Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Erciyes'te kayak keyfi

Erciyes'te kayak keyfi
 

Tane kar düşer gökyüzünün gözlerinden, yeryüzünün yüreğine. Elif elif uzar gece. Ninelerin masallarına karışır çocukların renk renk düşleri. Kardan adamlar keser gölgelerin önünü. Yoksul semtlerde acı acı üfürür dumanı kömür sobaları. Aracın buğulu camlarından ötede kısık kısık yanan köylerin sokak lambaları titrer. Şairin kaleminde şiir olur kar…

“Çay ve ihtiyaç molası” denildiğinde uyandım kardan düşlerimden. Aracın kapısı açılır açılmaz romantik düşlerimin başkahramanı kar, bir anda tüm soğukluğu ile yüzüme üfürdü buz gibi gerçekliğini. Alelacele bir tesisin çay bölümüne attık kendimizi. Bayağı ilerlemişti yol ve zaman. Gecenin yarısını geçmişti çay ocağının duvarındaki saat.

Rotamız Kayseri,  Erciyes’ti.  “ Usta ne kadar kaldı Kayseri’ye?” diye sorduğumuzda elindeki çayların buğusunda kaybolmuş garson cevap verdi. “Sabaha namazına kalmaz varırsınız”

Çayları içtikten sonra yola tekrar koyulduk. Şoför uykusuzdu. İnatla devam etmek istedi. Zaman zaman gözleri gidiyordu. Korkudan uyuyamadık. Başladık şarkılar söylemeye yolun ve gecenin dekorunda.

Şoförü uyutmamak için uyumadık anlayacağınız. Bir ara uykusu iyice gelmiş olacak ki bir arkadaş         “Bende ayran var. Şoföre verelim isterseniz uykusu kaçar belki” deyince koptuk. Gezi boyunca espri kaynağımız oldu.

Gün ağarmaya durduğunda Erciyes dağı uzaktan görünür oldu. Uzaktan bir küçük tepeceği andırıyordu. Biz yaklaştıkça Erciyes büyüdü. Erciyes Büyüdükçe biz daha da küçüldük.

Kayseri’ye vardığımızda güzel günün habercisiydi sanki güneş. Bir çorbanın arkasından sucuk ve pastırmaların bol olduğu çarşıya gittik. Bol miktarda sucuk ve ekmek aldık. Sonra ver elini Erciyes.

Şehir meydanındaki kalesi, camileri, medreseleri ile siyah bir tarihi kartpostalı andıran Kayseri’yi geride bıraktık. Erciyes yolu üzerindeki bağ evleri, yazın sıcaktan kaçmak isteyenler için Erciyes’in eteğinde serin bir limana benziyordu. Yolun kıvrımı ve eğimi, yükümüzün ağırlığı, belki de aracın temiz havaya alışık olmamasından mı nedir bilinmez. Aracımızın harareti yükseldi. Daha yolun yarısındaydık. On beş kişilik gurubumuz ikiye bölündü. Önce bir kısmı önden gittiler. Biz Erciyes yolunda bu fırsatı ganimet bilerek makinelerimizi aldık yol kenarında yürümeye başladık. Kayseri kuşbakışı bir başka güzel görünüyordu. Kar ve doğal manzara fotoğraf çekme iştahımızı daha da artırdı. Araç diğer gurubu bırakıp gelene kadar yol boyunca manzaranın tanını çıkardık.

Aracımız döndüğünde yol boyunca dağılmış diğer guruptakileri bir bir toplayarak Kayak tesislerinin bulunduğu yere vardık.

Oteller, pansiyonlar, kafeler ve kayak pistinin etrafı bayram yerini andırıyordu.  Kalabalığın coşkusuna bizde katıldık. Kadın erkek, genç yaşlı, çocuk herkes eğlencenin tadını çıkartıyordu.

Yaptığımız ilk iş kiralık kayak takımı almak oldu. Burada kendi kayak takımınızla gelip kayabileceğiniz gibi ücreti karşılığı günlük, saatlik kayak malzemelerini kiralayabiliyorsunuz. Etrafta usta kayıcılarda var acemilerde. Günlük bizim gibi gelenlerde var, otellerde kalanlarda.  Kayakçıların yanında dağcıları da görmek mümkündür.

Kayağı bizim gibi ilk yapacak olanlardansanız işin en zor kısmı ayakkabıları giymek olacaktır. Giydikten sonra onlara alışmakta bayağı maharet istiyor. Düşüldüğünde bileğin burkulmaması için kayak ayakkabısı şart. Kayakları ve ayakkabıları giyip acemilerin bulunduğu alana gittik. Etrafımızdaki herkes hemen hemen acemiler.  Düşünce gülmek sıradan bir durum olmuş.  Çünkü etrafımızdakilerde hemen hemen düşüyor.  Kayakta ilk iş zaten düşmeyi ve durmayı öğrenmek oluyormuş. Ürkek, ürkek başladığımız kaymaya zamanla alıştık.

Biz acemilerin hemen ötesinde işin ustaları için pist alanı bulunuyor.  Aldığımız bilgilere göre, Erciyes kayak merkezinde kayak alanı 1800 – 3000 m arasında bir alanda hizmet veriyor. Kayak pistlerinin toplam uzunluğu 12 km’yi buluyor. En uzun pist 3,5 km tabi bu işi bilenler için. Bizim kaydığımız uzunluk iki yüz metreyi geçmiyor. İşin müdavimleri Telesiyejlerle pistin zirvesine çıkıp kendilerini Erciyes’in beyaz düşlerine bırakıyor. Bizde düşe kalka kayıyoruz. Zaman zaman onların akrobatik hareketlerini uzaktan gıpta ile izliyoruz.

Etrafta kayaklara binemeyenler küçük kızaklarla kayıyor. Kar araçları ile tura çıkanların havası bir başka oluyor. Karlar üzerinde ata binip gezinti yapmakta mümkün.

Sevinç çığlıklarının, ara gülüşmelerin arasında zamanın nasıl geçtiğinin farkına bile varmıyoruz. Ayaklarımızdan kayak ayakkabılarını çıkardığımızda ayaklarımızın hafiflediğini ve karnımızın acıktığını hissediyoruz.

Günlük olarak kayak keyfi yapmaya gelen guruplar, araçlarının hemen yanı başında mangalı yakıyorlar. Bizde karın üzerinde mangalı yakıyoruz. Başka yerde var mıdır bilinmez ama bu mangal keyfi ancak Erciyes’te olur. Çünkü kar, mangal ve sucuğun en iyisini Erciyes’te buluyorsunuz.

Kar, kayak, sucuk mangal keyfinden sonra Kayseri’nin yoluna düşüyoruz.  Ve ömürden bir gün daha eriyor Erciyes’te, kar sularına karışıyor. Akıp gidiyor öteden öteye.

Erciyes Kayak Merkezi Pistler

Erciyes kayak merkezinde kayak alanı 1800 – 3000 m arasındadır. Erciyes kayak merkezinde kayak pistlerinin toplam uzunluğu 12 km’yi bulmaktadır. Erciyes kayak merkezinde en uzun pist 3,5 km. dir. Toz kar zevkini ve kayağın tadının doruklarına ulaşacağınız Erciyes’te 8 adet mekanik lift bulunmaktadır. Erciyes kayak merkezindeki liftlerden 3'ü Baby-lift 3'ü teleski ve 2'si zümrüt telesiyej tarafından işletilen ve en çok tercih edileni telesiyejdir. Erciyes kayak merkezindeki 1'inci telesiyej 1500m uzunluğunda olup, 2215 rakımdan başlar ve 2550 rakımda biter. Daha çok profesyonel kayakçılara hitap eden 2'inci telesiyej 1600 m uzunluğunda olup kayakçıları 2550 rakımdan 3000 rakıma ulaştırır. Erciyes kayak merkezindeki bu telesiyej Türkiye de bulunan en uzun chair -liftlerdendir.

Kar Durumu

Erciyes kayak merkezinde kasım ayından mart ayına kadar kayak yapma imkânı vardır. Erciyes kayak merkezinde normal kış koşullarında kar kalınlığı 2 metre civarında olup, toz karda kayma imkânı vardır.

Sağlık

Erciyes de sezon boyunca kayakçıların karşılaşabileceği sağlık problemler için 24 saat hizmet veren Sağlık ocağı bulunmaktadır.

 Nasıl Gidilir

Erciyes’e Kayseri’den gidilir. Şehir merkezinden, Talas durağından kalkan minibüsler, 24 km’lik yolu 30 dakikada kat ediyor. Kayseri’ye havayolu ve karayolu ile gelmek mümkün. Havaalanından direk taksi ile Erciyes’e çıkılabilir.  Ankara, Adana, Gaziantep, Sivas ’tan karayolu ile Kayseri’ye ulaşılabilir.

www.hasanmahir.com

 

 
Toplam blog
: 65
: 3295
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Çeşitli dergi ve gazetelerde, gezi, deneme, öykü, şiir yazan bir yazar. ..