmüş. Ancak kurum yöneticileri bunun neden eleştiri konusu olduğunu anlayamamış (!)

Kurumda 750 çocuğa 6 fizyoterapist var. Çocukların sadece 18'i fizyoterapiden yararlanabiliyor. Nedeni sorulduğunda "Ağır zihinsel engelli çocuklarda gerek görülmediği" yanıtı alınıyor. Çok sayıda çocuk yürüyemediği için yerlerde sürünüyor yada emekliyor.

Rapor bu...

Okurken bir anne , bir insan olarak çok etkilendim. Zeytinburnunda , Zihinsel engelli çocukların kaldığı yurt aklıma geldi ve çok şaşırdım ! Şartlar mukayese edilemeyecek kadar farklı. Ama yalan değil. Tek dileğim en ücra köşeye kadar verilen hizmetin götürülmesi. Tabii bu arada insan faktörünü de unutmamak lâzım. İnsaf, merhamet olmadığı sürece hiçbir şeyin düzeleceğini sanmıyorum. Sanki insanlar, birisi kendisine ihtiyaç duyup, mağdur olduğunda bundan büyük bir keyif alıp , içinde biriken öfkenin hıncını bu bakıma muhtaç insanlardan çıkarıyor.

Bir lâf vardır " Ne doğrarsan çanağına o gelir kaşığına."

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..