Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '15

 
Kategori
Haber
 

Engelli hakları yok edilmesin

Engelli hakları yok edilmesin
 

2022 ve evde bakım maaşları için engelliler için stk lar birarada


TSD. Genel merkez öncülüğünde, Engelli hakları savunucuları ve 164 engelli sivil toplum kuruluşu, İstanbul’da bir araya gelirken Türkiye genelinde bir çok İl’de de engelli ve yaşlı maaşlarının alımını zorlaştıran yasa değişikliği protesto edildi.

''UYUMUYORUZ! UYARIYORUZ''adlı eylemde
2022 Engelli ve yaşlı 2828 evde bakım maaşları kesilmektedir. Konuyla ilgili yasa değişiklik teklifi meclise taşınmış ama verilen destek sözlerine rağmen hiçbir şey yapılamamış konu bir türlü mecliste gündeme getirilmemiştir. Bu hak arayışında 164 stk ve kurum destek verip bizlerle birlikte olmaktadır”

MECLİS’e sundukları kanun değişikliğinin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla engelli aylığı ve evde bakım ücretlerini düzenleyen 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişikliklere tepki gösteren 164 sivil toplum örgütü, beklentilerini içeren bir dosyayı Meclise sundu.

 Eylemciler dün “Uyumuyoruz, uyarıyoruz”, “Ya hepimiz engelliyiz ya hiçbirimiz” sloganlarıyla Tünel’den Galatasaray Lisesi önüne yürüyüp basın açıklaması yaptı: “Yasa değişikliğine göre, ihtiyaç sahibi engelli ve yaşlının gelir alabilmesi, aile ve akrabalarının gelirlerine göre belirleniyor. İhtiyaç sahibi birey, bağımlı hale getiriliyor. Hükümetin 2013 yılında 2022 sayılı yasada yaptığı bu değişiklerle gelirler kesilebilir. 1976 yılından beri yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler gereği, engelli ve yaşlılar devletten cüzi miktarda gelir almaktalar. Mevcut mevzuat ve uygulamadaki “gerçek olmayan” gelir kriterleri yerine “gerçek” gelir ele alınmalı. Engelli veya yaşlı bireylerin öz gelirleri ele alınmalı, hane halkı ve akraba gelirlerine bakılmamalı.” 

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Yönetim Kurulu Üyesi Gülizar Resuloğlu,şunları söyledi:” Kas hastaları evden çıkamadığı için onlar adına buraya geldim. Bizler verilen az bir parayla evlere mahkûm oluyoruz. En azından hepimiz bize verilen engelli maaşıyla özgür yaşamak istiyoruz.  

Bu yasayla benimle birlikte geleceğini kaybetmiş ailelerimiz, birinci derece yakınlarımız şimdi de çocuklarımız gençlerimiz 700 liraya mahkûm ediliyor. Annem 75 yaşında alzheimer hastası, bel ve diz ağrısı var, bize nasıl bakacak. Bir bakıcı tutmaya kalktığınızda 24 saat için 1200 TL istiyor. Biz ne yapacağız? ”

Ablası ve kendisi de bir kas hastası olan Aysel Oturak ise şöyle konuştu:” Sadece annem var, annem de 67 yaşında; bize zor bakıyor. Eve bir yardımcı tutsak kim bedavaya gelir?
Aileden kimse nasılsın bile demezken, aile kriterleri adı altında ailenin maddi durumunu öne koşuyorlar. Çok zorluk yaşıyoruz.
Bir de bu kesinti olunca tamamen ‘Yaşama’ der gibi bir şey. Herhangi bir engelli dışarı çıktığında örneğin bir bardak çay içtiğinde gidip bir akrabasından para isteyebilir mi? Çok yanlış, keşke biraz duyarlı olsalar. Ellerini vicdanlarına koysunlar.”
Soruyorum, kendileri 286 Tl. ye yada 500 Tl olsun kaç gün geçinebilirlerdi?

Bizim ülkemiz kendi engellisine bakamayacak durumda değil, biz başka bir toplumdan gelmedik, kaldı ki başka toplumlara bile sahip çıkan bir ülkeyiz, evde sigortalı olan ya da çalışan olan varsa kriterler uygun tutmuyor deniliyor illa açlıktan ölecek durumda mı olunsun lütfen gelir kriterleri hesaplanırken giderlerde hesaplansın, dedi?

 
Toplam blog
: 34
: 158
Kayıt tarihi
: 29.06.14
 
 

Merhaba güzel insan, buda benim youtube kanalım abone olursan kanal seninle güzellecek. Eğer kanalı..