Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Engelli varlığının bilincine ilk ne zaman vardım?

Engelli varlığının bilincine ilk ne zaman vardım?
 

‘Engellilik’ kültürel bir tanımlamadır. Bireyin çeşitli nedenlerden dolayı birlikte yaşamak zorunda kaldığı engeli, ‘sosyal’ ve ‘kültürel’ çevresi tarafından belirlenir.

1976 yılında ‘Master’ öğrenimi için gittiğim Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Michigan State Üniversitesi(MSU) Kampusunda bu konuda yaşadığım bir anekdodu sizinle paylaşmak istiyorum.

MSU Kampusunda ikinci günümüzde kayıt prosedürünü tamamlamak amacıyla ‘Doktora’ öğrencisi bir arkadaşımla ‘Kayıt Ofisine’ doğru ilerlerken; arkadaşım aniden geri dönerek ‘otopark’ önünde görev yapmakta olan ‘Polis Memuruna’ yöneliyor.  

Arkadaşım,‘ engelli bireyler’ için ayrılmış, üzerinde ‘engelli logosu’ bulunan ‘otopark’ önündeki ‘Polis Memuruna’ aracını uygunsuz yere park ettiğini, beş dakikada alması için ‘uyarıda’ bulunuyordu.

Beş-altı dakika sonra aracını ‘engelliler otoparkından’ alıp normal otoparka çeken ‘Polis Memuru’ görevini yerine getirmenin mutluluğu içinde bize tebessümünü gönderiyordu.

36 yıl önce yaşanmış bu olayda dikkatinizi iki noktaya çekmek ve yoğunlaştırmak istiyorum:

ABD’nde daha 1976 yılında bir üniversite kampusunda ‘engelliler için otopark’ ve  ‘özel tasarımlı kaldırım’ sorunu çözümlenmiş iken; günümüz Türkiye Cumhuriyeti’nde ise, kaldırımların engellilerin ulaşılabilirliğine uygun olarak yapılması için belediyelere tanınan süre 12 Temmuz 2012’de sona ermiştir.  

Manisa Belediyesi dışında tüm belediyeler 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesine 77. bentten sonra ek 78. ve 79. bentler için ‘ağlaşarak,’ ek süre talep etmişlerdir.

Diğer yandan, ABD’nde devlete vergisini ödeyen ‘F-1 Öğrenci Vizesi’ sahibi sıradan bir ‘yabancı öğrenci’ dahi kamuoyu adına toplumsal duyarlılık göstererek, devletin ‘kamu görevlisine’ yaptığı hatayı düzeltmesi için rahatlıkla uyarabiliyor, göreve davet ediyor .

“Bugün ne’yim değil; yarın ne olacağım…”felsefesini ilke edinirsek;

“Bizler birer ‘potansiyel engelli’ bireyleriz…”

Çünkü Türkiye hala‘altyapısı’: ‘karayolları,’ ‘asansörü,’ ‘stadyumları,’ ‘fabrikaları ve ‘depoları ile birer ‘potansiyel engelli olma’ ortamıdır .

Bazı ‘paraya tapan girişimciler’ tarafındanbu ortamların ‘inşasında’ ve/veya ’işletme’ aşamasında ‘İmar Planı,’’Deprem Yönetmeliği,’ ‘Sanayi veTeknoloji Yönetmelikleri’ ile ‘TSE’ ve ‘ISO 9001’  ‘değerleri’ ihmal edilirse çalışanlar için ‘potansiyel engelli olma’ riski artar. 

Şimdi isterseniz, 30 - 40 yıl öncesine kadar ‘yaşanan gerçekleri ve sorunları’ karşılıklı olarak irdelemeye çalışacağız .

10 – 15 yıl öncesine kadar ‘engelliler’ ailesi tarafından toplumdan saklanıyor; evin en ‘izbe’ odasında ’gözlerden ırak’ ‘yalnızlığa’ terk ediliyorlardı.

‘Engelli birey’ ailesi için ‘utanç’ nedeni oluyordu. Ailesi, ‘engelli birey’ ile topluma çıkmaktan/çıkarmaktan ‘utanırdı.’

Bu nedenle, ‘engelli bireylerin’ insanlarla olan günlük, ‘olağan’ ve ‘duygusal’ iletişimi ‘asgari düzeyde’ kalırdı.

Ancak, ‘engelli birey’ doktor gereksinimi veya ailesi ‘fanatik partili’ ise, her dört yılda seçimlerde sandık başına oy kullanmak üzere toplum içine çıkar/çıkarılırdı.

Ne yazık ki; toplumda insanlarla iletişim düzeyi ‘sıfır’ olan ‘engelli bireylerin’ ‘depresyon sendromu ’ göstermesi ise doğal karşılanıyordu.

 2000’li yıllara kadar ‘engelli bireyin’ ‘eğitim’ ve ‘meslek’ olarak en alt düzeyde olmasına rağmen; kamuoyu henüz daha ‘engellilerin’ ‘eğitim’ ve ‘kariyer’ sahibi olmaları konusunda ‘yeterli’ toplumsal duyarlılık ve girişimcilik sahibi olmamıştır.

Ayrıca, ‘engellilere’ sahip çıkacak ‘STK,’ ‘dernekler,’ ‘meslek odaları’ yok denecek kadar az ve etkin rol sahibi değillerdi.

Nihayet, son yıllarda ‘engellilik kültürü’ olumsuz kültürel tanımlamalar dışına çıkabilmeyi başarabilmiş, toplumsal anlamda ‘aktif’ ‘katılımcı’ çabayı ön plana çıkarmıştır.

Şimdi, Kasım 2012’de 81 vilayet arasında sadece Manisa Belediyesi ‘Engelleri kaldırıyoruz’ sloganıyla başlattığı kampanyada ‘Toplu Ulaşımda Dönüşüm’ projesiyle ‘engellilerin’ kent içerisindeki yaya ulaşım sorununu çözmüştür.

Diğer belediyelere örnek olması dileğimle, Manisa Belediyesi’ni candan kutlarım...

 

         

 

  

 

                                                                                       

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..