Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
30839
 

Enginar Mevsimi

Enginar Mevsimi
 

İlkbahar Nisan ayında her ne kadar yağışlar devam etse de kendini hissettirmeye başlar. Nisan ayının bir özelliği de bahar sebzelerinin kendini göstermesidir. O sebzelerden biri de Enginar'dır.  

Enginarı genelde batı bölgelerimiz bilir ve yer. Bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizde de bol miktarda yetişen enginarın yerli çeşitleri arasında şıra, Bayrampaşa, Darıca, sakız enginarlarını sayabiliriz. Karaciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmekte fayda vardır. Ne kadar denirse mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.  

 

Enginar mor çiçekleri olan çok yıllık bir bitki olduğu söyleniyor. Bir sebze olarak kabul edilmesine karşın yenilen kısmı henüz açmamış çiçek tomurcuğu olduğundan aslında meyve sınıfında da değerlendirilebilir. Tüm sebze ve meyvelerde olduğu gibi enginarın düzenli olarak tüketilmesi sağlığa oldukça faydalıdır.  

Enginarın botanikte kullanılan ismi Cynara’dır. Bilinen en eski yiyeceklerden biri olan enginarın tarihine bakacak olursak şu bilgiye ulaşıyoruz:  

 

Mitolojik bir karakter olan Zeus, Cynara adlı bir kadına aşık olmuş ve onu bir tanrıça olarak ilan ettikten sonra birlikte yaşamaları için evine götürmüştür. Güzel kadın Zeus’un evini beğenmemiş ve kendi dünyasına dönmek istemiştir. Buna öfkelenen Zeus kadını evine yollamış ancak bir enginara dönüştürmüş.  

Enginarın iyi geldiği rahatsızlıklara gelince, anemi, romatizma, gut hastalığı, hazımsızlık, cilt kaşıntıları ve hatta böcek / yılan ısırmalarında sıralanabilir.  

Huzursuz ya da sinirli bağırsak sendromu olarak bilinen (irritabl bağırsak), spastik kolon sorununda oldukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak hastalığa özgü acı, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık bulgularını düzeltmektedir.  

Kötü kolesterol olarak bilinen HDL oranlarını düşürmekte, özellikle yaprak kısımları kötü kolesterolle savaştığı söyleniyor.  

Alkol tüketiminin neden olduğu akşamdan kalmalık olarak değerlendirilen ve vücudun alkole verdiği tepki olarak değerlendirilen baş ağrısı, yorgunluk ve ağız kuruluğu belirtilerini hızlıca giderdiği, iştah kaybını gidermesi, organları temizleyen, zihinsel kapasiteyi arttıran enginarın antioksidan özellikte olup, toksik maddelerin atılması ve yaşlanmanın geciktirilmesini de sağladığı söylenmekte.  


Enginar karaciğeri uyaran bir madde olduğundan safra sorunları, taşı olanların çok fazla tüketmemeleri önerilmektedir. Ayrıca sıklıkla rastlanan papatya ve kasımpatı bitkilerine alerjisi olanlar aynı aileden olan enginarı yememeleri öğütleniyor.  

 

Enginarın faydaları saymakla bitmiyor.  

 

Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştiriliyor. Yaklaşık 1 m. uzunluğundaki bitkinin toprak üstü bölümü her yıl çiçeklenme döneminden sonra ölür. Ertesi yıl yeni yaprak ve çiçekler verir. Rozetler oluşturan yaprakları derin loplu ve bol tüylü, çiçekleri mor renklidir.  


Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyva, mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B1 ve C vitaminleri içerir. Romatizmalılara salık verilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi idrar söktürücü özelliğe da sahip. Diyet yapanlar için gözardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içerir.  

Ayrıca uzmanlar, enginar suyunu kesinlikle atmayın deniliyor. İçinde değerli minerallerin bulunduğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz.  

Bahara merhaba dediğimiz bugünlerde sofralarımızda enginara yer açalım....  

 

 

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Sayın Oker,yazınızı yeni fark ettim. Çok severim enginarı ve bir süre önce ben de aynı fotoyu kullanarak bir yazı yazmıştım. Fotonun altına da bir not düşmüştüm; yazınız sayesinde öğrendim ki boşa değilmiş o not. Teşekkürler...Ve bol enginarlı günler...

Retor 
 25.05.2014 10:57
Cevap :
Afiyetler olsun  06.06.2014 22:26
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 479
Toplam yorum
: 257
Toplam mesaj
: 20
Ort. okunma sayısı
: 1528
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster