Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '12

 
Kategori
Üniversiteler
 

Erciyes Üniversitesi Diyetisyenlik Bölümü Öğrencisi Ümit Varol ile ...

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DİYETİSYENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ ÜMİT VAROL “DİYETİSYENLİK İNSANLARIN YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARINI  DÜZENLER”

SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz? 

ÜMİT VAROL- Merhaba. Ben Ümit Varol, 1992 Kayseri doğumluyum.  Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Anadolu lisesi çıkışlıyım. İlkokulu da mahalle okulunda okudum.

SORU-  Neden diyetisyenlik?  Bu bölümü yazmanızın sebebi ne?  Bu okulu yazmadan önce ve şimdiki duygularınız arasında ne farklar var?

ÜMİT VAROL - Bu bölümü seçmek sınav sonuçlarının açıklandığı güne kadar aklımda yoktu. İstediğim bölüm tıp tı. Bazı talihsizlikler yüzünden tıp olmayınca alternatif bölümleri araştırdım ve bu bölümü yazdım. Önceden çok bir fikrim yoktu okulum hakkında ama şu an seviyorum. Her meslekte olduğu gibi sorunları olmasına rağmen güzel

SORU- Ailenizden bahseder misiniz?  Anne  ve babanız ne iş yapar? Kardeşler nerede okur?

ÜMİT VAROL-- Annem ev hanımı. Babam ise işçi diyebilirim. Lise son da ve ortaokul 1 de okuyan 2 erkek kardeşim var.

SORU- Kitap okur musunuz? Kitap okumak size ne kazandırdı?

ÜMİT VAROL - Çok kitap okurum. Kitap okumadığım zamanlarda kendimde bir eksiklik hissederim. Kitap okumanın insana sağlıklı düşünebilme yeteneği, akıcı konuşabilme gibi kazandırdıkları olduğunu düşünüyorum.

SORU- Arkadaş seçiminde  neye dikkat edersiniz buna dikkat eden ne kazanır?

ÜMİT  VAROL- Arkadaş seçiminde öncelikle kişinin güvenilirliğine bakarım. Güvenmediğiniz insan arkadaşınız olamaz. Aynı zamanda dost kazığı yememek için de önemli bu. Kötü alışkanlıklarının olmaması önemli sonuçta üzüm üzüme baka baka kararır demişler atalarımız. Yine kafa yapısı, uyumluluk vs. de çok önemli. İyi bir arkadaş seçimi yapan ömrünce yalnız kalmaz düşüncesindeyim. Acılarını paylaşıp azaltan, sevinçlerini arttıran arkadaşlarının olmasının verdiği güven de çok büyük bir kazanç

SORU- Lise  ve Üniversite arasında ne gibi farklar gördünüz?

ÜMİT VAROL - Üniversite daha özgür bir ortam. Sağlam arkadaşlıklar edinmek daha zor ama insanı hayata hazırlayan en önemli yer de yine üniversite. Ve insanın kendisini geliştirebileceği en iyi ortamlardan birisi. Lise ise daha kuralcı bir ortam. Genelde öğrencilerin ergenlik dönemine tekamül ettiğinden çok da hoş geçtiğini düşünmediğim bir dönem.

SORU- Ailenizin yaşadığı şehirde Üniversite okumak nasıl bir duygu?  avantaj ve dezavantajları nedir?

ÜMİT VAROL- Avantajları okuldan geldiğinizde yemeğiniz hazır , evden ayrılma olmadığından büyük bir özlem de çekmiyorsunuz. Yurttaki sorunlar evde yok. İnsan kendi evinde daha rahat.  Dezavantajı ise kendi ayağınızın üstünde durabilme fırsatını kaçırmak.

SORU- Üniversite gençliğinin genel sorunları nedir? Çözüm yolları neler?

ÜMİT VAROL- Gelecek kaygısı. Bunun çözümü ise eğitim sisteminde köklü sağlam değişiklikler yapmak. Kendi işini bile yapmayan , atanamayan yüzlerce mühendis varken halen yüzlerce mühendis yetiştirmek gibi yanlışlar. Siyasi rant uğruna bir 5-10 yıl sonra o insanları ortada bırakmak. Yanlış şeyler bunlar

SORU-  Gençler genelde çekingen . Siz  aktif insansınız girişken gençler hayatta ne kazanır?

ÜMİT VAROL - Ne kadar aktif olduğumu bilmiyorum. Ama atılgan olmak gerekli. Yeri geldiğinde sesini yükseltebilmek gerekli. Aman ben ne yapabilirim ki diye geçiştirmemeli insanlarımız. Ben hakkımı savunursam  sen savunursan haksızlıkların yanlışların önüne geçebiliriz. Kişisel olarak yararı insan kendisini gösteriyor. Ama toplumsal olarak faydası çok daha fazla diye düşünüyorum.

SORU-  KPSS konusunda ne anlatacaksınız? Sizce  bu sınav nasıl olmalı?

ÜMİT VAROL- KPSS sınavı atanabilme sınavı değil de nereye atanacaklarını belirlemeli insanların. Atanamayan onca öğretmeni gördüğümde öğretmen olmamama rağmen çok üzülüyorum. Sınav herkesin kendi alanıyla ilgili olmalı. Bir İngilizce öğretmenini matematikle sıralamak ne kadar doğru olabilir.

SORU-  Diyetisyenlik nedir ? Diyetisyen olmak isteyenlere neler önereceksiniz ?

ÜMİT VAROL - Diyetisyenlik, insanların yanlış beslenme alışkanlıklarını düzenleyen , insanları hastalıklardan korumak için nasıl beslenmeleri gerektiğini öğreten , kişilere diyet yazan daha çok koruyucu sağlık hizmetlerine hitap eden bir meslek. Güzel bir bölüm tavsiye edebilirim. Son zamanlarda bu bölümü okutan üniversite sayısı da artıyor ama talep de gitgide artmakta. Bu bölüme de yüzlerce insan almaya başlamaları yanlış bu nedenle bir 10 yıl sonra nerede olacağını söylemek zor. İstanbul gibi şehirlerde geliri yüksek bir meslek

SORU- Başka neler anlatacaksınız ?

ÜMİT VAROL – Röportajınız için teşekkür ediyorum. Okuyanlar umarım beğenirler.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..