Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '11

 
Kategori
Tarih
 

Erbakan ve seçim mitingi propaganda parası

Erbakan ve seçim mitingi propaganda parası
 

PARANIN ÖN VE ARKASINDAKİ RESİM-YAZI ve İŞARETLER incelendiğinde Görüş ve Düşünceler açıkça görülebi


MERHUM NECMETTİN ERBAKAN’IN REFAH PARTİSİ GENEL BAŞKANI OLDUĞU DÖNEMDE SULTANAHMET MEYDANINDAKİ SEÇİM MİTİNGİNDE DAĞITILAN SEÇİM PROPAGANDA PARASI “koleksiyonumda orjinali bulunan” bu para 1996 yılında İstanbul’da Amerikalı Koleksiyoner Mark Peter Stevens adında bir turist tarafından yolda bulunarak Uluslararası Banknot birliği mecmuasının 35 sayısının 50 ve 51.sayfalarında PROPAGANDA PARASI olarak koleksiyonculara tanıtılmıştır. Yazısında para üzerindeki Davud’un yıldızını ve imzaları merak ettiğini de belirtmiştir. Mecmua: International Bank Note Society Journal VOLUME 35, NO2P. 50-51(1996) Para Birimi :IMF SİYONU Sağdaki temsili İmza; Emanuel Karasu, Yahudi asıllı Osmanlı siyaset adamı. Selanik’te doğdu. Doğum tarihi belli değildir. Nerede tahsil gördüğü ve hangi okulları bitirdiği hakkında bir bilgi yoktur.Selanik’te avukatlık yaparken İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu. Üstad-ı azamı olduğu Makedonia Risorta isimli mason locası ile İttihat ve Terakki Cemiyeti arasında ilişki kurdu. Locanın, cemiyete mali yardımda bulunmasını sağladı. İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra Selanik Mebusu olarak Meclis-i Mebusana girdi. 31 Mart Vak’asının arkasından Sultan İkinci Abdülhamid’in tahttan indirildiğini bildiren üç kişilik kurulda yer aldı. Ermeni Aram Efendi ve Arnavut Esad Toptani ile birlikte padişahın yanına gelerek; “Seni millet azletti.” demek küstahlığında bulundu. 1912’de Selanik’ten 1914’te ise İstanbul’dan milletvekili seçildi.

İttihat ve Terakki içinde önemli vazifeler alan Karasu’nun İkinci Meşrutiyetin ilanı ve İttihat ve Terakkinin iktidarlarındaki rolüne ilişkin bilgiler İngilizler tarafından oldukça abartılmıştır. Birinci Dünya Harbi sırasında iaşe müfettişliğine getirildi. Bu görevi sırasında büyük çapta yolsuzluklar yapmış ve servetini bu yolla kazanmıştır. Mondros Mütarekesinden sonra İttihat ve Terakki üyeleri savaş suçlusu olarak soruşturmaya tabi tutulunca, İtalya’nın Trieste şehrine kaçtı. Ölümüne kadar bu şehirde yaşadı. 1934’te öldü. Soldaki temsili İmza Theodor Herzl, politik siyonizmin kurucusu, gazeteci.Theodor Herzl, 21 Mayıs 1860 yılında Budapeşte’de doğmuştur.. Dünya Siyonist Teşkilatı'nın başkanı seçilmiştir.Teşkilatın amacına uygun olarak kutsal Siyon tepesinin bulunduğu Filistin topraklarında Yahudi Devleti'ni kurmak amacı ile önce İngilizlerle bağlantıya geçmiş, ancak Filistin topraklarının Osmanlı egemenliği altında olması çözümün adresi olarak dönemin padişahı II. Abdülhamid'i göstermiştir. Öncelikle Osmanlı ile iyi ilişkileri olması hasebiyle Alman İmparatoru II. Wilhelm ile ilişkiye geçmiş ancak umduğunu bulamamıştır. 17 Mayıs 1901 tarihinde Abdülhamid ile görüşmeyi başarmıştır. Görüşmede Herzl, padişaha "Yahudilerin vadedilmiş topraklarda "yurt" kurmasına izin verildiği taktirde Avrupa'daki Yahudi bankerlerin Osmanlı'nın tüm dış borçlarını ödeyeceğini" bildirir.Bu taahhüdü Abdülhamid "Ben bir karış dahi olsa toprak satmam, zira bu vatan bana değil, milletime aittir. Milletim bu vatanı kanlarıyla mahsuldar kılmışlardır." cevabı ile reddetmiştir. Aslında teklif oldukça caziptir, Osmanlı Devletimoratoryum ilan etmiştir, mali açıdan çok zor durumdadır, Abdülhamid bu durumu şu sözleri ile açıklamıştır : "Kudüs taraflarından toprak satın alarak her taraftan Yahudileri oraya iskan istediler.Adeta orada bir memleket tahsis etmek isterler. Teklifleri de devletin Düyun-u Umumiyesini kamilen deruhte etmek idi. Güzel bir şey. Zira Düyun-u Umumiye birgün gelip de borçlarımızı ödemez isek, devletin maliyesini murakebeye almak gibi bir tehlike mevcuttur." 

Herzl, II. Abdülhamid ile ikinci görüşmesini 4 Temmuz 1902 tarihinde yapar ancak istekleri yeniden reddedilir.Herzl vadedilmiş topraklar uğruna yaptığı kutsal savaşı sürdürürken Osmanlı Sultanı tarafından kullanıldığını acı bir şekilde anlayacaktır. Zira o dönemde Fransız finansörlerinden Osmanlı dış borçlarının kapatılmasında kullanılacak miktarın arttırılması için piyon olarak kullanılmıştır.Bu olayın üstüne Osmanlı planını rafa kaldırırken ağzından şu sözler dökülecektir Türkler gün gelecek, dilenci durumuna düşecek ve dizlerime kapanıp yalvaracaklar. Bunun üzerine İngiltere ile yeniden ilişki kurarak sorunun çözüleceği fikrinden hareketle İngiliz Sömürgeler Bakanı Chamberlein ile görüşür. Bu görüşmeden de istediği sonucu alamayan Herzl kısa bir süre sonra Londra'ya davet edilir. Bu görüşmede "yahudi yurdu" olarak kendisine Uganda teklif edilir, ancak Teşkilat kongrede bunu reddeder. Filistin topraklarının "vadedilmiş topraklar" olması Herzl'in gözünü buraya dikmesinin nedenidir. 

 
Toplam blog
: 29
: 2358
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Mehmet Seracettin TEZÇAKIN (Araştırmacı - Nümismat) 1954 İstanbul doğumludur. 1974 Otelcilik Okul..