Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmetullah Yetkin Gazeteci Yazar

http://blog.milliyet.com.tr/hikmetullahyetkin

28 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Epitelyum hücrelerine dikkat

Epitelyum hücrelerine dikkat
 

Epitelyum hücrelerine dikkat-Hikmetullah Yetkin-Moyes


Soğuk algınlığı ve nezle virüsleri hemen hemen aynı mekanizmada… Bu hastalığın belirtileri halsizlik, ürperirle, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi genel belirtilere bazen de 38°C’yi geçen ateş eşlik edebilir. Soğuk algınlığı, solunum yollarında örselenmeye bağlı olarak göğüste yanma hissi ve kuru öksürüğe de yol açabilir. Öbür belirtiler arasında ses kısıldığı, gözlerde ve genizde kızarıklık sayılabilir. Genellikle ateş birkaç gün içinde düşerken, tam iyileşme için geçen süre de bir haftayı pek aşmaz.

Soğuk algınlığında hastalığın başlangıç yeri olan burun boşluğu, mukoza denen ve üst katmanında havayı süzen kirpiksi uzantıların bulunduğu özelleşmiş epitel hücreleriyle döşenmiştir. Bu kirpiksi uzantılar mukus salgısıyla birlikte bir çeşit temizlik işlevi görür. Burun delikleri içindeki kıllar burna giren iri toz taneciklerini tutar. Burun kıllarını aşan tanecikler ise genize kadar uzanan ve düzenli bir dalgalanma hareketi yapan kirpiksi uzantılar tarafından tutularak dışarı doğru süpürülür. Epitelyum hücreleri aynı zamanda mukoza yüzeyinin nemli kalmasını sağlar. Burun mukozasının alt katmanında değişik görevler üstlenen hücreler ve salgı bezleri yer alır.

Bu hücreler burna dışarıdan giren yabancı maddelere yönelik bağışıklık tepkilerinde rol oynar. Salgı bezinin ürettiği burun salgısı (sümük) hafif asit yapısındadır ve lizozom adı verilen mikrop öldürücü tanecikler içerir. Bu nedenle burun salgısı mikroorganizmaların üremesini engeller. Burun yoğun bir damar ağına sahiptir. Burun mukozasındaki geçirgen kılcal damarlar genişleyip daralabilir. Bunların çözümü ilaç, limon veya farklı yollarla değil. Doğal yollarla rahatlığa kavuşmak… Solunum sistemindeki sıvı maddeyi lavabo dökerek, burundan nefes almaya çalışın ve asla soğuk yerde nefes almayın! Çünkü: Bu tip virüsler soğuk havayı kendilerine proton buldukları için, hastalığa zemin hazırlamaktadırlar. Bu nedenle sıcaklığın normal derecede olan yerlerde nefes almanız daha etkilidir.  

Kesinlikle ağızdan nefes almayın!

Çünkü tekrar hastalığın başlangıcına dönebilirsiniz. Bunu gün boyunda devam edin. Ertesi gün hastalık denilen virüs ortadan kalkacaktır. Sakin yerleri tercih edin ve iş yerinde bir gün izin alın. Uzanarak dinlenmeyin! Dik durun ve bir madde ile sürekli uğraşın!

Unutmayın! Hastalıkların tüm sebebi psikolojik olarak başlar.

 
Toplam blog
: 115
: 984
Kayıt tarihi
: 15.10.12
 
 

Susmak en iyi cevap olsa gerek. Basitin yorumu, ağırın taşını sayar sadece...  Hikmetullah Yetkin..