Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '19

 
Kategori
Deneme
 

Entegre İhtiyaçlar

Olmazsa olmaz dediğiniz, en temel ihtiyaçlarınızdan beş tanesini sıralamanız gerekse, sıralamanızı bitirdikten sonra 'beş de çok az oldu on olsa daha iyi' der miydiniz?

Tam olarak böyle başladık ihtiyaçlarımızı hayatımıza montelemeye. Belki de olayın daha en başında yapıyoruz hatayı. Var olmamız için gerekenlerin adına ihtiyaç derken, ihtiyaçlarımız için var olmaya başladık. Anne ve babamızın gençlik dönemlerini onların ağzından dinlediğimizde, onların o dönemki ihtiyaçlarının, şimdiki zamanın standartları bile olmamasını farkettik mi? Sanırım burada kabahat bizden (gençlerden) çıkıyor. Çünkü biz bu standartlaşmış ihtiyaçların içinde büyüdük. Gelişen teknoloji, yeni buluşlar, hepsi bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak için varlar. Ancak zaman içinde durum tamamiyle değişti. Firmalar, şirketler, büyük markalar, artık bizim ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmıyor, bu ihtiyaçlara yenisini ekliyorlar. Yani sanki cep telefonu, bilgisayar, kıyafet, araba üretmiyorlar da, ihtiyaç üretiyorlar, ve biz de bu duruma o kadar dünden razıyız ki, telefondaki üçüncü kamera bizim olmazsa olmazımız oluyor. (ikinciyi hangi ara oldurduk, yakalayamadım). Temel ihtiyaçlarımızın yanına ihtiyaç sandıklarımızı monteler olduk. Gelişen sanayi, yeni buluşları nasıl birbirine entegre ediyorsa, biz de bu buluşları ihtiyaçlarımıza entegre ediyoruz. Bu eylemimiz amacı sanki hayat koşullarımızı iyileştirmek değil de, kendimize duymak istediğimiz kıymeti,değeri somutlaştırmak. Tam bu noktada konudan apayrı gibi görünen ama her konuyla neredeyse bağdaşacak olan başka sorular giriyor devreye. Kendimizde bu pahayı nerede ve neden görüyoruz? İyi hissetmek için uydurduğumuz tüm ihtiyaçlar bizi gerçekten iyi hissetiriyorsa, neden yenilerini üretiyoruz? Bu ihtiyaçların en temellerini karşılayamadan, yeni üretilenleri karşılama çabamız, yıkık bir binanın üstüne, kat çıkmaya benzemiyor mu?

Yazımın başlarında kullandığım 'standart' kelimesi bile bizdeki anlamını karşılaması için kullandığımız, başka dilden bir entegre ihtiyaç. Peki kim bizim ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmıyor da, üzerine bir de bunları 'standart'laştırıyor? İhtiyaçlarımıza yeni ihtiyaçlarımızı eklemek, sanırım apayrı bir ihtiyaç oluyor. Yanımızda taşıdıklarımızın ihtiyaç olması değil, ihtiyaçlarımızın yanımızda taşınması umuduyla...    

 
Toplam blog
: 19
: 74
Kayıt tarihi
: 02.01.19
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İktisat 3.sınıf öğrencisiyim. Düşünce yazıları ve edebi yazılar ..