Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

Engelliler ve engelciler

Engelliler ve engelciler

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

Engellilerin sorunlarına çözüm üretmeyen yetkililer, yine mesajlar yayınlayarak engellilerin gününü kutladı.

Bu mesajlardan biri Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi’ye ait. Başkan bey, “Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, tüm toplumu zenginleştirecek, güçlendirecektir” demiş.

Doğru demiş,

Ancak engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta varlık gösterebilmeleri onlara verilecek destekle, önlerindeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olur. Yılda bir mesaj yayınlayarak ‘sizi unutmadık’ mesajı vermek, engellilerle alay etmektir.

Bu ne toplumu zenginleştirir, ne engellilerin varlık göstermelerini sağlar.

Başkan bey mesajının devamında, ‘3 Aralık tarihi, engellilerin hakları, kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesi açısından önemli bir gündür. Ülkemizde, toplumsal refahın yükseltilmesinin bir şartı olarak, kamu hizmetlerinin engelli veya engelsiz tüm vatandaşlarımıza aynı kalitede ulaştırılması çabası mevcuttur. Engelli vatandaşlarımızın, diğer kişilerle aynı düzeyde haklara sahip olduklarının bilinciyle ve insan onuruna yakışır yaşam standartlarına ulaşmasına yönelik katkı sağlayacak nitelikte çalışmalar yürütmek temel görevlerimiz arasında yer almaktadır. Bir ülkenin huzuru, onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla sağlanır. Çağdaş dünyanın geldiği ileri noktada engelli vatandaşlarımıza, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal devletin asli görevidir. Bu düşüncelerle Dünya Engelliler Günü’nde yürekleri sevgi ile dolu olan tüm engelli vatandaşlarımızı kucaklıyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum’ diyor.

Sormak lazım, bugüne kadar, mesaj yayınlamak dışında engelliler için ne yaptınız?

Kaldırımları, yolları engellilerin rahat yürüyebileceği bir şekilde mi oluşturdunuz?

Üstyapı yeni yapılmasına rağmen görme engelli yolu mu oluşturdunuz?

Toplu ulaşım araçlarını engellilerin rahat binebileceği bir şekilde mi dizayn ettiniz?

Engellilerin dinlenebileceği bir mekan mı oluşturdunuz?

Engellilerin şehir merkezinde lavabo ihtiyaçlarını giderebileceği bir yer mi oluşturdunuz?..

HAYIR.

İçimizde engelli insanların da yaşadığını unutup, bu insanlar için hiçbir şey yapmadan, engelliler gününde mesaj yayınlamak da neyin nesi.

Şehirde engelliler için engel oluşturan sorunları gidermeden ‘Engelli vatandaşlarımızın, diğer kişilerle aynı düzeyde haklara sahip olduklarını söyleyip, insan onurundan bahsetmek de neyin nesi.

*** *** ***

Üstyapı çalışmalarının şehir merkezinde yürütüldüğü Mayıs ayında, hayatını tekerlekli sandalyelerde idame ettirmek zorunda olan bazı engelli kardeşlerim, ‘Üstyapı çalışmaları yapılıyor, kaldırımların, yolların engellilere göre düzenlenmesi için haber yapar mısın’ dediler.

O dönemde, kaldırımların, yolların engellilere göre düzenlenmesini,

kaldırım kenarındaki su arklarına engelliler için mazgal konulmasını,

şehir merkezinde engelliler için WC yapılmasını,

parkların engellilere açılmasını,

hat minibüslerinde düzenleme yapılmasını,

Çapakçur Köprüsü kaldırımlarının engellilere göre düzenlenmesini istediler.

Bu taleplerinden sadece parkların engellilere açılması talebi karşılandı. O talep de kapıya vurulan bir kilidin sökülmesiydi, söküldü.

Ya diğer talepler.

Kulak tıkandı.

Başkan beye tavsiyem, mesaj yayınlayarak engellilerin yanında olduklarını hissettirmeyi bırakıp, yukarıda bahsini ettiğim sorunları gidermesidir. Ancak o şekilde engellilerin yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.

*** *** ***

Engelli vatandaşlarımız için büyük problemlerden biri de, kurumların oluşturduğu engeller.

Bu engellerden biri günde binlerce kişinin giriş-çıkış yaptığı hükümet konağı. Burada engellilerin büyük sorunlar yaşadığını daha önce de yazmıştım.

Hükümet konağına engellilerin merdivenleri aşarak giriş yapamayacağını söylemiştim. Belki benim söylemim üzerine olmasa da engelliler için bir asansör yapıldı.

Akıllılar bu asansörü sadece binanın giriş katına çıkabilecek şekilde yaptılar.

Hükümet konağında, engellilerle ilgili kurum olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü binanın en üst katında yer alıyor.

Bu kurumda işi olan bir engelli vatandaş oraya nasıl ulaşacak, bunu düşünmediler ya da düşünmek istemediler.

Asansörle binanın giriş katına çıkan bir yürüme engelli vatandaşın oraya nasıl çıkacağını hesap edemeyen zihniyet asıl engelli değil mi?

Engelliler günü dolayısıyla mesaj atanlardan biri de, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Burtaşkıray. Ahmet bey mesajında, Hz. Muhammed’in “Kendi iyiliğimizi ve çıkarımızı istediğimiz gibi, başkalarının da iyiliğini ister çıkarlarını gözetirsek ortada fenalık kalmaz." hadisini paylaşmış.

Ahmet Bey’in sadece, her gün çıktığı o kurumun en üst katına yürüme engelli bir vatandaşın nasıl ulaşabileceğini düşünmesini istiyorum.

Akıllılarla küçük bir hatırlatma: Unutmayınız ki, her birey yarının birer engelli adayıdır.

Umarım engelciler, kulaklarını tıkamaya devam etmeyip gerçek anlamda bir şeyler yaparlar.

 

 
Toplam blog
: 42
: 273
Kayıt tarihi
: 05.08.09
 
 

15.02.1981 tarihinde Bingöl Merkez'e bağlı Emtağ Köyü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bingöl'de..