Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Engelliler, yaşam, seks...

Engelliler, yaşam, seks...
 

“Bir ulusun medeniyet düzeyi düşkünlerine verdiği önemle ölçülür” Bu güzel taspite baktığımızda medeniyet seviyesinde nerelerde olduğumuzu bir kez daha görüyoruz. Ülkemizde resmi rakamlara göre 8.500.000 engelli vatandaşımız var. Demek oluyor ki %10 un üzerinde engellimiz var.

Gerek devlet, gerek vakıflar engellilerin hayatını kolaylaştırıcı çalışmalar yapıyorlar. Bu yeterli mi? Tabii ki hayır. Maalesef toplum engellileri bakılması gereken bir gurup olarak görüyor ve onlara acıyor. Bu tamamen yanlış bir yaklaşım. Onları toplumumuzun diğer bireyleri gibi normal bir birey olarak düşünmek ve ona göre hareket etmek zorundayız. Gerek iş hayatında gerek sosyal yaşamda onlara hak ettikleri yeri vermeliyiz. Belirli sayıdan fazla işçi çalıştıran kurumlara sınırlı sayıda engelli almak sorunu çözmez.

Engelliler özel insanlardır. Dolayısı ile onlara özel davranmak zorundayız. Engellilerin bir bölümünü oluşturan otistikler ile ilgili bir yazı yazmıştım. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=170901 Onları üretime kazandırmak, mümkün olduğunca kendi kendilerine ayakta durabilecek duruma getrmek zorundayız.

Bu konuda ne kadar çaba içinde olduğumuzu da geçtiğimiz yerel seçimlerde gördük. Sırtlarda yüksek katlara çıkarılan engelliler medeniyet ayıbımızı tokat gibi yüzümüze vurdu. İnşallah diğer seçimlerde önlem alınır.

Engellilerin kendi başlarına yaşayabilmelerine ilişkin önlemler az da olsa alınıyor. Örneğin İzmir belediyesinin yeni otobüslerinde tekerlekli sandalye kullananların bağımsız binip inecekleri düzenekler var. Düşünenleri kutlarız.

BAŞBAKANLIK Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, evinde özürlüye bakanlara ‘bakım sigortası’ sağlanacağını ve primlerin devlet tarafından karşılanacağını açıkladı. Böylece, özürlü çocuğuna bakmak zorunda olduğu için çalışamayan yüz binlerce anne emekli olabilecek. Türkiye’de 8.5 milyon özürlünün yaşadığına dikkat çeken Güven, bu konuda teknik çalışmaların başlatıldığını ve ilgili kurumlarla irtibata geçileceğini ifade etti. Son dönemde özürlü bakımı alanında önemli adımlar atıldığını söyleyen Güven, ‘27 bin özürlü öğrenciyi ücretsiz olarak evden okula-okuldan eve taşıyoruz. Bu, aileler için büyük bir külfet ve maddi yük getiriyordu’ dedi.

106 BİN ÖZÜRLÜYE ÖDEME

2008 Ekim ayında 106 bin 458 özürlüye evde bakım ücreti ödendiğini hatırlatan Güven, son 6 ayda bu rakamın 130 bine çıkarıldığını açıkladı. Evde özürlüye bakan kişiye net asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor. 2 çocuğu da özürlü olan aileye ise 2 asgari ücret tutarı ödeme yapılıyor. Türkiye’de neredeyse her 3 evden birinde özürlülerin yaşadığı sorunların önemli gündem maddelerinin başında geldiğine dikkat çeken Güven ‘Özürlülerin sorunları toplumsal nitelikli sorunlardır. Özürlülerin içinde olmadığı çözüm süreçleri, istenilen neticeyi vermez’ dedi. Bunlar çok güzel adımlar . İnşallah devamı gelir.

Bir de engellilerin insani bir sorununa değinmek istiyorum;

Engellilerde cinsellik:

Engelliler ve cinsellik. Bu iki kelime bugüne kadar yan yana çok az geldi. Çünkü toplum engelli bireylerin bir cinsel hayatı olduğuna inanmak istemiyor. Tekerlekli sandalyede oturan bir kişi, aseksüel kabul ediliyor. Oysa cinsellik en az engeli olmayanlar kadar önemli onlar için de. Kimi ereksiyon olabiliyor orgazm olamıyor, kimi hiçbir şey hissetmiyor, kimi orgazmın beyinde başlayıp beyinde bittiğine inanıyor. Kimi ereksiyon için iğne, kimi hap kullanıyor. Kimi bunu usta bildiği ağabeylerinden, kimi doktorlardan öğrenmiş.

Sözün özü: Engelliler de bizden birileri. Sadece biraz farklı. Onlara sadece acıyarak baktığımızda bir yere varmamız mümkün değildir.

Esen kalın. 1/4/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..