Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Erasmus öğrencisi olmak;

Erasmus öğrencisi olmak;
 

Erasmus öğrencisi olmak isteyen öğrencileri için her yıl Üniversiteler 2, 3 hafta süren başvuru süreleri belirlemektedir. Bu süre içinde bölüm koordinatörleri aracılığıyla öğrenciler başvurularını yapabilmektedir.

Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler Erasmus öğrenci değişim programından yararlanabimektedirler.

Bölümünüz yüksek Okulunuz veya enstitünüzün sizin devam ettiğiniz programla ilgili Avrupa üniversitesi bölüm ile karşılıklı Anlaşması (Bilateral Agreement ) halinde Avrupa’da bir üniversiteye Erasmus öğrencisi olarak gidebilirsiniz. Her öğrenci ve öğretim elemanı ancak kendi bölümüne ait bir ikili anlaşma kapsamında değişim için yurtdışına gidebilir.

Değişim anlaşmaları fakülte veya bölümler arasında yapılır ve bu bölümler arasında öğrenci gönderme-kabul etme anlamına gelir. Başka bir bölümün ikili anlaşması öğrencinin gittiği ülkede Türkiye'de okuduğu bölümden başka bir bölüme öğrenci olarak gitmesini gerektirir ki, bu öğrenci değişiminin mantığına ters bir durumdur.

Karşılıklı Anlaşma ( Bilateral Agreement ) iki üniversitenin Erasmus programı kapsamında yapacakları, bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci (ön lisans, lisans, l isans üstü, doktora) ve/ veya öğretim elemanı değişimi anlaşmasıdır.

Öğrenci olarak siz bölümünüz, yüksekokulunuz veya enstitünüzün karşılıklı anlaşma yapması için yazışma yapamazsınız. Karşılıklı anlaşma için yazışmaları koordinatörünüz yapar. Siz bu süreci önerebilirsiniz.

Erasmus öğrencisi olarak sadece üniversitemizdeki uygulamaya göre bölümünüzün öğrenim anlaşması yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz; isteğiniz bir erasmus programına katılamazsınız.

Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile birlikte gösteren belgedir. Oradaki ders programınızı gösterir.

Akademik tanınma belgesi gittiğiniz üniversitede aldığınız derslerin, kendi üniversitenizde hangi derslere karşılık geldiğini gösterir. Aldığınız derslerin döndükten sonra kabul edilmesini garanti eden bir belgedir. Bu belgenin mutlaka Erasmus bölüm koordinatörünüzle birlikte doldurmalısınız.

Erasmus öğrencisi olarak yurt dışında bulunduğunuz sürede kendi üniversitenize kayıt yaptırmak ve öğrenci katkı payı (üniversite harcı) ödemek zorundasınız. Ancak ders seçmezsiniz.Gittiğiniz süre kendi okulunuzda dondurulmaktadır.

Kredi Yurtlar Kurumu'ndan kredi alıyorsanız. Erasmus Programı'na kabul edildiğinizde, krediniz kesilmez. Erasmus programından yararlanan öğrencilerin başka kurumdan aldığı hiçbir burs/ kredi kesilmez.

Erasmus öğrencisi seçildikten hemen sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu veya büyükelçiliğini arayınız, bazı ülkelerde vizenin verilmesi 5 aya kadar çıkabilmektedir.

Gittiğiniz üniversite kalacak yer bulmak zorunda değildir ama genelde Erasmus öğrencilerinin kalacak yer bulmalarına ve sorunlarına yardım edilir.

Güvenilir ve duyulmuş bir şirkete uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortasını yaptırmalısınız.


Erasmus öğrencisi seçildikten sonra, Erasmus Hibesinin %80’ini değişime gitmeden hemen önce, geri kalan %20 ise Erasmus öğrencisi olarak eğitiminizi tamamlayıp döndükten ve gerekli belgeleri tamamlayıp Erasmus ofisine teslim ettikten sonra alırsınız.

Erasmus öğrencisi olarak gittiğiniz üniversitede Oryantasyon programına katılırsınız; Oryantasyon programı sizin, o üniversite ve eğitim sistemi hakkında bilgi almanıza yardımcı olur.

Öğrenim Anlaşması tamamlandıktan sonra alacağım derslerde yurtdışına gitmeden ya da gittikten sonra Bölüm koordinatörünüzle görüşerek derslerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

Başarısız olunan dersleri döndükten sonra kendi üniversitenizde tekrar alırsınız.

Gittiğim üniversitenin kendi öğrencileri ile, sizin teknik ve sosyal imkanlar aynı olur. Diğer öğrenciler için ücrete tabi olan olanaklar (fotokopi vs.) sizin için de aynı ücret karşılığını ödemeniz koşuluyla geçerlidir.

Misafir olacağınız üniversitede alacağınız aylık Erasmus Hibesi miktarı ülkeden ülkeye değişmektedir, bu miktar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde olmayabilir.

Erasmus öğrencisinin yararlanması için akademik eğitim öncesi misafir olunan ülkedeki üniversite tarafından düzenlenen takviye yabancı dil kursu genellikle bulunmaktadır. Düşük ücretli olmakla beraber kontenjan sınırlı olmaktadır.

Erasmus Yoğun Dil Kursu’na başvurduğunuzda Ulusal Ajans ve/veya öğrencinin kendi kurumu İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca dışında EILC (Erasmus Intensive Language Course) için bir maddi destek sağlayabilirler.

Erasmus Programı Neler Kazandırır?

· Yurt dışı deneyimi

· Çok kültürlü ortamda ders işleme

· Değişik kültürleri tanıma

· Kendi kültürünü tanıtma

· Yeni arkadaşlar edinme

· Eğitim sonrası iş/mesleki bağlantılar

· Farklı bir okulda öğrenci olabilme

· Farklı bir sistem görebilme

Erasmus öğrencisi olarak yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun gidilecek ülkenin dili olması şart değildir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmaktadır. Gidilen üniversitede akademisyenler İngilizce biliyor olacakları için başka bir dilde eğitim yapılsa dahi öğrencilere İngilizce olarak yardımcı olmaktadır ve sınavlar İngilizce yapılabilmektedir.

Bu anlamda öğrencinin İngilizce veya gittiği ülkenin dilini kendini ifade edebilecek ve ifade edileni anlayabilecek kadar bilmesi gerekmektedir.

Gidilen üniversitenin Erasmus koordinatörlüğü öğrencilere nerede kalınabileceği, üniversite ve şehirdeki konaklama imkanları ile ilgili bilgi ve tavsiyeler vermektedir.

Vize işlemlerindeki prosedürler, aday ülke olması nedeniyle Türk öğrencileri için sıkıntı yaratabilmektedir. Başvuru sırasında, gidilecek ülkenin konsolosluğu/büyükelçiliği tarafından ilan edilen istenilen bütün evrakların tamamlanmış olmasına çok dikkat edilmelidir. Bazı ülkelerin istediği ekonomik durum garantörlüğü için üniversite rektörlüğü tarafından öğrencinin Erasmus öğrencisi olduğunu ve bu kapsamda kendisine aylık belirlenen hibe miktarı kadar destek verildiğini içeren bir yazının büyükelçiliğe iletilmesi vize alınması konusunda kolaylık sağlayabilecektir.

Erasmus programı kurumsal bir faaliyet alanıdır. Erasmus programından yalnızca kayıtlı olduğunuz yüksek öğretim kurumu aracılığıyla faydalanabilirsiniz.

Erasmus programına ilişkin ikili anlaşmalar, üniversitelerin bölümleri arasında, üniversitelerin yetkili kişilerince belli sayıdaki öğrencilerin belli toplam süreliğine değişim öğrencisi olması içeriğiyle imzalanarak yapılır. Üniversiteler toplam ikili anlaşma kapasiteleri için Merkezden hibe talep ederler. Merkez, akademik yıl başında alınan hibe talebini, üniversitenin geçmiş yıl performansına ve kendi bütçe olanaklarına bakarak değerlendirir, karşılayabildiği oranda karşılar. Merkezin karşıladığı oranda ikili anlaşmalar hayata geçer. Üniversitelerin Merkezden hibe almaksızın anlaşmalarını hayata geçirmeleri, öğrenci/öğretim elemanlarını hibe vermeden ya da kendi kaynaklarından hibe vererek göndermeleri mümkündür.

Öğrencilerin ikili anlaşma yapma olanakları olmamakla birlikte, üniversite yetkililerine ortak bulmakta yardımcı olabilirler. Yurt dışındaki arkadaşları, akrabaları vasıtasıyla üniversiteler arasında iletişim kurulmasına yardımcı olabilir, anlaşma olasılığının yüksek olduğunu bildikleri üniversiteleri Erasmus koordinatörlüklerine bildirebilirler. Ancak yapılacak olan hiçbir anlaşma, bu anlaşma zeminini hazırlayan bir öğrenci dahi olsa belirli bir öğrencinin şahsına yönelik olamaz. Sahip olunan her anlaşma kurum adına bir değişim zeminidir ve bütün öğrencilerin istifadesine açıktır.

Kaynak: http://erasmuslife.blogcu.com/

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..