Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Engelsiz Kamp

Yaz bitiyor. Okuduğum bir haberde belediyelerimizden biri engelsiz kamp düzenlemiş. Engelliler ve aileleri doyasıya eğlenmiş.

Engelsiz kamp engelsiz park ve engellileri toplumda ayırarak engelsiz bir toplum inşa etme çabası. Biriyle sohbet ediyoruz diyor ki sizin dernekleriniz var. Evet, gideceğimiz ve hapsedileceğimiz bir yer. Hâlbuki dernekler gerekli eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarının yapıldığı ve engellinin donanımlı bir şekilde topluma dâhil edildiği alanlar olmalı. Ama bazen sığınaklara dönüşüyor. Neden dışlamalar ve ötekileştirmelerden dolayı.

Bu çocuklar engelli ve engelsiz birlikte kamp yapsalar. Sonrada birlikte aynı okullarda okusalar güzel olmaz mı siz hangi yasayı ve yönetmeliği çıkarırsanız çıkarın toplumsal ön yargılar devam eder. Bir gencimiz iş arıyor. İşveren engelli ve potansiyelini bilmiyor. Ve ön yargılarından dolayı cezayı ödüyor ve engelliyi çalıştırmıyor. Gencimiz işini bulmuş evlenmek istiyor ama diyorlar ki ya kendin gibi biriyle evlen yâda bizden uzak dur biz size sadece yardım edelim dua edelim ama hayatı paylaşmayalım. Bir büyüğümüz yaşlanıyor onu huzur evine yerleştiriyoruz. Bu görmeyeni tanımayan personel ona adım attırmıyor. Sanki bu abimiz huzur evine değil de tutuk evine gelmiş.

Merkezi ve yerel idareler çağrımızdır. Engelliler için farklı etkinlikler yapmayın tüm alanları engelsiz ve erişilebilir yapın ve engelliler ve engelsizlerin birbirlerini tanıyabildiği anlayabildiği etkinlikler planlayın. Türkiye beyazay derneği ve şubeleri size danışmanlık yapacaktır.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..