Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '20

 
Kategori
Haber
 

Engelliler Haftası

“Engelliler Haftası Basın Açıklamamız. “Türkiye beyazay derneği İzmir şubesi olarak mesai kavramı gözetmeksizin faaliyetlerimize devam ediyoruz. Evde kaldığımız bu dönemde internet yoluyla bilgilendirme bilinçlendirme faaliyetlerimiz devam ediyor Ekim ayında yapılacak olan EKPSS’ye hazırlık için Görme engelli öğrencilerimize gönüllülerimiz Whatsapp’dan soru seslendirerek destek oluyorlar.

 

Toplantılarımızı Zoom üzerinden yapıyoruz. Otuza yakın Aileye Ayni ve Nakdi yardımlarda bulunduk. Genel merkezimizin ’de desteğiyle bu süreçte engellilerin doğru bilgi edinmeleri için yazılar ve haberler yayınlıyoruz.

 

Tanımaya ve Anlamaya çalışalım. Engelliler erişilebilirlik sorunları yüzünden evlere hapsolmuştu. Ancak şu dönemde herkes evlere sığındı. Bu dönem engelli ve ailelerin anlaşılması için fırsat olmasını diliyoruz.

 

Engelli arkadaşlarınız olsun. Bu dönem hepimiz için bol bol düşünme okuma ve sığınağımız olan evlerde kalma döneminde düşünelim ve imkânımız varsa Görme engelliler için kitap seslendirme ve tarama hizmetlerine destek olalım. Sonrasında engelliler ve dernekleriyle tanışma birlikte faaliyetler yapma dönemi olsun. Engellilerin sorunları daha çok engellileri tanımayan nasıl davranması gerektiğini bilmeyen bir toplum tarafından sıkıntılar yaşanıyor.

 

Engellilerle ilgili yasalar yönetmelikler çıktı. Ama bu yasayı uygulayanların zihniyet değişimleri gerçekleşmeyince sorunlar devam etti. Birbirimizi tanıyıp anlama şansımız olsaydı sorunlar aza indirgenecekti.

 

Biz şu dönemde kontrollü bir hayata başlayacağız. Lütfen engellilere izinsiz dokunmayalım. Size yardımcı olmamızı ister misiniz gibi sorarak yaklaşalım mesafeli olmamız gereken bu dönemde izinsiz dokunmalar hem bulaşma riskini arttıracak hem de engellilerdeki kaygı düzeyini arttırabilir. O yüzden yakın temastan kaçınalım.

 

Cezalar caydırıcı olmalı ama toplumsal farkındalıkta gerekiyor. Lütfen kaldırımlar otopark olmasın.

 

Sanal ticaret yaygınlaşsın. Biz Görme engelliler markete gittiğimizde birinden yardım istemek zorunda kalacağız oda yakın temas anlamına gelir. Sanal uygulamalar artarsa Görme engelliler yâda diğer engelliler alış verişlerini internet üzerinden yapabilirler. İnterneti iyi kullanamayanlar içinde telefonla alış veriş seçenekleri geliştirile bilinir. Yâda bazıları gönüllü olur yaşlı yâda interneti iyi kullanamayanların alış verişlerini yaparlar.

 

Bu döneme özgü politikalar oluşturulurken Görme engelliler işitme engelliler ve diğerlerini de düşünerek politikalar üretelim en azından engelliler ve derneklerini de sürece dâhil edelim. Sokağa çıkma yasağı Döneminde. Engellilerin yardımcıları ve gönüllüleri için izin belgesi genelgesi yayınlanabilir. Biz Türkiye beyazay derneği olarak korona salgınının Ülkemiz ve tüm Dünyadan yok olmasını istiyoruz. Sağlık çalışanlarımızı da tebrik ediyoruz. Engelsiz ve Erişilebilir bir Dünya olması için bu günlerin bir başlangıç olmasını diliyorum. Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..