Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '14

 
Kategori
Tarih
 

Enver Paşa ve İttihat Terakki Hitler'den önce ilk Soykırımı yapan mı? (3)

Enver Paşa ve İttihat Terakki Hitler'den önce ilk Soykırımı yapan mı? (3)
 

Balıkçı


1896’dan sonra 1914 yılına kadar geçen 18 yılda Osmanlı İmparatorluğu her alanda büyük sıkıntıları artarak yaşadı. Ülke içindeki siyasi mücadelenin artan dozu 1908 yılında İttihat Terakki'nin zaferi ile en üst noktaya çıkıyordu.

1909 yılında meydana meşhur 31 Mart vakasının ortaya çıkardığı iktidar boşluğu şüphesi hemen ertesi gün Adana’daki Ermenilerin son büyük ve kanlı ayaklanmalarına yol açtı. Adana’da ilk ayaklanma 14 Nisan 10909 [Miladi]ve ikincisi 11gün sonra 25 Nisan 1909’da meydana geldi. Ermeni Patrikhanesinin kayıtlarına göre 21 300 Ermeni öldü. Cemal Paşa burada ölen Ermenilerin sayısını 17 000 olarak veriyor.1850 Türk'te hayatını kaybetmiştir.

Cemal Paşa hatıralarında Adana’ya gelir gelmez örfi harp divanının olaylarda suçlu bulup haklarında idam kararı verdiği 47 Müslüman Türk’ü ve yalnızca 1 Ermeni’yi idam ettirdiğini yazmaktadır.

1914 yılı Ekim ayının son günü, Osmanlı Devleti 1 Ağustos’ta başlayan 1nci Dünya Savaşına fiilen girdi. Almanların yanında yer alan Osmanlı Devleti; İngiliz, Fransız, Yunan ve Ruslara karşı her cephede savaşa başlamıştı. Şimdi aşağıdaki durumu sıralayarak incelememize devam edelim,

Bilinen bir gerçektir ki  Osmanlı-Rus savaşları yapılırken hem Kafkaslarda, hem Doğu Anadolu’da yaşayan Ermeniler Rus ordusuna her türlü desteği veriyorlardı. Ayrıca İstanbul’da dahi teröre başvuruyorlardı. Artık bunun için belgeye ihtiyaç kaldı mı?

24 Nisan 1915’de İstanbul’da 2345 ayrılıkçı-İsyancı Ermeni teröristi tutuklandı.

Ermeniler tarafından soykırım günü ilan edilen bu tarih, aslında İstanbul’da bir asayişi düzenleme operasyonuydu. Acaba hangi devlet kendi başkentinde silahları ile katliama hazır bekleyen teröristlere hoşgörü ile bakabilir.

24 Nisan’dan sonra uluslararası destek arayışını artıran Ermeni ihtilalcileri bunu Osmanlı’nın çatıştığı bütün devletlerin başkentlerinden sağladılar.

Osmanlı’lar Ermenilerin sürekli tırmandırdıkları sorunun altında yatan nedenin tespitini yapmaya çalışırken, Ermenilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde hem isyan ettiklerini hem de Ruslara destek verdiklerini de görmüştür. Bu tespit sonucu ,Ermenilerin bilgeden sevk ve başka bir bölgede iskan ettirilmeleri kararı alındı.

26  Mayıs 1915 günü Başkumandanlık  Dahiliye Nezaretine bir yazı ile Ermenileri sevk ve iskânının şartlarını çizgi olarak tespit eder. Kanun daha sonra çıkacaktır. Yazı aşağıdaki şekildedir.

1. Ermeniler; Doğu Anadolu’da, Zeytun ve bu gibi yoğun nüfuslu oldukları yerlerden Diyarbakır vilayetinin güneyine, Fırat nehri vadisine Urfa Süleymaniye yakınlarına gönderileceklerdir.

2. Gönderdikleri yerlerdeki Müslüman nüfusun %10’unu aşmayacaklardır

3. Ermenilerin gönderilecekleri yeni İskan evleri 50 haneyi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir.

4. Ermeni göçmen aileleri seyahat ve nakil yoluyla da olsa yakın yerlere ev değiştiremeyeceklerdir.

Yine 26 Mayıs 1915’de Dahiliye Nezaretinden Başvekalete bir tezkere ile sevk ve iskanın yürütülmesinin şartları belirtilmektedir

Bu tezkerede de savaş bölgelerinde ve yakın yerlerde Ermenilerin Osmanlı Ordusunun aleyhine faaliyetlerde bulunarak zorluk çıkardıkları, Müslüman halka saldırdıkları ve asillere yataklık ettikleri açıkça söyleniyordu.

18 Mayıs 1331’deki Bakanlar Kurulu kararına göre ; Van, Erzurum, Bitlis ile Adana, Mersin, Kozan, Cebelibereket kazaları, Maraş’ın merkezi hariç Maraş mutasarrıflığı, Halep vilayetinde, İskenderun, Bilan Antakya civarlarında oturan Ermenilerin yerleri değiştirilecekti. Bunlar Musul Vilayeti mutasarrıflığının Van vilayetiyle bitişik kuzey kısmı hariç, Musul'a Halep vilayetinin doğu ve güney doğusuna Suriye Vilayetinin doğusuna nakledileceklerdir.

Bu Bakanlar Kurulu Kararında aşağıdaki hususlar yer almıştır; 

 
Toplam blog
: 30
: 168
Kayıt tarihi
: 09.01.13
 
 

1986 mülkiye, uluslararası ılıskıler bölümü mezunu. Yazar, sanayici. ..