Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '08

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Erasmus Öğrenci Değişim Programı nedir?

Erasmus Öğrenci Değişim Programı nedir?
 

Socrates Erasmus Programı nedir?


Erasmus, Avrupa Birliği’nin üniversite öğrenci ve öğretim elemanları için oluşturduğu bir değişim programıdır.

Erasmus, Avrupa Birliği ülkeleriyle aday ülkelerin yüksek öğretim kurumları arasındaki işbirliğini teşvik edip geliştiren öğrenci değişim programıdır. Bu değişim programının adı neden Erasmus derseniz hümanist düşünür Erasmus hakkında kısa bir açıklama yapmak gerekir.

Desiderius Erasmus 1469-1536 yılları arasında yaşamış (yani uzun uzun yıllar önce) ve hayatı boyunca Avrupa’nın pek çok ülkesinde üniversitelerde dersler vermiş.

Erasmus:"European Community Action Scheme for the Mobility of University Students" kısaltmasıdır.

Programın amacı Avrupa Birliği ülkeleriyle aday ülkelerin yüksek öğretim kurumları arasındaki işbirliğini teşvik edip geliştirerek yükseköğretimde Avrupa boyutunu ön plana çıkarmaktır. Bu amaçla Erasmus programı kapsamında her yıl binlerce öğrenciye ve öğretim görevlisine eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bir kısmını yurtdışında geçirme imkanı tanınmakta, bunun yanında ortak araştırma projeleri, yoğun programlar, müfredat geliştirme çalışmaları ve Avrupa çapında Tematik Ağların finansmanı sağlanmaktadır. Erasmus eylemi oluşturulurken hedefler arasında Avrupa'da yüksek öğrenimin kalitesini arttırmak, farklı kültürler ve yaşam biçimlerine karşı toleranslı yaklaşabilme becerisini geliştirmek ve 2010 yılında ki Lizbon hedeflerine ulaşabilmek, dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında Birlik olarak yer alabilmek için küreselleşme sürecinde istihdam piyasasının niteliklerine uygun eleman yetiştirebilmek amaçlanmıştır. Erasmus Eylemi Sokrates Programı içindeki en popüler eylemdir tüm program bütçesinin % 51' ini kullanmaktadır.

Yükseköğretim kurumları tarafından imzalanacak ikili anlaşmalar (Bilateral Agreements) çerçevesinde öğrenciler eğitimlerinin bir kısmını yurtdışında geçirebilirler. 3 ila 12 ay arasında değişebilecek bu süre zarfında öğrenciler, seyahat, dil hazırlığı ve ülkeler arasındaki ekonomik farklılıklardan doğabilecek masrafları karşılamak üzere bir miktar tahsisatla ödüllendirilirler. Erasmus Eyleminin uygulayıcısı hiçbir ülkede 1. sınıf öğrencileri Erasmus değişiminden faydalanamamaktadır. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yüksek öğrenim süreleri boyunca yalnız bir kez Erasmus değişim öğrencisi olabilmekte fakat Avrupa çapında daha çok lisans öğrencileri değişim programında faydalanmayı tercih etmektedirler. Tahsisatın miktarı gidilecek ülkenin ekonomik koşulları doğrultusunda belirlenecek olup her ay için 100 ila 500 Euro arasında değişmektedir. Erasmus Eylemini uygulayan ülkelerin tahsisat miktarı Avrupa Komisyonu tarafından belirlenmektedir ve miktar belirlenirken ülkelerin gelişmişlik durumları göz önüne alınmaktadır. Ayrıca gidilen kuruma eğitim harcı yatırılmamaktadır. Bu değişimlerin amacı öğrenci açısından farklı yaşamlar, kültürler, toplumlar ve eğitim sistemi hakkında fikir sahibi olmak, farklı yaşam biçimlerine ve kültürlere toleranslı yaklaşabilme becerisini geliştirmek ve daha iyi iş imkanlarına mezun olduktan sonra sahip olabilmektir. Erasmus sayesinde 1 milyondan fazla öğrenci 1995 yılından beri değişimden faydalanmıştır.

Erasmus Öğrenci Değişim Programı Sıkça Sorulan Sorular

Ünlü düşünür Erasmus ile ilgili diğer Milliyet Blogları

Erasmus hakkında Sn. Bekir Sıtkı Gürler’in yazdığı blogları okuyabilirisiniz.

Erasmus’un Ünlü Kitabı “Deliliğe övgü” hakkında http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=87679

Erasmus hakkında http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=93777

MBA, MBA nedir?

Saygılarımla,

Işıl Tabağ

Director

http://www.okulariyoruz.biz/


Bilgi Kaynak:

The National Unions of Students in Europe

http://www.okulariyoruz.biz/

Dokuz Eylül Üniversitesi


Resim Kaynak: Northumbria.ac.uk

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..