Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '13

 
Kategori
Deneme
 

Entelektüel adamın kafa karışıklığı (1)

Entelektüel adamın kafa karışıklığı (1)
 

Fazla bilgi, bazen, entelektüel adamın da kafasını karıştırabilir.


Kimi entelektüelin kafası her zaman karışık olur. O kadar çok kitap okumuş, bi' dolu film izlemiş, sayısız tiyatro oyununa gitmiş, resim sergileri gezmiş, halka açık veya televizyondan izlediği bütün açık oturum, söyleşi ve dinletilerin altını üstüne getirmiş; ama yine de kafa karışıklığını giderememiş, yenememiştir bir türlü...

Hayatta yaşanan her olayın olduğu gibi, bu durumun da açıklanabilir nedenleri vardır elbette. Yazımın devamında, bu nedenlerden bir bölümünü, özetlemeye çalışacağım; izninizle...

- Kafası çok karışık olan bu adam, okuduğu kitaplardan çok, okuduğu kitap sayısına odaklanmış, okuduğu kitabı tam olarak özümseyemeden bir başka kitaba dalmışsa, belki de bu, düşüncesinin yeterince olgunlaşmasını engellemiştir.

- Evet... Entelektüel bir insan, mümkün olduğu ölçüde yaşamın her yönüyle ilgilenmeli, ancak bu ilgiyi, daldan dala konan bir maymun iştahlılığa, kafasını da içine ne katıldığı belli olmayan bir bilgi çorbasına dönüştürmemelidir bence.

- Her kişi gibi, entelektüel, aydın bir insanın da en az bir, iki ana ilgi alanı olmalıdır. Esas ilgi alanında kendisini her gün biraz daha geliştirirken, buna paralel olarak düşünsel zenginliğini arttıracak başka konulara, ilgi alanlarına da yönelmelidir entelektüel ya da sıradan insan... Ve tam olarak hazmetme, konulara mümkün olduğunca hakim olma prensibini de unutmayarak elbette.

- Kafası bilgi dolu bir adamın, zaman zaman en bildiği konularda bile kararsızlığa düşmesi, çok normaldir. Ancak, yapısal bir kararsızlık problemi olan entelektüelin, bu kararsızlığını yenmeden huzur bulabilmesi mümkün değildir.

- Yüreğinde sağlam bir adalet duygusu olan entelektüelin de, herhangi birinin de " Aman! Objektif olmaktan ayrılmayayım ha! " kaygısını abartması, duygu dünyasını da, düşünsel derinliğini de fazlasıyla karıştırır.

- Entelektüel yönüne fazla güvenen bir kibir ve kendini beğenmişlik, kimselere bir şey sormaya izin vermeyeceğinden, kendi doğrularıyla yanlışları arasına sıkışabilir her an; entelektüel adam... 

Önemini çok iyi bildiğim entelektüel adamın, ülkem ve insanlık için ne anlama geldiğinin, fazlasıyla farkındayım. Zaman zaman bu konuda yazacağım yazılarla, bu konuya farklı derinlikler kazandırmak niyetindeyim. Dilerim bu çabamda, siz değerli okurlarımın da yardımıyla istediğim kadar başarılı olabilirim.

Bugünlük bu kadar izninizle... Başka yazılarımda da buluşmak dileğiyle...

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..