Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '21

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

E.ÖĞRETMEN AHMET ÇÖLGEÇEN

DENİZLİ’DEN

 

E. ÖĞRETMEN AHMET ÇÖLGEÇEN

 

     SÖKE’DE İDİ

  

                                                          

nu çekiştirmeden, dedikodu yapmadan bir araya gelmek saatlerin en güzelidir. İşte böyle biranda dostum, meslektaşım Denizli’den öğretmen Ahmet Çölgeçen’le bir araya geldik.  Ben bu yazımdan biraz ondan söz edeceğim.

 

 

Geçenlerde Emekli öğretmen Ahmet Çölgeçen ta Denizli’den bir çanta dolusu kitapla ziyaretimize geldi. Bana getirdiği kitaplardan bazıları: Türkiye DENİZLİ (2013),  İşte Ben Yarenlerim  / Halk Şairi Ozan Nihat ( 2012),  Coğrafi ve Sosyal Yönleriyle TAVAS / Kenan Çölgeçen - 2. Baskı,( 2017) , Telden Dile, Dilden Kaleme / Şiirler, Durmuş Ali Altınoluk, 2. Baskı – Denizli (2016), Tomurcuk / Emekli Öğretmen Ahmet Çölgeçen( Denizli (2008), Rize Atma Türkü ve Geleneği ve Halk Şairlerinden Derlemeler, Hazırlayan Zübeyde Karataş (2017), Kul Durmuşun Özünden (Durmuş Ali Bozbıyık), Denizli (2017), Denizli Bağbaşı, Tomurcuk,  Ahmet Çölgeçen ( 2008 ),  Cumhuriyet Fazilettir ( Öğretmen ve Öğrencilere Ahlak Dersleri ), Prof. Dr. Turgut Tok ( 2017), Türk Folkloru İçinde  ( Araştırma ve İnceleme )  Yrd. Doç. Dr. E. Ahmet Terzioğlu,  M. E. B. Yayınları Ankara ( 2000) , Kültür Hayatımızda İlk Gazeteler ve Tiyatro Eserleri -  Prof. Dr. Önder Göçgün ( 2015),  Mahitap ( ışık ) ve Esaret Hatıralarım /  Prof. Dr. Turgut Tok ( 2017),  

 

Bunlar arasında beni ilgilendiren ve memleketim olan Mardin’le ilgili iki kitap.  Mardin Şehir rehberi, T.C. Mardin Valiliği- Kültür ve Turizm Derneği Yayınları Mardin (2002) ve “Bilinmeyen MARDİN” Yazarı Sadettin Noyan. İstanbul ( 2004).  

 

Kısmet olursa bu kitapları okuduktan sonra onları tanıtmaya çalışacağım,   Emekli öğretmen Ahmet Çölgeçen evimize onur verdiler, ailecek çok sevindiğimizi belirtmek isterim. Teşekkürler, teşekkürler… Bana Denizli’den YAZ-AR-BİR’ den selam getirmişti. Evimizde Ahmet Çölgeçen’le kahvaltıdan sonra bir hayli sanat ve kültür bağlamında sohbet yaptık. Aramızda bir kültür alışverişi oldu… Ben de ona birkaç kitabımı armağan ettim. ( Çam sakızı çoban armağanı bağlamında)…E. Öğretmen Ahmet Çölgeçen okumayı, yazmayı çok seven bir öğretmendir. Ayrıca Bir Cumhuriyet öğretmenidir,  milletine ve vatanına son derece bağlı ve milli değerlerimize, milli kültürümüze aşina, sevdalı bir öğretmendir. Yazılarında birlik ve beraberlik, dürüstlük ve doğruluk eylemi vardır. Zaten bizi bir  araya getiren bu duygular oldu. Menfaatten öte bir dostluk…Zaten maddiyata bağlı bir dostluk, buz üzerine  yazılan bir  yazı gibidir.  Güneş doğunca bu yazı çabuk erir, gider…

 

E. öğretmen Ahmet Çölgeçen: Denizli ilinin Tavas İlçesine bağlı Yukarıboğaz köyünde 08.01.1954 yılında doğdu. İlkokulu kendi köyünde ve daha sonra Orta ve Liseyi Denizli’de bitirdi.  Denizli Eğitim Enstitüsünü( Denizli Pamukkale Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü) bitirdikten sonra 1978 yılında sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Kars, Erzincan’dan sonra Denizli’nin birçok ilçelerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Mesleği alanında bağlı olduğu kurumlardan teşekkürler aldı.  1988 yılında aylıkla ödüllendirildi. 15 Temmuz 2006 ‘da kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.

 

Basılan kitaplarından bazıları: Umut Çiçekleri, derleme, (1988), Tomurcuk 1- Derleme (1986),Tomurcuk 2, Derleme 2007, Tomurcuk 3, Derleme ( 2008), Tavas, Yukarı Tavas Köyü ( 2010)   ve şu anda basıma hazır olan “Hayatı ve Eserleriyle Bilge Adam Dr. Tahir Kutsi Makal ( inceleme, Araştırma ve Biyografi )  kitabı basıma hazır durumdadır.  

 

“Bilge Adam Dr. Tahir Kutsi Makal”  ( Hayatı ve Eserleri ) ile ilgili koca bir kitap. Bu kitap A 4 kâğıdına basılmış 650 sayfalık kocaman bir kitap çalışması. Adı geçen kitabı bana gösterince şöyle diyor A. Çölgeçen:

 

 

“ Sayın Hocam, sizlerin de gazeteci, yazar Dr. Tahir Kutsi Makal’ı çok yakından tanıdığınızı ve onunla ilgili TARLA Sanat ve Folklor dergisini uzun yıllar okuduğunuzu biliyorum.  Bu dergide de birçok yazılarını okumuştum. Onun için şu çalışmama bir bakar mısınız? ” dediler.  

 

Kitabı elime aldım ve sabırla sayfaları çevirdim.  Kitap 20 Bölümden ibarettir. İçinde yer alan konulardan bazıları:   

 

Dr. Tahir Kutsi’nin hayatı ve eserleri, Gazeteciliği ve bu alandaki  çalışmaları,  Tahir Kutsi’nin   çeşitli makale ve şiirlerinden örnekler,  Anadolu basınında Tahir Kutsi Makal için  neler yazdılar ve neler   söylediler?  Tahir Kutsi Makal’ın katılmış olduğu etkinlikler ve sempozyumlar, bu sempozyumlarda sunmuş olduğu bildiriler, aldığı ödüller, Tahir Kutsi Makal’ın  yurtiçinde ve yurtdışında   kitaplarının yer aldığı   kütüphaneler, örnek olarak: Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, İngiltere, Polonya, Rusya, Tacekistan, Özbekistan, KKTC, Portekiz, İspanya, Pakistan, Hindistan,  ABD,   ve  diğer ülkelerde bulunan  kütüphaneler ve bu kütüphanelerde  kitaplarının yer aldığına dair isimleriyle tek tek araştırıp    kitabına almışlardır.  Bu konu başlı başına geniş ve yorucu bir uğraş ve çalışma işidir.  Ahmet Çölgeçen bunu da başarmıştır. Kitapta benim de birkaç yerde Tahir Kutsi için yazı ve şiirlerime de yer vermişlerdir.  Burada unutmadan Ahmet Çölgeçen’in bu duyarlığına, vefalısına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.  Kitabın basımı için Denizli Büyükşehir Belediyesine bir dilekçe ile başvurmuşlardır. İnşallah bu kitabın basımı ve dileği gerçekleşir. Çünkü Dr. Tahir Kutsi Makal uzun yıllar Denizli ve yöresine ve Türk kültürüne sonsuz hizmetler vermişlerde bulunmuştur. Böylesine memleketini  seven bir bilge kişi   unutulmamalıdır.

 

Hizmetleriyle yakından tanıdığım Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman ZOLAN ‘ın bu kitabın basımında yardımcı olacağına inancım tamdır. Çünkü Sayın Osman ZOLAN Türk kültürüne önem ve değer veren bir belediye başkanıdır.

 

Daha sonra, Öğretmen Ahmet Çölgeçen’le Söke Şairler ve Yazarlar Derneğine de gittik. Orada Dernek Başkanımız Tülay Sarayköylü ve öğretmen yazar Ali Saraköylü ile sohbet ettik. Karşılıklı olarak bir birlerine kitaplarını armağan ettiler. Fazla rahatsız etmeden dernekten ayrıldık. Bu gece bizde kalalım dememe rağmen   Ahmet bey, “ hayır  hocam, benim   eve  dönmem gerekir,  eşime  öyle söyledim, ilginizden dolayı     çok teşekkürler “ dedi. Onu   Tren Garına kadar   götürdüm ve orada kucaklaştık. Emekli Öğretmen Ahmet Çölgeçen elveda diyerek Söke’den ayrıldı.  Güle güle güle Ahmet Hocam, yolunuz açık olsun…  A. Çölgeçen’in gönlümüzde anıları kaldı…  İnşallah bir daha kavuşuruz.  Zaman nelere gebedir bilinmez…

 

 

 

Abdülkadir GÜLER 

7. 09.2021-  SÖKE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..