Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Enginar yaprağı toplamanın tam zamanı

Enginar yaprağı toplamanın tam zamanı
 

Enginar dip yaprakları ilaç etkilidir.


Enginar yaprağı toplama mevsimi geldi. Enginar bitkisinin 3-4 karış uzunluğundaki dip yaprakları modern bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Bitkinin dip yaprakları gölgede kurutulduktan sonra cam kavanozda güneş ışığı ve rutubet almayacak şekilde muhafaza edilmelidir. Enginar bitkisinin yemek olarak kullanılan baş kısmı çevresindeki küçük yaprakları şifalı değildir, ilaç olarak kullanılmaz. Bazı aktarlarda enginar yaprağı yerine baş kısmı çevresindeki küçük yapraklar satılmaktadır, dikkatli olunmalıdır. 

ENGİNAR YAPRAĞI ( Cynarae folium ) 

Enginar yaprağı Alman resmi gazetesinde 6.7.1988 tarihinde (Heftnummer:122, ATC-Code:A05AX ) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Çok sayıda firma tarafından modern bitkisel ilaç olarak üretilmektedir( Cefazynar, Cholagogum, Cynacur, Cynafor, Hepar-POS, Lipei vb.). Günümüzde Avrupa Birliği genelinde kullanılmaktadır. 

İlaç etkili (Ecza, drog ) kısmı: Enginar bitkisinin ( Cynare scolymus L.) taze veya kurutulmuş dip yaprakları ( 80 cm uzunluk ve 40 cm eninde) kullanılır. Bileşiminde: Cynarin, acı madde (cynaropikrin), flavonoid ve lutaolin bulunur. 

Etkisi: Safra salgısını artırır. ( Ayrıca; Karaciğeri koruduğu ve yenilediği, pankreas çalışmasını artırdığı, kanda kolesterolü ve yağı düşürdüğü, iltihaplanmayı önlediği ve antioksidan olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.) 

Kullanıldığı yerler: Karaciğer ve safra kesesinden kaynaklanan hazımsızlık şikayetlerinde ( Gaz, şişkinlik, mide yanması, ağrı vb.) kullanılır. ( Ayrıca; İştahsızlık, yüksek kolesterol, damar sertliği ve safra kesesi taşlarının önlenmesinde faydalı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır.) 

Kullanılmaması gereken haller: Bilinen alerjisi olanlarda, safra yollarının tıkalı olması durumunda kullanılmaz. Safra kesesinde taş olanlar kullanmadan önce doktora danışmalıdır (Safra yolu tıkanabilir). 

İstenmeyen (Yan)etkileri: Yok. 

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok. 

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr kurutulmuş yaprak. 

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı ince kıyılmış veya öğütülmüş kuru yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Yemeklerden 30 dakika önce bir fincan çayı tatlandırmadan içilebilir. Çayı içilirken ağızda biraz tutularak acılığı hissedilmelidir. Çayı soğuk hazırlanırsa daha acı ve daha etkilidir ve şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı yaprağı 150 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 2-3 saat bekletilir, süzülerek içilir. 

Kullanım süresi: 6 haftalık kullanım süresi önerilebilir. 

Uyarı: Yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme dönemlerinde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Enginar yaprağı kullanılırken aynı zamanda taş anasonu kökü ve ısırgan kullanılmamalıdır. 

 

Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Pratik Uygulamalar Gonca Yayınevi İstanbul, 2009, ISBN:978-9944-790-31-4, (0212) 5285076, 5286005. 

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..