Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Epidural anestezi

Epidural anestezi
 

Anne adaylarının mutlak korkusudur ağrısı bol bir doğum. Ağrı vücutta stres reaksiyonu oluşturur. Bu yüzdendir ki, doğum esnasında anne adayının duyduğu ağrının dindirilmesi çok önemlidir. Günümüzde gerek normal, gerekse sezeryan ile doğumda kullanılan bir yöntem Epidural Anestezi annelerin imdadına yetişti.

-Epidural anestezi nedir?

Epidural (peridural) anestezi ya da sık bilinen adıyla "ağrısız doğum", normal doğum veya sezaryan operasyonunda hissedilen ağrıyı ortadan kaldırmak için kullanılan özel bölgesel bir anestezi şeklidir. Genel anesteziden farkı; anne adayının işlem esnasında uyanık olması ve yapılan her türlü işlemin farkında olmasıdır. Beklenmeyen durumlara karşı genel anesteziye göre oldukça güvenli bir yöntemdir.

-Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezi en basit anlatımla omurilik etrafını dıştan saran dura tabakası etrafına (yani epidural sahaya) uygun bir lokal (bölgesel) anestezik ilaç ve beraberinde narkotik analjezik (narkotik analjezikler klasik ağrı kesicilerden çok daha fazla ağrı kesici özelliğe sahip morfin türevi ilaçlardır) verilmesidir. Epidural aralık (saha) yağ dokusu, lenfatik kanallar ve damarsal yapılardan oluşan ve kafatası tabanında omuriliğin başladığı yerden belin bitiminde sakrum kemiğinin sonuna kadar devam eden gözenekli bir boşluktur. Epidural aralığa giriş ya bel bölgesinde omurlararası bir boşluktan ya da daha aşağıda sakral kanaldan (kaudal anestezi) olur. Anne adayı yan yatar ya da oturur durumdayken belde iğnenin girileceği bölge antiseptik (mikrop öldürücü) maddeyle silinir. Daha sonra oldukça ince bir iğneyle epidural aralığa girilerek anestezik ve analjezik ilaçlar verilir. İlaçlar tek dozda verilebileceği gibi genellikle kalıcı bir kateter yerleştirilerek gerekli durumlarda anestezik madde takviyesi yapılır. Takviye için geliştirilmiş ve belli aralıklarla kateterden ilaç verilmesini sağlayan otomatik pompalar mevcuttur. Bazı durumlarda anestezi doktoru bu ilaçları belli aralıklarla kendisi vermeyi tercih edebilir. Bu kateterin bir ucu epidural sahada sabit bir şekilde durur. Diğer ucu ise ya belli aralıklarla manuel olarak anestezik madde takviyesi yapmak için bir enjektöre bağlıdır.

-Riskleri var mıdır?

Son yıllarda anne adaylarının sıklıkla kullandığı Epidural anestezi, ağrı hissini ortadan kaldırmada oldukça etkili ve yan etki ortaya çıkma riski de oldukça düşük bir yöntemdir. Ancak epidural uygulamalarının bu konuda deneyimli, yetişmiş ve tecrübe edinmiş anestezi uzmanları tarafından uygulanması şarttır. Epidural anestezi, olması gerektiği gibi uygulandığında anne adaylarının yüzde 85’inde etkili olur. Nadir de olsa epidural anestezi doğumun ikinci evresinde gerekli olan perine anestezisini sağlamada yetersiz olabilir. Bu gibi durumlarda bebek doğarken, epizyotomi açılırken ve tamir edilirken ek bir bölgesel anestezi gerekebilir.

-Kimlere uygulanmaz?

Epidural anestezi, aktif kanaması, aşırı kanama ya da diğer nedenlere bağlı tansiyonu düşük, kullanılacak anestezi maddelerine allerjisi olan, iğnenin batırılacağı bölgede enfeksiyonu bulunan, nörolojik hastalık şüphesi ve trombosit sayısı 100.000’in altında olan anne adaylarında uygulanmaz. Anne adayının istememesi de diğer bir uygulanmama nedenidir.

Epidural anestezi tanıdığım pek çok annenin doğumlarında seçtiği bir yöntem. İster normal, ister sezeryan her iki doğum şeklinde de kullanılabilir. Kimi anne adayı doğum sancılarından korktuğu için güvenle bu yöntemi seçer. Günümüzde böylesi etkin bir yol varken sanırım anne adaylarının tercihi bu yönde olacaktır. Ne dersiniz? Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..