Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Epilepsi için

Epilepsi için
 

Epilepsi (Sara ve Havale)

Beyin duyarlılığına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Duyarlılığın yerine bağlı olarak çeşitli tiplerde görülebilir. Kimi epilepsi nöbetleri sadece anlık kendinden geçme şeklinde ortaya çıkarken kimi nöbetler uzun süreli şuur kayıplarıyla birlikte kol ve bacaklarda kasılmalarla kendini gösterir. Bazen bir kolda geçici uyuşmalar epileptik nöbet olacağı gibi bazen de ara ara olan baş dönmeleri epilepsi nöbetini düşündürmelidir. Özellikle tedaviye yanıt vermeyen yatak ıslatma olaylarında epilepsi mutlaka akla gelmelidir.

Her insanın beyni her an epilepsi nöbeti geliştirebilir. Ani irkilmeler, tüm vücudu saran istem dışı anlık kasılmalar, göz seyirmeleri zararsız epilepsi olarak düşünülebilir. Dolayısıyla her beynin epilepsi yaratma potansiyeli vardır. Bu potansiyel kalıtım faktörlerine, yetiştirilme tarzı ve çevre etkilerine, doğum sorunlarına, geçirilen kafa darbelerine bağlı olarak artış gösterebilir. Artan duyarlılık sonucu epilepsi nöbetleri gelişir.

Her bayılma epilepsi değildir. Epilepsi hastasının her bayılması da epilepsi nöbeti olmayabilir.

Burada önemli olan hastalık değil hastanın kendisidir. Epilepsi hastaları mutlaka genelleme yapılmadan, kendi beyinlerinin özelliklerine göre “kişisel olarak” tedavi görmelidir.

Sara, epilepsi ile eş anlamlıdır. Havale terimi çocuklar için kullanılan epileptik nöbetlere verilen isimdir. Havale, erişkin dönemde epilepsi olarak devam edebilir ya da beyin ön bölge gelişiminin tamamlandığı 20’li yaşlara kadar kendiliğinden durabilir.

Son bilimsel çalışmalarda beyin ön bölgesinin, beynin diğer bölgelerini yönettiği gösterilmiştir. Beyin ön bölgesinin gelişimi tamamlandığında, beyin kontrolü daha iyi sağlandığından, çocukluk dönemi epilepsi nöbetleri de artık görülmeyecektir. Ancak beyin ön bölge gelişimini duyarlı olarak tamamlarsa, epilepsi nöbetlerinde görülen anormal beyin elektriksel aktivitesini baskılayamayacağından, epilepsi nöbetleri de kalıcı olacaktır.

Epilepsi hastalarında beyin duyarlılığına bağlı olarak başka yakınmalar da görülebilir. Epileptik kişilik bozukluğu bunlardan biridir. Beyin ön bölge çalışmasıyla ortaya çıkan anormal kişilik özellikleri, bu bölgenin duyarlılığına bağlı olarak, epilepsi hastalarında sıklıkla gözlenir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 21
: 1271
Kayıt tarihi
: 25.06.07
 
 

Nöroloji uzmanıyım. Tedavilerin hastalık belirtilerine göre değil kişiye özel olması gerektiğini ..